Μίτροβιτς: Έχει τρελάνει το Νησί και γράφει ιστορία στην Championship

Κωστής Παναγιώτου19 Φεβρουαρίου 2022

Ο πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη δεν βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία της χώρας που αγωνίζεται, αλλά στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, οποίος έχει τρελάνει το Νησί και τους φίλους της Φούλαμ, με τη δαιμονιώδη φόρμα του και τα γκολ που διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο 27χρονος επιθετικός διανύει την πιο παραγωγική του σεζόν, διαλύοντας κάθε ρεκόρ στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και φιγουράρει στην πρώτη θέση των σκόρερ. Όχι μόνο στην Championship, αλλά σε ολόκληρης την Ευρώπη.

Ο Σέρβος είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας του Μάρκο Σίλβα ( πρώην προπονητής του Ολυμπιακού ), έχοντας παίξει καταλυτικό ρόλο στη μοναξιά που βιώνει η Φούλαμ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Οι πρώτες χρονιές στο Νησί ήταν δύσκολες

To 2015-16 αφήνει την Άντερλεχτ για να ζήσει το όνειρο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Η Νιούκαστλ εντυπωσιασμένη από τα κατορθώματά του στο Βέλγιο αποφασίζει να δαπανήσει 18,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ο Μίτροβιτς από μικρό παιδί ήταν οπαδός της αγγλική ομάδας και για εκείνον να φορέσει τη φανέλα της ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. « Ήμουν χαρούμενος στη Νιούκαστλ από την αρχή, ήταν ένα από τα αγαπημένα μου κλαμπ από τότε που ήμουν παιδί, ακολουθούσα τη Νιούκαστλ όλη μου τη ζωή και ως παιδί είχα δύο φανέλες. Και στην Παρτιζάν έπαιξα με τα ίδια χρώματα, η Νιούκαστλ είναι για μένα η Παρτιζάν».

Η πορεία του στις καρακάξες δεν εξελίχθηκε όπως επιθυμούσε ο ίδιος, αγωνίστηκε συνολικά τρεις χρονιές, δύο στην Premier League και μια στην Championship. Σε 72 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα κατέγραψε μόλις 17 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Στους αγώνες πρωταθλήματος σκόραρε 14 τέρματα με τη Νιούκαστλ, αλλά και τις τρεις σεζόν τα xG του έδειχναν πως του αναλογούσαν περισσότερα τέρματα από αυτά που πετύχαινε, καθώς είχε συνολικά 20.35 xG.

Σεζόν

Γκολ

xG

2015-16

9

11.05

2016-17

4

8.13

2017-18*

1

1.17

*Τη σεζόν 2017-18 αγωνίστηκε μόνο ως αλλαγή έξι φορές

Η αναγέννηση στη Φούλαμ

Το Ιανουάριο του 2018, βλέποντας πως δεν έχει μέλλον στη Νιούκαστλ, αποχωρεί ως δανεικός στη Φούλαμ, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία και βρίσκει ξανά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών αποδεικνύει πως είναι ένας επιθετικός υψηλού επιπέδου και το πέρασμα του από τη Νιούκαστλ ήταν μια κακή παρένθεση. Συνολικά αγωνίστηκε σε 17 αγώνες στο πρωτάθλημα, σκοράροντας 12 γκολ, έχοντας 8.94 xG, βοηθώντας τη νέα του ομάδα να επιστρέψει στην Premier League.

Η Φούλαμ δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά και κάνει δικό της τον Σέρβο στράικερ, έναντι 24,7 εκατ. ευρώ. Αρκετοί τότε θεώρησαν πως η λονδρέζικη ομάδα βιάστηκε, πέφτοντας στην παγίδα της Νιούκαστλ που έψαχνε να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε ξοδέψει.

Ο Μίτροβιτς, όμως, έψαχνε την ομάδα που θα τον εμπιστευτεί, ώστε να δείξει τις ικανότητές του και το χάρισμά του στο σκοράρισμα. Τη δεύτερη χρονιά του στη Φούλαμ (2018-19), επιστρέφοντας στην Premier League, πετυχαίνει 11 τέρματα σε 37 αγώνες. Μια επίδοση που σίγουρα δεν εντυπωσιάζει, αλλά πάλι είχε λιγότερα γκολ από τα προσδοκώμενα, καθώς είχε 16.15 xG.

Οι Λονδρέζοι δεν αντέχουν και υποβιβάζονται. Ο Μίτροβιτς ζει για ακόμα μια φορά τον υποβιβασμό, αλλά πλέον έχει πειστεί πως το περιβάλλον στο σύλλογο είναι ιδανικό για εκείνον.

Η Φούλαμ παίρνει ξανά την άνοδο τη σεζόν 2019-20, με τον Σέρβο να είναι το βαρύ πυροβολικό, πετυχαίνοντας 26 γκολ σε 40 αγώνες και 24.36 xG, δηλαδή πέτυχε επιτέλους όσα γκολ του αναλογούσαν ( η απόκλιση είναι πολύ μικρή ανάμεσα στα γκολ και τα expected goals ).

Η χειρότερη χρονιά του στην Αγγλία

Γινόμαστε κουραστικοί αλλά η Φούλαμ υποβιβάζεται πάλι, τερματίζοντας μια θέση ψηλότερα από το την τελευταία ομάδα του βαθμολογικού πίνακα.

Ο 27χρονος επιθετικός καταγράφει τη χειρότερη χρονιά του στο Νησί, καταφέρνει να βρει δίχτυα μόλις 3 φορές σε 27 αγώνες ( 13 βασικός ). Η εικόνα της ομάδας ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να υπάρχουν διασωθέντες, με τον Μίτροβιτς να βρίσκει δίχτυα λιγότερες φορές για ακόμα μια σεζόν, καθώς είχε 7.35 xG.

Φέτος γράφει ιστορία στην Championship

Τη φετινή χρονιά ο Μίτροβιτς είναι μια ομάδα μόνος του. Σε 28 συμμετοχές στην Championship έχει πετύχει 31 γκολ, μια επίδοση που όμοια της δεν έχει συμβεί στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Σέρβος έγινε ο τρίτος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει 30 τέρματα στη ιστορία της Championship και με το γκολ που σημείωσε απέναντι στη Χαλ (12/2) είναι πλέον ο πρώτος παίκτης που σημειώνει πάνω από 30 γκολ σε μια σεζόν, ενώ απομένουν ακόμη 16 αγώνες για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Η τύχη επιτέλους χαμογέλασε στο Μίτροβιτς, οποίος την τρέχουσα σεζόν έχει πετύχει περισσότερα τέρματα και έχει μοιράσει περισσότερες ασίστ από αυτά που του αναλογούν με βάση τα xG και τις xA.

Γκολ

xG

31

22.51

Ασίστ

xA

7

3.24

Ο 27χρονος δεν είναι ο φορ που μένει μέσα στο κουτί και δεν βγαίνει από εκεί πέρα, έχει ενεργό ρόλο σε στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του.

Στατιστικά

Ανά αγώνα

Ποσοστό

Σουτ

4.55

48.8% (on target)

Επαφές

43.6

-

Επιτυχημένες πάσες

21.5

76%

Heatmap


Ο Αλεξάνταρ Μίτροβις είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πορεία της Φούλαμ για την άνοδο. Μένει να δούμε αν η δαιμονιώδης φόρμα του θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και αν οι Λονδρέζοι καταφέρουν να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους και την επόμενη σεζόν.

Data: Infogol / Heatmap: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.