Μήπως θα έπρεπε να ανοίξει το λιανεμπόριο αντί των σχολείων;

Δημήτρης Κανελλάκης12 Ιανουαρίου 2021

Μακάρι όλα να πάνε καλά με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά που άνοιξαν χθες. Μακάρι η λειτουργία τους να μην προκαλέσει κανένα απολύτως πρόβλημα, να μην επηρεάσει καθόλου τις ισορροπίες ως προς τα κρούσματα κορωνοϊού, να μην δούμε εξαιτίας αυτού του ανοίγματος να υπάρχει μια αύξηση που θα υποχρεώσει τους επιστήμονες να εισηγηθούν το κλείσιμό τους και πάλι. 


Άλλωστε, αρκετά από τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας το έλεγαν χθες ότι είναι αυτό ένα ενδεχόμενο και δεν θα διστάσουν να ξανακλείσουν τα σχολεία αν κάτι δεν πάει καλά.

Είναι ένα πείραμα η λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν και, όπως δηλώνουν κάποιοι άλλοι εκ των μελών της Επιτροπής, θα ήταν προτιμότερο να δοκιμαστεί το πείραμα του προσεκτικού ανοίγματος του λιανεμπορίου και να μείνουν για λίγον καιρό ακόμη τα παιδιά στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.

Ίσως και να μην έχουν άδικο. Όχι ότι είναι καλό για τα παιδιά να μένουν σπίτι. Τους κάνει κακό. Το λένε όλοι, δεν υπάρχει κανένας που να διαφωνεί.

Ωστόσο, βάζοντας στη ζυγαριά από τη μια τη ζημιά που γίνεται σε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας, το λιανεμπόριο -και η οποία είναι τρομακτική, και την επιλογή που υπάρχει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές από την άλλη, ενδεχομένως, σοφότερο να ήταν η προτεραιότητα να δοθεί στη λειτουργία των καταστημάτων.

Μια λειτουργία που, εφόσον γινόταν όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά, θα συνέβαλλε ώστε και να αναθερμανθεί η οικονομία και να περιοριστούν οι τεράστιες ζημίες που υπάρχουν για τους καταστηματάρχες, αλλά και μικρότερες να είναι οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Υπό την έννοια, βεβαίως, ότι τα παιδιά διατρέχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν, μπορεί όμως να είναι ασυμπτωματικά και να μεταδώσουν τον ιό σε γονείς και παπούδες στο σπίτι.

Είναι ένας προβληματισμός αυτός, δικαιολογημένος νομίζω, που θα δούμε τις επόμενες ημέρες να θα διαψευστεί ή όχι. Όπως θα δούμε τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το αν θα δουλέψει χωρίς προβλήματα η δια ζώσης διδασκαλία στα δημοτικά σχολεία, αν θα ανοίξει η Γ' Λυκείου, αλλά και αν θα υπάρξουν προϋποθέσεις για να γίνει συζήτηση ανοίγματος κομματιών και της αγοράς...

Πιστεύω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι, πάντως, ότι για έναν, τουλάχιστον, μήνα ακόμη, τα πάντα θα γίνονται με μεγάλη προσοχή και μόνο όταν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση θα είναι σίγουροι πως δεν υπάρχει περίπτωση να τους ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης, μόνο τότε θα πάμε σε σοβαρή άρση των περιοριστικών μέτρων...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.