Μίμης Θεοδωρίδης: Το παρκούρ, η τριπλή πιρουέτα και ο... Κυρσανίδης

Παναγιώτα Χαλκιά29 Ιουλίου 2022

Είναι ένα άθλημα που σε εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα, σου προκαλεί αγωνία. Δεν έχει πολλά χρήματα αλλά για να πετύχεις, χρειάζεται να το αγαπάς. Το παρκούρ χαρίζει στιγμές αδρεναλίνης, σου μαθαίνει να ξεπερνάς τα όρια και να ελέγχεις τον εαυτό σου.

Ο Μίμης Θεοδωρίδης κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία στη μέχρι τώρα καριέρα του κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Παγκόσμιους Αγώνες παρκούρ που έγιναν στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Ο 21χρονος αθλητής μίλησε στο Metrosport.gr για το επίτευγμα αυτό, τα πρώτα του βήματα, το κόλπο που τον δυσκόλεψε και τον αγώνα που του έγινε μείνει χαραγμένο στη μνήμη.

«Τιμή μου που εκπροσώπησα την Ελλάδα, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν»

Κέρδισες το χρυσό μετάλλιο στους Παγκόσμιους Αγώνες παρκούρ. Πώς το βίωσες;

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ήταν ο πιο σημαντικός αγώνας στη μέχρι τώρα καριέρας μου. Είναι μια διοργάνωση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και φέτος συμμετείχαν 3600 αθλητές από όλο τον κόσμο σε 40 διαφορετικά αθλήματα. Είναι τιμή μου που εκπροσώπησα τη χώρα μας και κατάφερα να πάρω το χρυσό μετάλλιο».

Είναι η τρίτη σου συνεχόμενη διάκριση σε διεθνές επίπεδο. Ποιο το μυστικό για να διατηρείσαι σε υψηλό επίπεδο;

«Μπορώ να πω ότι σε κανέναν αγώνα δεν περίμενα να τα πάω τόσο καλά. Έσκυβα το κεφάλι και δούλευα καθημερινά. Έτσι, ήρθαν τα καλά αποτελέσματα».

Πόσο δύσκολο ήταν να κατακτήσεις την κορυφή και πόσο να παραμείνεις σ' αυτή;

«Το να φτάσεις στην κορυφή είναι εύκολο, τα δύσκολα τώρα ξεκινούν. Δεν είναι εύκολο να παραμένεις στην ελίτ. Χρειάζεται δουλειά, καλή ψυχολογία και δυνατό σώμα».

«Το παρκούρ με επέλεξε, με δυσκόλεψε η τριπλή πιρουέτα»

Γιατί επέλεξες το παρκούρ;

«Η αλήθεια είναι ότι αυτό με επέλεξε. Όταν ήμουν παιδί οι γονείς μου με πήγαν τραμπολίνο. Ήταν κάτι που δεν μου άρεσε και πήγαινα με το ζόρι. Μετά από κάποια χρόνια, σταμάτησα και κάπου εκεί γνώρισα το παρκούρ. Είδα κάποια παιδιά να κάνουν κωλοτούμπες και σκέφτηκα ότι και εγώ ήξερα να κάνω λόγω του τραμπολίνου και πίστεψα ότι μπορώ να δοκιμάσω. Το έκανα, μου άρεσε και συνέχισα».

Δοκίμασες και άλλα αθλήματα;

«Το τραμπολίνο που με έστειλαν οι γονείς μου και συμμετείχα στις σχολικές δραστηριότητες. Παράλληλα με το παρκούρ, ασχολήθηκα και με το break dancing».

Τι σε εντυπωσίασε στο παρκούρ και σε βοήθησες να συνεχίσεις;

«Είναι ένα μοναδικό άθλημα. Κάτι ξεχωριστό, δεν είναι κοινό. Το βλέπαμε να γίνεται στο εξωτερικό και σιγά σιγά ερχόταν και στην Ελλάδα. Το έβλεπα στο ίντερνετ και παράλληλα, να γίνεται και live. Υπήρχε μια τριβή και αυτό με βοήθησε να συνεχίσω».

