Μια βραδιά που «φώναξε» αλήθειες στον ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός14 Δεκεμβρίου 2020

«Καυτό» σε όλα τα επίπεδα ήταν το χθεσινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Αρη στο «Κλ. Βικελίδης». Τόσο στην διάρκειά του, όσο και μετά την λήξη του που υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.

Ας αρχίσουμε από το θέμα που συζητιέται έντονα: Οι καταγγελίες φέρνουν την παρέμβαση του εισαγγελέα, μηνύσεις και αγωγές, και από την στιγμή που στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ θίγονται από όσα υποστηρίζει δημοσίως ο γ' αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, καλά κάνουν και αντιδρούν. Στην θέση τους θα είχα ζητήσει την παρέμβαση των Αρχών από την παραμονή του αγώνα, μόλις έκαναν την εμφάνισή τους κάποια δημοσιεύματα γεμάτα υπονοούμενα, αλλά σαφέστατα δεν μπορώ να μην μετρήσω και το γεγονός ότι υπήρχε ένας σημαντικός αγώνας μπροστά και έπρεπε να διαφυλαχθεί η ηρεμία της ομάδας. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τον επίσημο χαρακτήρα των όποιων καταγγελιών, ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με το θέμα και ας πάμε σε πράγματα που υπάρχουν στοιχεία να σχολιάσουμε.

Ο ΠΑΟΚ έχασε χθες για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι οι αποφάσεις των Ολλανδών Νόιχαους και του Ρούπερτι. Ο πρώτος πήρε λάθος αποφάσεις, ο δεύτερος συνέβαλε τα μέγιστα να φτάσει σ' αυτές. Το γεγονός ότι δεν «στέλνει» τον συμπατριώτη του να δει την φάση Πασχαλάκη-Μπερτόγλιο στο video, όταν το κάνει στο σλάλομ του Τζόλη και τα μαρκαρίσματα του Σάσα και του Σούντγκρεν του δίνει εικόνα μόνο για το δεύτερο και στο φινάλε «χάνει» το χέρι του Μπαγκαλιάνη, τότε έχει τεράστια ευθύνη γι αυτό που εν τέλει αποφάσισε ο Νόιχαους.

Κάνοντας παρένθεση εδώ, είναι τουλάχιστον παράξενο το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν VAR και προχθές στο Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τις πληροφορίες από την Ολλανδία ότι ο συγκεκριμένος διαιτητής ορίζεται σε αγώνες β' κατηγορίας στην πατρίδα του. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε μία καυστική ανακοίνωση κατά του Κλάτενμπεργκ και προφανώς αντιλήφθηκε ότι οι χαμηλοί τόνοι δεν εκτιμώνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκ των υστέρων, βέβαια, μπορεί να πει κανείς ότι θα ήταν πιο σώφρον να μην επιτρέψει στον Αρη να «κάνει παιχνίδι» μόνος του επικοινωνιακά με ανακοίνωση στήριξης του Κλάτενμπεργκ (παρά τα λάθη που είχε κάνει στο Περιστέρι, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά).

Κι αν «ανοίξουμε» κι άλλο χρονικά την αναφορά μας για το τι έχει γίνει στην διαιτησία από το καλοκαίρι διαπιστώνουμε πόσο αποτελεσματικό είναι το «μπούλινγκ» που άσκησε ο Ολυμπιακός στον Αγγλο αρχιδιαιτητή που έφτασε πλέον να γίνει μεγάλη συμπάθεια των «ερυθρολεύκων». Ειδικά από την στιγμή που καμία ΕΠΟ, ούτε αυτή της εξυγίανσης, μπόρεσε να απλώσει ασπίδα «μην αγγίζετε» μπροστά από κανέναν αρχιδιαιτητή και καμία ΚΕΔ.

