Μια εύθραυστη άμυνα

Γιώργος Στράντζαλης23 Μαρτίου 2023

Στη συζήτηση για τη βασική αγωνιστική αδυναμία του Αρη στους μεγάλους αγώνες, για κάποιον λόγο, κυριαρχεί η επιθετική δυστοκία μαζί με την αδυναμία αξιοποίησης των ευκαιριών αλλά αν κανείς ρίξει μια βαθύτερη ματιά και συγκρίνει τη φετινή χρονιά με την περασμένη διετία θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα είναι στα μετ’ όπισθεν.

Στην προκειμένη περίπτωση, η στατιστική δεν έχει παραπλανητικό χαρακτήρα καθώς αποτυπώνει τις αμυντικές επιδόσεις της ομάδας και ξεκάθαρα αναδεικνύει ένα από τα προβλήματα που έχει ο Αρης στα μεγάλα παιχνίδια με συνέπεια και τον αρνητικό απολογισμό της μόλις μίας νίκης σε σύνολο 11 αγώνων, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών του Κυπέλλου Ελλάδας. Προφανώς η επίθεση με τη μη μετουσίωση της αγωνιστικής κυριαρχίας είναι πρόβλημα, όχι όμως το μοναδικό. 

Μέχρι στιγμής, σ’ αυτούς τους 11 αγώνες, οι «κίτρινοι» μόλις μία φορά κράτησαν ανέπαφη την εστία τους (σ. σ. στον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια) και μάλιστα δέχθηκαν συνολικά 16 τέρματα. Πρόκειται για την αρνητική επίδοση της τελευταίας τριετία, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι δίπλα στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας «ακούμπησε» κι αυτό στην άμυνα.

Για να καταλάβει κανείς την αξία της αποτελεσματικής άμυνας, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στις επιδόσεις του Αρη – πάντα στα μεγάλα παιχνίδια – της περασμένης διετίας. Τη σεζόν 2020-21 η ομάδα του Ακη Μάντζιου είχε παθητικό 14 τερμάτων σε σύνολο 16 αγώνων, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή κι αυτών των Playoffs. Πέρυσι, οι «κίτρινοι» είχαν παθητικό 16 τερμάτων σε ισάριθμους αγώνες. Η νοοτροπία του συνόλου στην άμυνα αποτέλεσε τη βάση για την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στα Playoffs κράτησαν απαραβίαστη την εστία τους στα τέσσερα από τα οκτώ ντέρμπι που έπαιξαν. Το ίδιο είχαν κάνει και στα τρία από τα οκτώ παιχνίδια στην κανονική διάρκεια.

Κρίνοντας και από τους αριθμούς, είναι ξεκάθαρο ότι πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο επί της αξιοποίησης των ευκαιριών, όπως αυτό αναδείχθηκε στο πρόσφατο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, αλλά στην άμυνα. Είναι δεδομένο ότι φέτος ο Αρης δεν παρουσιάζεται το ίδιο συμπαγής όσο στα προηγούμενα χρόνια και πληρώνει το σχετικό τίμημα. Δείχνει επίσης ότι αν θέλει και φέτος να πετύχει τον στόχο, του είναι τουλάχιστον απαραίτητη η βελτίωση σ’ αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.