Ποιο κόλπο σε δυσκόλεψε περισσότερο;

«Έχω παιδευτεί σε πολλά κόλπα. Θα διαλέξω την τριπλή πιρουέτα, δηλαδή μια τούμπα με τρεις περιστροφές γύρω από τον εαυτό σου. Είναι μια άσκηση που με παίδεψε πολύ».

Πόσο διάστημα απαιτείται για να μάθεις να κάνεις τα κόλπα;

«Δεν παίζει ρόλο ο χρόνος γιατί εξαρτάται από το κάθε άτομο. Αρχικά προετοιμάζεις το σώμα σου για να μπορέσει να δεχθεί τις πιέσεις και τους κραδασμούς και έπειτα, ξεκινάς σταδιακά να κάνεις τις ασκήσεις. Ξεκινάς από τα απλά και μετά ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας σιγά σιγά. Σημαντικό ρόλο παίζει να έχεις και τον κατάλληλο χώρο».

Υπάρχουν κατηγορίες ασκήσεων;

«Η διαφορά τους είναι στις τούμπες και στη μεταπήδηση των εμποδίων. Οι τούμπες είναι το πιο καλλιτεχνικό κομμάτι και μπορείς να κάνεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι. Η μεταπήδηση αφορά τη χρήση του σώματος με διάφορες τεχνικές».

Πώς αξιολογείστε;

«Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το ποιος κάνει τον αγώνα. Αξιολογείται ο βαθμός δυσκολίας, η ροή, δηλαδή πόσο ομαλή είναι η άσκηση και η συνέχεια που υπάρχει στις κινήσεις, η δημιουργικότητα των κινήσεων, η φαντασία και η εκτέλεση του προγράμματος».

«Αξέχαστο το Red Bull Art of Motion στο Μικρολίμανο»

Κάνεις κάτι που φαντάζει επικίνδυνο στα μάτια πολλών. Ελλοχεύουν κίνδυνοι; Έχεις τραυματιστεί;

«Ναι υπάρχουν κίνδυνοι. Πρέπει να έχεις το μυαλό σου ενεργό, να είσαι συγκεντρωμένος ώστε να μπορείς να τους ελαχιστοποιήσεις. Έχω τραυματιστεί δύο φορές, είχα ένα ράγισμα στο χέρι και εδώ και δύο χρόνια έχω ένα θέμα με τους κοιλιακούς».

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να πετύχει στο παρκούρ;

«Πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή και πειθαρχία. Το ταλέντο βοηθάει γενικά αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά».

Ποια ήταν η καλύτερη αθλητική σου εμπειρία;

«Το Red Bull Art of Motion που είχε γίνει στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Μικρολίμανο. Είναι ένας θεσμός που συγκεντρώνονται αθλητές από όλο τον κόσμο. Κατάφερα να περάσω στους 18 καλύτερους και βγήκα εκτός τελικού για ένα πόντο. Ήταν μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία για εμένα».

«Θα θέλαμε πιο σωστές εγκαταστάσεις»

Πόσες ώρες προπονείσαι;

«Προπονούμαι συνήθως τέσσερις με πέντε ημέρες την εβδομάδα για περίπου τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα. Κάποιες φορές κάνω και διπλές προπονήσεις».

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση σου;

«Ξεκινάμε με ζέσταμα και μετά προχωράμε σε ασκήσεις ανάλογα με το χώρο, όπου βρισκόμαστε. Κάνω, επίσης, βάρη, μονόζυγο, αερόβια άσκηση και αποθεραπεία».

