Μίλαν: Το αήττητο σερί και η σύνδεση με το παρελθόν

Δημήτρης Μπασμπαρέλας29 Δεκεμβρίου 2020

Τι συνδέει το παρελθόν με το παρόν; Ηταν τη σεζόν 2010-11, όταν η Μίλαν κατέκτησε για τελευταία φορά το Πρωτάθλημα στην Ιταλία με 82 βαθμούς, έξι μπροστά από τη 2η της βαθμολογίας, Ιντερ.

Συνδετικός κρίκος; Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ηταν και τότε στο ρόστερ, όπως και τώρα. Τότε, είχε βάλει 14 γκολ, όσα είχαν επίσης και οι Πάτο, Ρομπίνιο.

Από τότε, η Μίλαν δεν μπόρεσε να επιστρέψει στον “θρόνο”. Φέτος, πραγματοποιεί δυναμική εκκίνηση. Απέχει μόλις έναν βαθμό, πάλι από την 2η Ιντερ, όπως και τότε, ωστόσο οι “ροσονέρι” είναι αήττητοι.

Μάλιστα, μετά την ήττα της Γιουβέντους, στα πέντε κορυφαία Πρωταθλήματα της Ευρώπης η Μίλαν είναι πλέον η μοναδική αήττητη ομάδα.

Οι αριθμοί, η πορεία και τα νούμερα είναι καλύτερα από την τελευταία φορά, την οποία πανηγύρισε τον τίτλο. Τότε είχε εννιά νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες με 30 πόντους.

Ηταν στην κορυφή, όπως και τώρα. Φέτος, όμως, μετρά 10 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, άρα 34 πόντους. Τότε έβαλε 23 γκολ, φέτος 32. Μόνο καλύτερη άμυνα είχε τότε. Δέχθηκε 12 τέρματα, ενώ στην τωρινή σεζόν 16.


Το αήττητο σερί

Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο “scudetto”, η Μίλαν επιδιώκει να κατακτήσει ξανά την κορυφή. Ηταν 8 Μαρτίου 2020, όταν η Τζένοα έκανε διπλό στο Μιλάνο (2-1).

Ηταν η τελευταία φορά, την οποία η ομάδα του Πιόλι γνώρισε την ήττα στο Πρωτάθλημα. Ακολούθησαν 26 παιχνίδια, στα οποία οι “ροσονέρι” δεν γεύτηκαν την πίκρα της ήττας, έχοντας 19 νίκες και επτά ισοπαλίες.


Η μαχητικότητα των παικτών

Η Μίλαν δεν είναι καν στο Top-5 όσον αφορά την κατοχή μπάλας (7η στη σχετική λίστα). Ούτε στα εύστοχα ποσοστά μεταβιβάσεων της μπάλας.

Βέβαια, θα πρέπει να καταγραφεί ότι έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ από πέναλτι στην κατηγορία (έξι). Ακόμη ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι η μαχητικότητα των ποδοσφαιριστών της. Εχει το καλύτερο ποσοστό σε τάκλιν με 17,4 μέσο όρο ανά παιχνίδι.


Παρουσία στην κορυφή

Στην Ιταλία ήδη γίνεται μεγάλη αναφορά στις εφημερίδες για τη “μάχη” του τίτλου, ειδικά μετά από τις νίκες των Μιλανέζων, της Μίλαν και της Ιντερ στη 14η αγωνιστική.

Μάλιστα, είναι η τρίτη φορά, που η Μίλαν βρίσκεται στην κορυφή με τη συμπλήρωση των πρώτων 14 αγωνιστικών στη Serie A.

Η Μίλαν είναι στη 2η θέση σε σουτ ανά παιχνίδι με 16,3 πίσω από τη Νάπολι (17,2), ενώ είναι στη 2η θέση με 17 γκολ εντός έδρας, πίσω από τις Ρόμα και Νάπολι (18).

Στα εκτός έδρας παιχνίδια, οι Μιλανέζοι του Πιόλι βρίσκονται στην 3η θέση όσον αφορά την επίθεση (15 γκολ). Σημασία έχει ότι οδηγούν ακόμη την κούρσα.


Με οδηγό τον Ζλάταν

Η πρωτοπόρος Μίλαν έχει 13 διαφορετικούς σκόρερ. Πρώτος της σκόρερ στο Πρωτάθλημα είναι ο αειθαλής, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, με 10 γκολ σε έξι μόλις παιχνίδια (έδωσε επίσης και μία ασίστ). Οποτε αγωνίστηκε φέτος σε ματς Πρωταθλήματος, ο 39χρονος φορ έβαλε γκολ. Είναι τραυματίας και επιστρέφει τον Γενάρη στις επίσημες υποχρεώσεις.

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να το ονειρευόμαστε. Κι εγώ λέω ότι μπορούμε και θέλουμε ακόμη περισσότερο να το πετύχουμε. Πρέπει να είμαστε πεινασμένοι. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή», ήταν τα λόγια του Σουηδού επιθετικού σε ερώτηση, η οποία του έγινε για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.


Η καταπληκτική χρονιά

Ακολουθούν στο σκοράρισμα οι Ερναντές (έχει παράλληλα και τρεις ασίστ) και Κεσιέ, έκαστος από τέσσερα (έχει και δύο ασίστ), ενώ ο Λεάο έχει σημειώσει τρία τέρματα και μοίρασε παράλληλα και τρεις ασίστ.