Ο καλός αγωνιστικά ΠΑΟΚ θα ξεπερνούσε και το ολλανδικό εμπόδιο

Παρά τα λάθη των Ολλανδών ρέφερι και πάλι αυτό που τελικά μέτρησε καταλυτικά είναι η προβληματική εικόνα του ΠΑΟΚ σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο Δικέφαλος έχει τρομερό πρόβλημα στην μεσαία γραμμή και δυστυχώς δεν βρήκε στις μεταγραφές του καλοκαιριού τις λύσεις που έψαχνε. Ο Σβαμπ και ο Αουγκούστο ήταν κακοί. Ο Βραζιλιάνος, μάλιστα, θα μπορούσε να είχε αποβληθεί κιόλας και είναι ακατανόητο γιατί ο Γκαρσία τον άφησε τόσο πολύ μέσα στο παιχνίδι. Συμφωνώ ότι ο Εσίτι δεν μπορεί να οργανώσει, όμως ο ΠΑΟΚ ακροβατούσε για να μείνει με δέκα παίκτες. Ουσιαστικά στην μεσαία γραμμή κλήθηκε πολλές φορές ο Τσιγγάρας να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και είχε και την επιπλέον δουλειά να καλύπτει στα μαρκαρίσματα τον Ουαγκέ.

Χθες, το αγωνιστικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ φάνηκε ακόμη πιο έντονα γιατί και ο Γιαννούλης ήταν κάκιστος. Ίσως να ήταν και το χειρότερο παιχνίδι του στον ΠΑΟΚ. Προφανώς είναι ακόμη επηρεασμένος από τον τραυματισμό του και την περιπέτεια με τον κορονοϊό. Ακόμη, μπορεί να σταθεί κανείς στην ένδεια λύσεων από τον πάγκο. Ο ΠΑΟΚ δεν παίρνει λύσεις, πλην Αντρίγια, από τις μεταγραφές του καλοκαιριού και αυτό είναι λογικό να προβληματίζει τον προπονητή του όταν γυρίζει προς τη κερκίδα αυτή την περίοδο του κορονοϊού και σκέφτεται ποιον πρέπει να ρίξει στο παιχνίδι για να αλλάξει τα δεδομένα.

Παρόλα αυτά, θα έπρεπε να εξαντλήσει τις αλλαγές του αφού κάποιοι παίκτες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, οπότε δεν είχε κάτι να χάσει. Είναι δεδομένο ότι απ' όλη αυτή την διαδικασία και ο ίδιος ο Γκαρσία γίνεται πιο έμπειρος και άρα στην συνέχεια καλύτερος και στην διαχείριση των αγώνων.

Λάουρα, ξανασκέψου του, δεν κάνεις καλό στην δουλειά του άντρα σου

Και μιας και αναφέρομαι στον προπονητή του ΠΑΟΚ, όσο κι αν αντιλαμβάνομαι το συναίσθημα και το οπαδιλίκι που μπορεί να βγάζει η σύζυγός του, Λάουρα, όταν παρακολουθεί παιχνίδια του Δικεφάλου, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αυτό πρέπει να εκφράζεται και δημόσια. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βοηθά την δουλειά του Πάμπλο Γκαρσία και καλό είναι να επιλέξει τον δρόμο της αυτοσυγκράτησης. Αυτόν που ακολούθησε και ο ίδιος χθες αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις, ίσως γιατί γνώριζε ότι αν μιλούσε μπορεί να έλεγε πράγματα εν βρασμώ ψυχής που να του δημιουργούσαν εμπόδια στην δουλειά του.

Αυτό που απαιτείται, πλέον, είναι ανασύνταξη, μία ψύχραιμη ανάλυση των συμπερασμάτων που μπορούν να βγουν από ένα πολύ δυνατό παιχνίδι με έναν αντίπαλο που σε όλο το δεύτερο μέρος έδωσε χώρο στον ΠΑΟΚ θέλοντας να προστατεύσει το υπέρ του αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ οφείλει να βελτιωθεί σ' αυτό το στυλ παιχνιδιού αν θέλει να εξελιχθεί ως ομάδα.

Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην σταθώ και στην θετική παρουσία του Ουαγκέ και κυρίως το πνεύμα αυτοθυσίας που έβγαλε και τον οδήγησε στον, σοβαρό όπως φαίνεται, τραυματισμό. Δεν το κάνουν πολλοί δανεικοί αυτό.

Υ.Γ. Ανεξάρτητα από το ότι βρήκε μπάλα ο Πασχαλάκης στην φάση που του χρεώθηκε πέναλτι, με βάση την εμπειρία που έχει θα έπρεπε να είχε συγκρατήσει τον εαυτό του και να άφηνε τον Μπερτόγλιο να βγει μόνος του με την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.