Μιγκέλ Αλμιρόν: Ο ιπτάμενος Παραγουανός και η μεταμόρφωσή του από τον Χάου

Πέτρος Χαριζακλής23 Νοεμβρίου 2022

Ο Μιγκέλ Αλμιρόν είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που έχει εκπλήξει με την απόδοση του στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Ο Παραγουανός μεσοεπιθετικός είναι η αποκάλυψη της φετινής Νιουκάστλ, δείχνοντας αναγεννημένος από τότε που ο Εντι Χάου είναι στον πάγκο των «καρακαξών». Πάμε να δούμε τα επιτεύγματα του Αλμιρόν, την ουσία που έβαλε στο παιχνίδι του, το παρελθόν του σε MLS και Λατινική Αμερική αλλά και την ζωή του.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο Μιγκέλ Αλμιρόν έχει πετύχει 8 γκολ σε 15 ματς στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, σχεδόν όσα πέτυχε τις προηγούμενες τρεις σεζόν με τη φανέλα των «ασπρόμαυρων». Ο Παραγουανός είναι σε τρομερή φόρμα και σε κάποια φόρουμ οπαδών της Νιουκάστλ έχει πάρει το προσωνύμιο «Ο ιπτάμενος Παραγουανός». Ο 28χρονος εκτός από τα γκολ, έχει τρομερή τεχνική κατάρτιση, είναι πολύ γρήγορος, έχει βελτιωθεί στις πάσες του ενώ είναι εκπληκτικός στο πρέσινγκ που του ζητάει ο Αγγλος τεχνικός της Νιουκάστλ.


Εργο Χάου η εξέλιξή του

Ο γεννημένος στις 10 Φεβρουαρίου του 1994 στην Ασουνσιόν της Παραγουάης, πέτυχε τα έξι από τα οκτώ φετινά γκολ του τον μήνα Οκτώβριο, εξ ου και πήρε το βραβείο του παίκτη του μήνα. Τα 7/8 γκολ ο Αλμιρόν τα πέτυχε με το καλό του πόδι, το αριστερό, ενώ το ένα το πέτυχε με το δεξί γόνατο στο 3-3 με την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Εντι Χάου φαίνεται πως έχει βρει στο πρόσωπο του «Miggy» το εξτρέμ που πιέζει όσο θέλει ο Αγγλος τεχνικός και σκοράρει όταν οι επιθετικοί της ομάδας του δεν δίνουν τις λύσεις. Η φυσική θέση του Αλμιρόν είναι δεκάρι, ενώ στα χρόνια που βρίσκεται στη Βόρεια Αγγλία έχει παίξει ως 8άρι, ως δεύτερος επιθετικός αλλά και ως αριστερό και δεξί εξτρέμ. Ο αναμορφωτής της Νιουκάστλ του εμπιστεύεται το δεξί άκρο της επίθεσης και αυτό του επιτρέπει να παίζει με ανάποδο πόδι, καθώς ο Αλμιρόν «τρελαίνεται» να συγκλίνει προς τα μέσα ερχόμενος από την πλαϊνή γραμμή. Δεν είναι μυστικό πως αρκετά από τα φετινά του γκολ ήρθε με αυτόν τον τρόπο και κατέληξαν σε υπέροχα πλασέ είτε εντός είτε εκτός περιοχής.


Αν κάποιος δει τον Αλμιρόν σε σχέση με την προ-Χάου εποχή στη Νιουκάστλ, θα καταλάβει πόσο χαρούμενος είναι τώρα. Ο Μπενίτεθ τον έφερε στις «καρακάξες», με τον Στιβ Μπρους ο ρόλος του στην ομάδα του δεν ήταν ξεκάθαρος και η θέση που έπαιζε δεν ήταν ποτέ η ίδια. Ξεκάθαρα η αγωνιστική άνοδος και εξέλιξη του Αλμιρόν είναι έργο του Εντι Χάου.

