Μήτρογλου: Killer του λιμανιού και του σαλονιού

Παναγιώτα Χαλκιά23 Ιανουαρίου 2021

Ένας επιθετικός που δεν υπακούει σε εντολές, δεν εντάσσεται σε σύστημα. Κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, κινείται όπως θέλει μέσα στο κουτί και αναγκάζει τον εκάστοτε τερματοφύλακα να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα του. Δεν βοηθά τόσο αμυντικά αλλά στην επίθεση δύσκολα θα του πάρεις το τόπι. Μυρίζεται από χιλιόμετρα το γκολ. Έχει αμφισβητηθεί αρκετά στην πορεία του, πάντα φρόντιζε όμως να δίνει απαντήσεις… πυροβολώντας.

Ο Κώστας Μήτρογλου συμφώνησε με τον Άρη και αναμένεται στη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρωθεί και το τυπικό μέρος του deal. Ο 32χρονος φορ θα δώσει λύση στην επιθετική δυστοκία των «κιτρινόμαυρων» αλλά θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Ο λόγος; Η αγωνιστική του ετοιμότητα. Ο «πιστολέρο» είναι εδώ και καιρό εκτός πλάνων του Βίλας Μπόας. Συνεχίζει να γυμνάζεται κανονικά, η αποχή από την ενεργό δράση, όμως, του έχει στερήσει το ρυθμό.

Τα πρώτα βήματα επί γερμανικού εδάφους και ο Νιόπλιας

Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1988 στις Κρηνίδες της Καβάλας. Λίγο μετά τη γέννηση του, οι γονείς του, Γιώργος και Αναστασία, αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Εγκαταστάθηκαν στην πόλη Νόικιρχεν-Φλιν και ο πατέρας του άνοιξε ένα εστιατόριο στο Ντουίσμπουργκ ώστε να μπορούν να βγάζουν τα προς ζην.

Ο Κώστας άρχισε από μικρός να δείχνει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα μεταπήδησε σε εκείνες της Ντουίσμπουργκ.



Οι ικανότητες του εντυπωσίασαν τους σκάουτερ της Γκλάντμπαχ, οι οποίοι εισηγήθηκαν την απόκτηση του. Στα 16 του χρόνια εντάσσεται στις ακαδημίες του γερμανικού συλλόγου. Μεγαλώνοντας βελτίωνε τις ικανότητες του και η κλήση του στο γκολ, είχε 38 γκολ σε 35 ματς με την Κ19 της Γκλάντμπαχ, έφτασαν στα αυτιά του Μιχάλη Ιορδανίδη, ο οποίος ήταν βοηθός του ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής Νέων, Νίκου Νιόπλια.

Το καλοκαίρι του 2007 σε ένα τουρνουά ο νεαρός επιθετικός συστήθηκε στο ελληνικό κοινό και είχε έρθει η στιγμή που θα το μάγευε. Ο Έλληνας προπονητής τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε την ευκαιρία και εκείνος φρόντισε να τον δικαιώσει. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων το 2007 και βοήθησε την ομάδα να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης, όπου και ηττήθηκε με 1-0 από την Ισπανία.

Αδυναμία του Σωκράτη Κόκκαλη, «κόκκινο πανί» για Βαλβέρδε

Οι σκάουτερ του Ολυμπιακού βλέποντας τον Μήτρογλου να σκοράρει με τόση άνεση δεν θα μπορούσαν να μην εισηγηθούν την απόκτηση του. Τον Ιούλιο εκείνου του έτους υπογράφει συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας. Η πρώτη του σεζόν ήταν αναγνωριστική. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί, δεν μιλούσε καλά ελληνικά και μέτρησε μόλις 12 παιχνίδια και τέσσερα γκολ. Η επόμενη σεζόν δεν ήταν η καλύτερη για εκείνον καθώς ο Ερνέστο Βαλβέρδε έπιασε Λιμάνι. Ο Βάσκος προπονητής δεν τον εμπιστευόταν και του έδινε όλο και λιγότερες ευκαιρίες. Η απόφαση του, μάλιστα, να εκτελέσει το πέναλτι στο παιχνίδι με την Ανόρθωση παρά τις οδηγίες του, ενίσχυσαν την άποψη του ότι δεν του κάνει.

