Μητσοτάκης - Μέρκελ: Το...μυστικό δείπνο και το κυρίως πιάτο

Metrosport Team30 Οκτωβρίου 2021

Η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, βρέθηκε τις προηγούμενες ώρες στην Ελλάδα, έχοντας στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα Ελληνοτουρκικά και την οικονομία.

Αυτά που είπαν μόνοι τους Μητσοτάκης και Μέρκελ στο σαλόνι της οικίας του ελληνα πρωθυπουργού, είναι και η ουσία της χθεσινής ολιγόωρης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Αθήνα.

Το αποτέλεσμα της συνομιλίας θα το μάθουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα όσα δημοσίως ειπώθηκαν έχουν μικρότερη σημασία, γιατί πολύ απλά κάθε πλευρά έμεινε στις γνωστές της θέσεις για το παρελθόν και το μέλλον.

Χωρίς να θέλει κανείς να δημιουργήσει θέμα προς συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Σ αυτές τις δημόσιες δηλώσεις ο μεν Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε και πάλι την εντύπωση ότι η από το 2019 και μετά που εξελέγη υπάρχει μια άλλη Ελλάδα.

“Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε¨είπε ο κ. Μητσοτάκης στην καγκελάριο Μέρκελ. Η δε καγκελάριος έμεινε στο γνωστό, εξέφρασε τη λύπη της για τα πολλά μέτρα που ζήτησε απο τους Ελληνες αλλά έπρεπε να σωθεί το…ευρώ.

Προσθέτοντας μάλιστα αυτή τη φορά οτι είχε επίγνωση των επιλογών της. “Την εποχή που τέθηκε το θέμα του ευρώ, είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα”.

Η σύντομη επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, για μια κατ ιδίαν συνομιλία με τον Κ. Μητσοτάκη είναι η τελευταία διαμεσολάβηση της για τα ελληνοτουρκικά. Ο κα Μέρκελ πράγματι αυτή την εποχή κάνει συνεχώς επισκέψεις σε διάφορες χώρες, τελευταία φορά ως καγκελάριος.

Η επίσκεψη στην Αθήνα έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Η καγκελάριος πριν από δυο βδομάδες (16.10) ήταν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζήτησε με τον Ερντογάν και για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αλλά και για το μεταναστευτικό.

Δημοσίως, και στην Κωνσταντινούπολη η κα Μέρκελ όπως και ο Ερντογάν δεν είπαν τίποτα σημαντικό, περιορίστηκαν σε κοινοτοπίες. Η καγκελάριος επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δυο χωρών, όπως κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και για το Κυπριακό.

Πριν καν αποχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, έγινε γνωστό ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε προσκαλέσει την κα Μέρκελ στην Αθήνα για μια τελευταία επίσκεψη ως καγκελάριος.

Ήταν σαφές ότι η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε εμπιστευτικά με τον Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά και το ίδιο έκανε και με τον Κ. Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2020 είχε φιλοξενηθεί στο Βερολίνο η συνάντηση της Ελένης Σουρανή (διπλωματικής συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη) και Ιμπραχίμ Καλίν (του συμβούλου του Ερντογάν) , παρουσία του Γιαν Χέκερ, διπλωματικού συμβούλου της Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση εκείνη την οποία η Αθήνα προσπάθησε να κρατήσει μυστική, οδήγησε σε μία συμφωνία (όπως ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε λίγο αργότερα) , σε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών με στόχο τα δυο μέρη να βρουν λύση των ανοικτών διαφορών τους.

Η συμφωνία του Βερολίνου δεν υλοποιήθηκε πρακτικά ποτέ, με την Τουρκία να βγάζει τον Στόλο τον Αύγουστο του 2020 με στόχο την δημιουργία τετελεσμένων.

Ένα ακόμα θέμα συζήτησης ήταν και τα παράπονα των Γερμανών για τα εξοπλιστικά που έχουν πάει όλα στους Γάλλους ίσως και στους Αμερικανούς. Για το μεταναστευτικό υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία.