Πού προπονείσαι;

«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρία μέρη. Μπορούμε να προπονηθούμε στο Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας, στο Nouvelle στο Ωραιόκαστρο και στο Natural Movement στη Θέρμη. Στην Καβάλα στις παραλίες κυρίως. Οι εγκαταστάσεις είναι καλές. Γενικότερα, δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και αυτό δυσκολεύει κάποιον που ξεκινά τώρα να μάθει το άθλημα. Θα θέλαμε να υπάρχει πιο σωστές εγκαταστάσεις».

Υπάρχει χρηματοδότηση; Και αν ναι, είναι επαρκής;

«Υπάρχει στα έπαθλα αλλά όχι πάντα. Βοηθάνε πολύ οι διαφημίσεις και οι χορηγίες. Η Ομοσπονδία μας στηρίζει στα αεροπορικά για τους αγώνες».

Είναι εύκολο να βρεις χορηγούς;

«Στην Ελλάδα υπάρχουν χορηγοί αλλά είναι περιορισμένοι. Στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένο το άθλημα και είναι πιο εύκολο να βρει χορηγούς».

«Στόχος το Παγκόσμιο στο Τόκιο»

Μπορούν τα παιδιά να ασχοληθούν με το παρκούρ; Υπάρχουν οι προπονητές που μπορούν να τα διδάξουν;

«Η δυνατότητα αυτή υπάρχει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Γενικά τώρα ξεκινά το άθλημα να αποκτά φήμη και το γεγονός ότι η Εθνική πήρε διάκριση θα βοηθήσει. Θα γίνει σχολή προπονητών και θα αρχίσει να ανθίζει το άθλημα».

Στα παιδιά που εντυπωσιάζονται από τα videos του παρκούρ και επιχειρούν μόνα τους να σας μιμηθούν τι θα συμβούλευες;

«Δεν συμβουλεύουμε να το κάνουν γιατί και εμείς για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο περάσαμε από πολλά στάδια και μάθαμε να χειριζόμαστε το σώμα μας. Βέβαια, υπάρχουν βίντεο – tutorial που μπορεί ο καθένας να τα δει και να τα δοκιμάσει βήμα βήμα. Χρειάζεται καθοδήγηση από δάσκαλο!».

Τι είναι για σένα το παρκούρ;

«Για μένα είναι τρόπος ζωής. Το έχω βάλει στην καθημερινότητα μου εδώ και χρόνια και εκτός από τρόπος άσκησης, με βοηθά να εκτονώνω μια πιθανή ένταση που θα έχω. Με ηρεμεί, με ανακουφίζει και με βοηθά να ξεχνιέμαι από τα προβλήματα της καθημερινότητας».

Ποιος ο επόμενος στόχος σου;

«Έχω δύο στόχους, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τόκιο τον Οκτώβριο και το επόμενο Red Bull Art of Motion».

Tips για Μίμη

Πρότυπο: «Ο Δημήτρης Κυρσανίδης. Από τις πρώτες ημέρες που άρχισα να παρακολουθώ το άθλημα έγινε πρότυπο για εμένα. Με έχει βοηθήσει πολύ και μαθαίνω τώρα που κάνουμε προπόνηση μαζί»

Αγαπημένο φαγητό: «Κοτόσουπα. Τη λατρεύω»

Αγαπημένο τραγούδι: «Συνήθως μου αρέσει να ακούω hip hop ελληνικό και ξένο»

Αγαπημένη ταινία: «Προτιμώ τις ταινίες δράσης γιατί τα υπόλοιπα είδη με νυστάζουν»

Κατοικίδιο: «Έχω δύο θηλυκές γατούλες. Τις έχω μαζέψει από το δρόμο, ήταν αδέσποτες. Έχω και ένα σκύλο αλλά τον έχει η μητέρα μου γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν (γέλια)».

Γούρι: «Το μυαλό μου»

Ελεύθερος χρόνος: «Είτε ακούω μουσική είτε κάνω μια βόλτα σε κάποιο βουνό ή σε κάποια παραλία».

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με μια λέξη/ φράση: «Ταπεινός».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.