Η προσπάθεια να βελτιώσει τα αγγλικά του

Ο Παραγουανός μετακόμισε στη Νιουκάστλ τον Γενάρη του 2019 έναντι 24 εκατ. ευρώ προερχόμενος από το MLS και την Ατλάντα, όπου σε μια διετία πέτυχε 22 γκολ και μοίρασε 21 ασίστ σε 70 παιχνίδια. Τον αριθμό των γκολ (22) αυτόν τον πέτυχε σε τρεισήμιση σεζόν στη Νιουκάστλ, βέβαια το επίπεδο στην Αγγλία είναι πολύ υψηλότερο. Ειδικά το 2018, ο Αλμιρόν έκανε τρομερές εμφανίσεις με την Ατλάντα, πετυχαίνοντας 12 γκολ και δίνοντας 12 ασίστ σε 32 ματς και έτσι κατέληξαν στη Νιουκάστλ να τον αποκτήσουν. Την πρώτη του χρονιά στην Ατλάντα, ο Αλμιρόν πήρε το βραβείο του πιο υποσχόμενου παίκτη ενώ μπήκε και στην κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος και στις δύο χρονιές. Μάλιστα στο τέλος της δεύτερης χρονιάς (2018) κατέκτησε και το Κύπελλο MLS με την Ατλάντα. Όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός πως έκανε παρέα κυρίως με ισπανόφωνους ποδοσφαιριστές, ο Μιγκέλ προσπαθούσε να βελτιώσει τα αγγλικά του όπως παραδέχθηκε ο συμπαίκτης του, Γκρεγκ Γκάρζα. Η επιθυμία του να παίξει στην Ευρώπη και στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να μάθει καλύτερα αγγλικά.


Ο Παραγουανός Ντι Μαρία

Η Ατλάντα τον είχε αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2017 από την αργεντίνικη Λανούς έναντι 7,5 εκατ.ευρώ. Σε ενάμιση χρόνο στη Λανούς ο Αλμιρόν είχε φανέλα βασικού, ωστόσο δεν είχε τους αριθμούς που χρειάζεται ένας μεσοεπιθετικός για να ανέβει επίπεδο. Σε 44 εμφανίσεις του με την ομάδα της Αργεντινής, πέτυχε 4 γκολ και έδωσε 4 ασίστ. Ο άνθρωπος που τον πίστεψε και τον πήρε στην Αργεντινή από την πατρίδα του όπου έπαιζε νωρίτερα, είναι ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός, ο Γκιγιέρμο Μπάρος Σκελότο. Ο Αργεντίνος τεχνικός τον πήρε από την Σέρο Πορτένιο και τον έβαλε στο πιθανότατα κορυφαίο πρωτάθλημα της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα όταν του έδωσαν ένα βίντεο να δει τον Αλμιρόν, ο Σκελότο είδε μόνο πέντε λεπτά από το διάρκειας μίας ώρας βίντεο και είπε στον πρόεδρο της Λανούς, «Αυτόν τον νεαρό παίκτη χρειαζόμαστε. Είναι ο Παραγουανός Ντι Μαρία». Τη δεύτερη χρονιά ο Αλμιρόν έπαιζε ως κεντρικός μέσος και βοήθησε την Λανούς να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η Λανούς είχε βγάλει τα ταμεία της 800.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Σέρο Πορτένιο.


Ο 28χρονος Παραγουανός ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα της πόλης του, Σέρο Πορτένιο. Ο Αλμιρόν είχε δοκιμαστεί στη Νασιονάλ που τον απέρριψε καθώς ήταν πολύ αδύνατος και κατέληξε στην έτερη ομάδα της πόλης σε ηλικία 14 ετών. Αρχισε να παίζει συστηματικά μετά τα 17 του χρόνια και ως επαγγελματίας στη διετία 2013-2015 πέτυχε 6 γκολ σε 36 αγώνες. Όταν ήταν ανήλικος, ο θείος του, ο παππούς του και κάποιες φορές ο μπαμπάς του, ήταν εκείνοι που έκαναν τα πάντα ούτως ώστε ο Αλμιρόν να μην χάσει προπόνηση.


Ο Μιγκέλ Αλμιρόν προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του δούλευε 18 ώρες βάρδια ως σεκιούριτι και η μητέρα του ταμίας σε σούπερ μάρκετ για να μεγαλώσουν τον ίδιο και τα αδέρφια του. Μέχρι την ενηλικίωση, ο Αλμιρόν κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με την μητέρα του καθώς η οικογένειά ήταν 7μελής και το σπίτι είχε μόνο τρία υπνοδωμάτια.

Ο Αλμιρόν πλέον ζει στον αγγλικό Βορρά με τη γυναίκα του Αλέξια Νότο και τον μικρό Φρανσίσκο. Η Αλέξια ήταν δασκάλα «Zumba» και πλέον έχει αφοσιωθεί στα social media της. Με τον Μιγκέλ είναι μαζί από την εφηβεία. Ο 28χρονος Παραγουανός πιστεύει πολύ στον Θεό και είναι χαρακτηριστικό πως δύο από τα τατουάζ του αναφέρονται στον Υψιστο.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.