Ο Κ. Μητσοτάκης αυτό που ζητάει είναι χρήματα, τεχνική υποστήριξη και μοίρασμα των μεταναστών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι με το οποίο η Μέρκελ συμφωνεί.

Σε οτι αφορά τα οικονομικά, οι Γερμανοί δηλώνουν ικανοποιημένοι ( το είπε άλλωστε και δημοσίως η κα Μέρκελ) για τον βαθμό και των ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων και για την εξαγορά ελληνικών εταιριών από γερμανικές. Οπως ικανοποιημένος είναι και ο κ. Μητσοτάκης.

Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα ποια είναι τα μαντάτα που έφερε από την Πόλη η Άνγκελα στον Κυριάκο.

Αναγκαστικές αναφορές στο παρελθόν

Για την καγκελάριο Μέρκελ η αναφορά στα Μνημόνια ήταν αναγκαστική, λόγω της πίεσης των ΜΜΕ και της ελληνικής κοινής γνώμης, είχε όμως φροντίσει να “καλύψει” το θέμα πολύ πριν έρθει στην Αθήνα.

Η δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας μου στην καγκελαρία ήταν «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», ανέφερε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στις 8.9. Με αυτή τη διατύπωση “κάλυψε” το δράμα των ελληνογερμανικών σχέσεων από το 2010 έως το 2018. Ουσιαστικά όμως η Μέρκελ δεν αναγνώρισε κάποιο λάθος.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και τα Μνημόνια που υπεβλήθησαν, ήταν από τα συγκλονιστικά περιστατικά στην 16ετή καριέρα της, δείχνει εκτός των άλλων την δυσκολία του εγχειρήματος αλλά και την σκληρότητα με την οποία το διαχειρίστηκαν οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι συνολικά.

Στις δηλώσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου ομολόγησε ότι είχε επίγνωση των συνεπειών των επιλογών της με την φράση: “Την εποχή που τέθηκε το θέμα του ευρώ, είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα”. Για την καγκελάριο το θέμα ήταν το ευρώ και όχι η Ελλάδα.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε κανένα λόγο να κάνει κάποια αναφορά στο παρελθόν παρά μόνο για να επιρρίψει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ (ισως και γενικώς και σε όλους πριν τον ΣΥΡΙΖΑ). Τώρα έχουμε μια “αναγεννημένη Ελλάδα”, που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν και η οποία μάλιστα είναι και παράδειγμα για άλλους, λόγω της επιτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις που ετέθη το θέμα τα τελευταία 24ωρα από αρκετούς παράγοντες , δεν έγινε καμία αναφορά, εκτός από μία υπόμνηση Μητσοτάκη ότι με την νέα γερμανική κυβέρνηση “Προσδοκά να διευρύνει τις ήδη πολύ δυναμικές διμερείς σχέσεις, αντιμετωπίζοντας και τις όποιες πολύπλοκες εκκρεμότητες έρχονται από το παρελθόν”.

Πρέπει να πιστώσουμε στον πρωθυπουργό την αναφορά κατά της λιτότητας: “Όπως έχετε πει κι εσείς, η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα.

Και αυτό αποτελεί μια χρήσιμη παρακαταθήκη στον προβληματισμό για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε οι παλιές αστοχίες να μετουσιωθούν σε νέες ευκαιρίες” ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μια αναφορά που αφορά την επόμενη μέρα και την εμμονή στην λιτότητα για όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης αποχαιρέτησε την καγκελάριο Μέρκελ λέγοντας ότι η Ευρώπη θα βαδίσει πάνω στις δικές της παρακαταθήκες. “Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη.

Θα βηματίσουμε ωστόσο προς αυτό οπλισμένοι με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου: «προσπάθησα», «προσπαθώ». Και με τις εμπειρίες μιας εποχής που σφράγισε η παρουσία της. Μία εποχή με κυματισμούς που τις περισσότερες όμως φορές κατέληγε τελικά σε ήρεμα νερά. Και για αυτό, κυρία Καγκελάριε, μπορείτε να είστε υπερήφανη”.

Πηγή: armyvoice.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.