Ο Σαλεμάκερς έχει βάλει δύο και από ένα γκολ έχουν προσθέσει οι Τσαλχάνογλου, Ρέμπιτς (δύο ασίστ), Καστιγιέχο, Ντίας, Χάουγκε, Καλάμπρια, Καλούλου, Ρομανιόλι και ένα χρεώθηκε ως αυτογκόλ.


Τα βασικά “ατού”

Βασικά “γρανάζια” στην καλογυαλισμένη μηχανή της αποτελούν σίγουρα οι Καλάμπρια και Τσαλχάνογλου. Εχουν αγωνιστεί σε όλες τις φετινές συναντήσεις.

Μάλιστα, ο Τούρκος μέσος είναι πρώτος στη λίστα του Πρωταθλήματος με τις ασίστ. Εχει μοιράσει έξι στους συμπαίκτες του. Από εκεί και πέρα, οι Ντοναρούμα, Ερναντές (ο Γάλλος κάνει εξαιρετική σεζόν) και Κεσιέ έχουν παίξει σε 13 συναντήσεις, όσες και ο Σαλεμάκερς. Οι Τονάλι και Κρούνιτς μετρούν 11 ματς και ακολουθούν με 10 παρουσίες οι Ντίας, Ρέμπιτς, Λεάο, Ρομανιόλι και Καστιγιέχο.

*** Δείγμα της ανοδικής πορείας, την οποία καταγράφει ο σύλλογος, αποτελούν οι τρεις μόλις ήττες μέσα στο 2020. Τερμάτισε πρώτη στη βαθμολογία με τη λήξη του έτους, έχοντας βάλει συνολικά 106 γκολ αυτή τη χρονιά.


Από την αμφισβήτηση, στο χειροκρότημα

Πώς τα φέρνει έτσι, όμως, η ζωή; Ο 55χρονος, Στέφανο Πιόλι, ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου τον Οκτώβριο του 2019. Η πρόσληψή του στην τεχνική ηγεσία δεν ήχησε καλά στα αυτιά των οπαδών ή τουλάχιστον σημαντικής μερίδας του κόσμου.

Βλέπετε, ήταν και το πέρασμά του από τη μισητή Ιντερ, αλλά και το γεγονός ότι δεν είχε κατακτήσει τίτλο. Ο Στέφανο Πιόλι αμφισβητήθηκε έντονα.

Εφτασε μάλιστα ένα βήμα πριν από την πόρτα της εξόδου, ωστόσο πλέον απολαμβάνει της εμπιστοσύνης, αλλά και της στήριξης της διοίκησης.

Αλλωστε, τα αποτελέσματα δικαιώνουν απόλυτα τη δουλειά και έργο του. Από την αμφισβήτηση, στο χειροκρότημα. Ετσι, είναι το ποδόσφαιρο.


Στο κυνήγι ενός ιστορικού ρεκόρ

Δεν είναι η καλύτερη επίθεση στην Ιταλία. Εχει βάλει 32 τέρματα, ενώ στην κορυφή στη σχετική λίστα είναι η Ιντερ με 34 γκολ σε 14 παιχνίδια.

Ωστόσο, οι “ροσονέρι” αποτελούν εγγύηση όσον αφορά το σκοράρισμα. Το εντυπωσιακό ρεκόρ στην επίθεση δεν μπορεί να μην καταγραφεί, ούτε να περάσει στα… ψιλά.

Ξέρετε ότι είναι μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία των πέντε κορυφαίων Πρωταθλημάτων στην Ευρώπη με 2+ γκολ σε κάθε παιχνίδι στα τελευταία 15;

Πλέον, μετά από το 3-2 επί της Λάτσιο έφτασε τα 16 διαδοχικά σε μία ημερολογιακή χρονιά. Στη φετινή αγωνιστική σεζόν, μετρά 14 τον αριθμό, σε όλα δηλαδή και έχει από πέρσι άλλα δύο…


Μετά από 72 χρόνια!

Η άλλη ομάδα, η οποία το είχε καταφέρει αυτό ήταν η Μπαρτσελόνα το πολύ μακρινό 1948. Αυτή κυνηγά η Μίλαν για να το καταρρίψει. Τότε, οι “μπλαουγκράνα” μέτρησαν 18 σερί παιχνίδια Πρωταθλήματος με 2+ γκολ σε κάθε αναμέτρηση. Η επανέναρξη θα τη βρει αντιμέτωπη με την Μπενεβέντο του Πίπο Ιντσάγκι (3/1/21) και μετά δύο διαδοχικά εντός έδρας παιχνίδια με τις ομάδες του Τορίνο, αρχικά με τη Γιουβέντους στο μεγάλο ματς (6/1) και μετά με την “γκρανάτα” (9/1). Τρία ματς, σε επτά μέρες...


Πόσο άλλαξε

Είναι τεράστια, πάντως, η διαφορά σε σύγκριση με πέρσι. Τεράστια… Φέτος, η ομάδα του Πιόλι συγκέντρωσε 34 βαθμούς σε 14 παιχνίδια Πρωταθλήματος. Πέρσι, είχε μαζέψει μόλις τους μισούς στα ίδια παιχνίδια (17). Αλλαγή δεδομένων, έτσι;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.