Έγινε βασικός αλλά ο Μαρινάκης έφερε και πάλι Βαλβέρδε

Ο Ερνέστο έφυγε και ο Μήτρογλου πήρε θέση στην ενδεκάδα. Τα δύο τέρματα που πέτυχε στο «αιώνιο» ντέρμπι το 2009 και ο τρόπος που αποφάσισε να πανηγυρίσει τον έβαλαν στην καρδιά της «ερυθρόλευκης» κερκίδας. Εκείνος σκόραρε αλλά ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα και ήρθε η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου και έκανε «δώρο» στους οπαδούς τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Βάσκος τον υπολόγιζε ως τρίτο φορ πίσω από Πάντελιτς και Μιραλάς και τον χρησιμοποίησε μόλις πέντε φορές.

Η περίοδος των δανεισμών

Η μόνη λύση ήταν να δοθεί δανεικός ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Ο Πανιώνιος ήταν σε δυσχερής θέση και ο Τάκης Λεμονής ήξερε ότι ο Μήτρογλου μπορεί να βοηθήσει το σύλλογο να παραμείνει στην κατηγορία. Και είχε δίκιο. Σε 11 παιχνίδια σκόραρε οχτώ φορές και έδωσε ανάσα σωτηρίας στους Νεοσμυρνιώτες.

Το καλοκαίρι επέστρεψε στο Λιμάνι αλλά ετοίμασε και πάλι βαλίτσες για το Περιστέρι. Εκεί ο Γιώργος Δώνης έδειξε να τον εμπιστεύεται από την αρχή και δεν έκανε λάθος. Σε 34 παιχνίδια πρωταθλήματος ο Κώστας σκόραρε 17 φορές, κάνοντας την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του μέχρι τότε. Βελτιώθηκε τακτικά, προσπάθησε να γίνει πιο ομαδικός και έστειλε τους «Περιστεριώτες» στα πλέι οφ και στον τελικό Κυπέλλου.


Επιστροφή και πάλι στο Λιμάνι

Ο Βαλβέρδε μάζεψε τις βαλίτσες του και ο Μήτρογλου άνοιξε τις δικές του. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ φαίνεται να μην συμμερίζεται την άποψη του Βάσκου και δίνει ευκαιρίες στον Έλληνα επιθετικό, ο οποίος μαζί με τον Τζιμπούρ συνθέτουν ένα δυνατό δίδυμο. Κάνει γεμάτες εμφανίσεις, κυρίως στην Ευρώπη όπου και βρίσκει δίχτυα τέσσερις φορές. Ο Πορτογάλος τεχνικός αποχωρεί και ο Μίτσελ αναλαμβάνει. Συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς.

Το ερχόμενο καλοκαίρι Σαβιόλα και Ολαϊτάν εντάσσονται στο ρόστερ. Δεν πτοείται. Έχει γίνει πιο ώριμος και ομαδικός και σκοράρει κατά ριπάς. Εκείνο το εξάμηνο ήταν το πιο παραγωγικό της καριέρας του καθώς σκόραρε 14 τέρματα σε 12 παιχνίδια αναγκάζοντας τους ευρωπαϊκούς συλλόγους να τον εντάξουν στις λίστες τους.


Η Φούλαμ και η επιστροφή στον Πειραιά

Τον Ιανουάριο του 2014 η Φούλαμ αποκτά τα δικαιώματα του έναντι του ποσού των 15 εκατομμύριων ευρώ. Η κίνηση αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία. Δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τους ανθρώπους της ομάδας. Δεν προσαρμόστηκε, είχε θέματα με την φυσική κατάσταση και με τραυματισμούς. Μένει αρκετό καιρό εκτός δράσης. Εν τέλει κατέγραψε μόλις τρεις συμμετοχές, εκ των οποίων η μια ως βασικός.

