Μήτσιος: «Δύσκολα θα δικαιωθεί ο Άρης στο CAS»

Metrosport Team07 Ιουνίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Αction Zone» φιλοξενήθηκε ο νομικός Κοσμάς Μήτσιος και ανέλυσε τα δεδομένα σχετικά με τις ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες Άρη και ΠΑΟΚ στο CAS.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν υπερισχύει το κανονιστικό πλαίσιο της FIFA ή το εθνικό δίκαιο: «Όσο απλή είναι η ερώτηση τόσο σύνθετη είναι η απάντηση. Παίζει ρόλο το πού εκδικάζεται μια υπόθεση. Στον Άρη, η υπόθεση εκδικάστηκε από την επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών της FIFA και μετά πήγε στην Πειθαρχική Επιτροπή. Εκεί είναι λογικό να λαμβάνεται υπόψιν το κανονιστικό πλαίσιο της FIFA. Όταν μια υπόθεση εκδικάζεται στα εκάστοτε εθνικά όργανα, αυτά καλούνται να υπακούσουν στους εθνικούς νόμους που έχουν τεθεί από το κράτος ή την ομοσπονδία».

Για το ότι δεν υπάρχει ταύτιση νόμων και κανόνων: «Η εναρμόνιση κανόνων που θέτει κάθε εθνική ομοσπονδία είναι ένα ζήτημα, το οποίο αν στο εγγύς μέλλον επιτευχθεί θα κάνει τη ζωή όλων ευκολότερη. Για την ΕΠΟ ο Άρης μπορεί να έχει υπακούσει στους κανόνες με βάση την ελληνική νομοθεσία, το θέμα είναι η λειτουργία της FIFA. Έχει πάνω από 200 ομοσπονδίες-μέλη, δεν μπορεί να φτιάξει ένα κανονιστικό πλαίσιο που να υπακούει στην ιδιαιτερότητα του κάθε μέλους. Για τον λόγο αυτό, έχει κάνει απλοποιημένους κανόνες τους οποίους προτάσσει όταν κάποιος προσφύγει στα όργανά της. Έτσι και για την περίπτωση της ΠΑΕ Άρης, έχει θεσπίσει κάποιους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους εφ’όσον στα μάτια τρίτων ένα σωματείο ταυτίζεται με το προηγούμενο πρέπει να επωμιστεί και τα χρέη του».

Για τις υποθέσεις από τα παλιά που έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο για τον Άρη: «Ο κανονισμός δεν άλλαξε ξαφνικά στα τέλη του 2019, όταν εμφανίστηκε η υπόθεση Σιστόν. Ενδεχομένως, η προσέγγιση της FIFA να είναι πλέον πιο σκληρή, κατόπιν και των πιέσεων της FIFPro, όμως, αν ένας αθλητής αποσπάσει μια απόφαση που λέει ότι οφείλει να πληρωθεί τα χρωστούμενα είναι πολύ εύκολο να ακολουθήσουν κι άλλοι που θα έρθουν και θα ζητήσουν αναψηλάφηση πατώντας στην προηγούμενη απόφαση. Γι’ αυτό βλέπουμε παλιότερες υποθέσεις να έρχονται στο προσκήνιο. Πατώντας στην υπόθεση Σιστόν, ζητούν κι αυτοί να δικαιωθούν από τη FIFA».

Για την πιθανότητα δικαίωσης του Άρη στο CAS: «Από τη στιγμή που κάποιος στα χέρια του τον φάκελο με τα δεδομένα της υπόθεσης, μόνο εικασίες μπορεί να κάνει. Δεν ξέρω αν μπορεί να δικαιωθεί, από την άποψη ότι το ερώτημα αν ο Άρης οφείλει τα χρήματα στον Σιστόν αυτό, επί της ουσίας, απαντήθηκε. Ο Άρης δικάζεται γιατί παράτησε μια απόφαση της FIFA και κρίνεται γιατί παρά την απαγόρευση μεταγραφών ενέγραψε στο δυναμολόγιό του τον Ντουρμισάι. Δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να δικαιωθεί».

Για το αν ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής μπορεί να προσφύγει στη FIFA: «Ο Έλληνας δεν μπορεί να προσφύγει στη FIFA εναντίον ελληνικού κλαμπ. Η FIFA έχει την αρμοδιότητα για διαφορές με διεθνές υπόβαθρο. Ο παίκτης μπορεί να προσφύγει σε αυτήν όταν έχει διαφορετική εθνικότητα από αυτή του κλαμπ. Ο Έλληνας καλύπτεται από την ομπρέλα της FIFA όταν παίζει στο εξωτερικό. Αυτό, βεβαίως, δημιουργεί μια ανισορροπία, διότι ενώ ο ξένος μπορεί να προσφύγει στη FIFA, ο Έλληνας καλώς ή κακώς βασίζεται στα εσωτερικά δικαιοδοτικά όργανα για να κυνηγήσει την καταβολή των δεδουλευμένων του. Το ότι οι ξένοι δικαιώνονται στη FIFA αποτελεί όπλο στη φαρέτρα των Ελλήνων. Μπορεί αυτή η κατάσταση να οδηγήσει σε άσκηση πιέσεων στην ομοσπονδία ώστε να φέρει τους κανονισμούς της ένα βήμα πιο κοντά σε αυτούς της FIFA».

Για το πόσο μπορεί να βοηθήσει η επιστολή της κυβέρνησης στη FIFA: «Η FIFA έχει εκατοντάδες ομοσπονδίες-μέλη. Αν για την κάθε υπόθεση ενός κλαμπ η εκάστοτε κυβέρνηση ζητούσε μια πολιτική λύση, θα οδηγούμασταν σε μια δυσλειτουργία. Δε γνωρίζω τι ισχύ μπορεί να έχει αυτή η επιστολή. Ο Άρης θα είχε περισσότερες πιθανότητες αν κυνηγούσε μια λύση μέσω διακανονισμού με τους παίκτες. Δεν ξέρω πόσο εφικτή είναι μια πολιτική λύση με τη FIFA, η οποία στο παρελθόν έχει τιμωρήσει την Μπαρτσελόνα, την Τσέλσι, την Ατλέτικο Μαδρίτης».

Για το αν το CAS μπορεί να δηλώσει αναρμόδιο στην υπόθεση του ΠΑΟΚ: «Όποια πλευρά θεωρεί ότι έχει δίκαιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στο CAS. Η κρίση του δεν επηρεάζεται από πουθενά. Δεν μπορεί το CAS να δηλώσει αναρμόδιο. Το να στείλει την υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων με συγκεκριμένες οδηγίες, δε σημαίνει ότι δηλώνει αναρμόδιο, απλά δίνει οδηγίες πάνω στις οποίες θα πρέπει να κριθεί μια υπόθεση. Εκτιμώ πως θα έχουμε σύντομα αποτέλεσμα».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.