Μην αδικείτε τόσο βάρβαρα…

Metrosport Team27 Οκτωβρίου 2020

Και με Πέλκα και με Μάτος και με Μαουρίσιο και με Άκπομ – και με άλλους - ο ΠΑΟΚ πέταξε στον ουρανό αλλά… Σύρθηκε και στη γη! Δηλαδή; Πιστώθηκε επιτυχίες και χρεώθηκε αποτυχίες. Και τούτο σημαίνει – κατά την πάντα ταπεινή μας άποψη – πως το πρόβλημα (επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αγωνιστικό) στον ΠΑΟΚ δεν είναι τα άτομα. Δεν είναι και το σύνολο. Τι είναι; Η λειτουργία του ως ομάδας στους αγώνες είναι…

Αναφέρουμε τα συγκεκριμένα άτομα επειδή αυτά λείπουν. Και λείπουν – εκούσια ή ακούσια ουδεμία σημασία έχει – διαμορφώνοντας συνθήκες ώστε ο ΠΑΟΚ να προχωρήσει σε αλλαγές. Και προχώρησε. Δίχως επί του παρόντος κατά κανόνα να ωφελήθηκε. Εξαίρεση του κανόνα η συμμετοχή του στο Γιουρόπα Λιγκ.

Θα πείτε (και θα έχετε δίκιο – βουνό): Είναι ακόμη πολύ νωρίς όχι μόνο για συμπεράσματα από τις αλλαγές αλλά και για εντυπώσεις. Ναι, έτσι είναι. Είναι νωρίς μεν, για οφέλη. Μετρά σοβαρότατες βλάβες, δε. Για να συμφωνήσετε – όπως φανταζόμαστε – πως κάτι δεν λειτουργεί ορθά στον ΠΑΟΚ! Και δεν είναι θέμα ατόμων ή συνόλου. Είναι θέμα… λειτουργίας τους ως ομάδα. Δεν είναι θέμα διαχείρισης τους.

Πως αλλιώς να εξηγήσουμε πως και με αυτούς (αλλά και με άλλους) οι οποίοι τώρα λείπουν… Ο ΠΑΟΚ χρεώθηκε με την παταγώδη περυσινή αποτυχία. Και πιστώθηκε εφέτος με την επική πορεία μέχρι το κατώφλι του Τσάμπιονς Λιγκ. Για να καταλήξει στην… πολυτέλεια του Γιουρόπα Λιγκ. Πολυτέλεια; Ναι μετά τη μακρά απουσία του και τη… μιζέρια έξω από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Γιατί δε λειτουργεί ορθά ο ΠΑΟΚ ως ομάδα, ήτοι ως σύνολο κι ως άτομα; Τούτο ενώ στο ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου λειτούργησε εξαιρετικά… Τι φταίει; Οφείλουν, μυστικό να μην το κρατούν προπονητές και παίκτες του. Αντί να μιλούν για την αντίδραση τους στις αποτυχίες, να μιλούν για την… δράση τους σε αυτές.

Δεν ξέρουμε, εάν το έχετε αντιληφθεί ή το αντιληφθήκατε και δε μείνατε σε αυτό. Ουδείς τους, ουδείς εκ προπονητών και παικτών δε λέει κουβέντα για τα λάθη τους. Ουδείς του εξηγείται, για να μην παρεξηγείται. Τα αφήνουν πίσω τους. Και προχωρούν. Καλώς προχωρούν. Κακώς τα αφήνουν πίσω. Δεν διορθώνονται έτσι τα κακώς κείμενα. Δε γίνονται έτσι τα παθήματα, μαθήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μιλούν. Συνομιλούν, για να λέμε την πάσα αλήθεια. Κεκλεισμένων των θυρών. Ορθά πράττουν. Τα εν οίκω μη εν δήμων. Αποτέλεσμα; Μηδενική αγωνιστική πρόοδος για μία ομάδα της οποίας το ρόστερ είναι (αποδεδειγμένα…) ικανό για μεγαλύτερη απόδοση ισχύος. Και για εξαιρετικές επιδόσεις. Αιτία; Η καθ’ ημάς μη καλή λειτουργία τους ως ομάδα.

Η μη καλή αγωνιστική λειτουργία. Το επαναλαμβάνουμε προκειμένου να εξηγηθούμε, ώστε να μην παρεξηγηθούμε. Η μη καλή αγωνιστική λειτουργία. Το τονίζουμε ιδιαίτερα. Τούτο επειδή στα αποδυτήρια η λειτουργία του ΠΑΟΚ ως ομάδας είναι καλή. Δε χωρά κουβέντα περί τούτου.

Έτσι αφού το φέραμε από εδώ, το πήγαμε από εκεί, καταλήγουμε στην επιτακτική ανάγκη άμεσης διόρθωσης ή – εάν θέλετε – βελτίωσης της λειτουργίας του ΠΑΟΚ ως ομάδας. Φταίνε οι προπονητές του (δεν είναι μόνος στην τεχνική ηγεσία ο Φερέιρα), φταίνε κι παίκτες. Πότε; Όταν ο Τσόλακ δεν βρίσκει εξ επαφής αιτία, ή ο Εσίτι δεν περνά ούτε … μισή κάθετη πάσα ή ο Μιχαηλίδης κι ο Μιχάι ατυχούν και σκοράρουν σε βάρος της ομάδας τους ή Γιαννούλης, Βαρέλα κι Ίνγκασον χάνουν τους αντιπάλους τους ή ο Πέλκας αστοχεί σε πέναλτι!.

Δεν φταίνε προπονητές και παίκτες εξίσου, φυσικά. Δίχως να σημαίνει κάτι αυτό. Σε μία οικογένεια όλα μοιράζονται. Για να προστατεύουν όλα τα μέλη της εαυτούς κι αλλήλους. Ο ΠΑΟΚ ως ομάδα είναι μία οικογένεια. Δίχως όμως, τα μέλη της να προστατεύουν εαυτούς κι αλλήλους. Κι εδώ εντοπίζεται η μη καλή αγωνιστική λειτουργία του.

Ως εκ τούτου όλοι στον ΠΑΟΚ… Αλλάξτε. Πάρτε το αλλιώς. Έτσι δεν πάτε πουθενά. Ούτε εδώ θα μείνετε έτσι! Μην αδικείτε τόσο… βάρβαρα εαυτούς κι αλλήλους!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.