Οκτώ μήνες αργότερα επιστρέφει στον Πειραιά με τη μορφή δανεισμού. Γίνεται και πάλι ο γνωστός «Μητρογκολ» και μετρά 34 συμμετοχές και 19 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Τα 52 γκολ με τη Μπενφίκα, το «stop» των Γάλλων και η Γαλατα

Το καλοκαίρι του 2016 οι άνθρωποι της Μπενφίκα έχουν πεισθεί για τις ικανότητες του Έλληνα επιθετικού και καταβάλλουν τη ρήτρα των επτά εκατομμυρίων στη Φούλαμ για να τον αποκτήσουν. Τα 25 γκολ που πέτυχε την πρώτη του σεζόν απέδειξαν ότι δεν έφταιγαν η τραυματισμοί απλά το αγγλικό στυλ δεν του ταιριάζει. Η επόμενη σεζόν θα είναι το ίδιο παραγωγικός βρίσκοντας δίχτυα 27 φορές.


Η Μαρσέιγ δαπανά 15 εκατομμύρια και τον εντάσσει στο ρόστερ της. Δείχνει στάσιμος και δυσκολεύεται να βρει δίχτυα. Οι Γάλλοι είχαν πρόβλημα και δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την εκτελεστική του δεινότητα. Η απόδοση του έχει σκαμπανεβάσματα, βρίσκει δίχτυα με μικρότερη συχνότητα και καταφέρνει να φτάσει στον τελικό του Europa League με αντίπαλο την Ατλέτικο.

Ακολουθούν δύο δανεισμοί. Ο πρώτος τον έστειλε στην Τουρκία. Με τη φανέλα της Γαλατασαράι κατάφερε να αγωνιστεί μόλις 289΄και να σημειώσει δύο τέρματα. Ο δεύτερος τον έστειλε στην Ολλανδία, όπου υπολογιζόταν ως ρεζέρβα και βρήκε δίχτυα μόλις τρεις φορές σε 18 συμμετοχές με τη φανέλα της Αϊντχόφεν.

Επέστρεψε στη Γαλλία αλλά ο Βίλας – Μπόας δεν τον υπολογίζει και το δείχνει. Ο Άρης είναι μια ευκαιρία για εκείνον να κάνει ένα restart και να θυμηθεί τον «killer» που κρύβει μέσα του.

Tips για Μήτρογλου

Α) Έχει αγωνισθεί σε Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία και Ελλάδα

Β) Είναι «τρελοκομείο» Η ψυχή της παρέας και μεγάλο πειραχτήρι. Κάνει συνέχεια πλάκες.

Γ) Βγάζει τα φρύδια του, κάνει περίεργα κουρέματα

Δ) Το Νοέμβριο του 2009 ο Σωκράτης Κόκκαλης επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του Ρέντη για να ζητήσει τη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Στρέφεται προς τον Μήτρογλου και τον ρωτά τι σημαίνουν τα πιστόλια που κάνει όταν πανηγυρίζει. «Κώστα, τι σημαίνουν τα πιστόλια που κάνεις στους πανηγυρισμούς μετά τα γκολ; Δεν είσαι ούτε καουμπόης, ούτε στην Άγρια Δύση και καλό θα είναι να το σταματήσεις». Στο ντέρμπι, ο Μήτρογλου θα πετύχει δύο γκολ και θα βγάλει «πολυβόλο».

Ε) Τρία χατ τρικ σε 35 ημέρες! Το πρώτο ήταν απέναντι στο Λεβαδειακό στη Βοιωτία, το δεύτερο κόντρα στην Ξάνθη και το τρίτο στο ματς του Ολυμπιακού με τη Βέροια στο «Γ. Καραϊσκάκης».

ΣΤ) Στη νίκη της Μπενφίκα με 5-1 επί της Μπράγκα το 2016 ο Μήτρογλου πέτυχε γκολ και είδε 60.000 κόσμο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του.

Ζ) Έχει πάει στο «Πάμε Πακέτο». Το 2015 ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού, ο Αλέξανδρος, επισκέπτεται το φαληρικό γήπεδο και συναντά από κοντά το ίνδαλμα του, τον Κώστα Μήτρογλου.


Η) Δημιουργήθηκε παράταξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με το όνομα ΚΩστας ΜΗΤρογλου Η Σωτηρία (ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ.) και είχε ως σύμβολο τον ποδοσφαιριστή να κάνει σούζα με ένα μηχανάκι και φόντο τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Ψηφοδέλτιά, μάλιστα, εντοπίστηκαν σε αρκετά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Σύνθημα της παράταξης ήταν το «Ερνέστο, δεν ξεχνώ».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.