Μέσι: Οι αριθμοί που τον έχουν στη «σκιά» του Εμπαπέ

Παναγιώτα Χαλκιά22 Μαρτίου 2022

Το καλοκαίρι αποφάσισε να αφήσει το «σπίτι» του και περιπλανηθεί χωρίς την «οικογένεια» του αναζητώντας νέες περιπέτειες. Ο Λιονέλ Μέσι αποχαιρέτησε την Μπαρτσελόνα και το Παρίσι τον υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων.

Ο έντονος ενθουσιασμός που φόρεσε τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν μετατράπηκε γρήγορα σε αμφισβήτηση. Ο Αργεντινός δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματα του, δεν προσαρμόστηκε και δεν έχει βοηθήσει όσο θα περίμενε η διοίκηση και η εξέδρα, κυρίως.

Πριν λίγες μέρες, οι Παριζιάνοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» αλλά βρήκαν απέναντι τους τους Λούκα Μόντριτς και Καρίμ Μπενζεμά σε τρομερή μέρα και αποχαιρέτησαν νωρίς τη διοργάνωση – μεγάλο πόθος του, το Champions League.

Η απογοήτευση ήταν έκδηλη καθώς τα εκατομμύρια δεν έφεραν την πρόκριση και μετέπειτα, το πολυπόθητο τρόπαιο. Ο Μέσι (μαζί με Νεϊμάρ) βρέθηκε στο στόχαστρο αλλά ειλικρινά, αξίζει αμφισβήτηση ο Αργεντινός;

Το τέρμα «μίκρυνε»

Η απόδοση του Λιονέλ Μέσι μπροστά από το τέρμα δεν είναι η αναμενόμενη, αυτή στην οποία μας έχει συνηθίσει τουλάχιστον. Έχει σκοράρει μόλις δύο φορές στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Κάτι που είναι περίεργο καθώς πρέπει να γυρίσουμε χρόνια πίσω για να θυμηθούμε κάποια παρόμοια επίδοση. Ήταν η σεζόν 2005-2006 όταν είχε σκοράρει έξι φορές σε 17 παιχνίδια. Έκτοτε, πάντα ο αριθμός είναι διψήφιος.

Ο Αργεντινός αποδεικνύεται σπάταλος μπροστά από την εστία. Μέχρι στιγμής σε όλες τις διοργανώσεις την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε, σύμφωνα με την ΟΡΤΑ, έχει μέσο όρο 0,44 μη πέναλτι (np) xG κάθε 90 λεπτά, αλλά η πραγματική απόδοση των τερμάτων του χωρίς πέναλτι είναι 0,23.


Σίγουρα θα έπρεπε να έχει βρει δίχτυα περισσότερες φορές σε σχέση με τις τελικές προσπάθειες που έγραψε αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι έχει βαρύνει. Εξάλλου, μπορεί να έχει σκοράρει δις στο πρωτάθλημα αλλά μετρά πέντε τέρματα σε επτά παιχνίδια στην Ευρώπη.

Δημιουργεί ακόμη

Μπορεί ο 34χρονος να μην ήταν τόσο αποτελεσματικός αλλά δεν παύει να είναι παραγωγικός. Είναι ο βασικός συντελεστής στο δημιουργικό κομμάτι της Παρί Σεν Ζερμέν.

Βρήκε δίχτυα μόλις δυο φορές στη Ligue 1 αλλά από τα πόδια του έφυγε η τελική πάσα για άλλα 11 γκολ. Σε βάση ανά 90, οι αναμενόμενες ασίστ (xA) του Μέσι είναι 0,38 αυτή τη σεζόν. Παρατηρείται μόνο μια μικρή μείωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν (0,43 και 0,42), όταν και έπαιζε στην Μπαρτσελόνα, όπου η ομάδα ήταν αποκλειστικά χτισμένη πάνω του.


Μάλιστα, εάν διατηρήσει το ποσοστό των 2,7 ευκαιριών που δημιουργεί κάθε 90 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, θα είναι η τρίτη πιο παραγωγική σεζόν του!

Από την 1η Φεβρουαρίου, ο Μέσι (7,7) έρχεται δεύτερος μετά τον Εμπαπέ (9,2) για τις περισσότερες συμμετοχές σε γκολ στη Ligue 1 (τουλάχιστον 180 λεπτά παιχνιδιού). Αλλά όταν λαμβάνετε υπόψη μόνο τα περάσματα όπου δεν είχαν το σουτ, ο Μέσι (6,4) βρίσκεται πίσω από τον Βεράτι (7,0), κάτι που δείχνει πόσο εμπλέκεται στην ανάπτυξη των Παριζιάνων.

Δουλεύοντας στη σκιά του Εμπαπέ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ αποτελεί μια μόνιμη απειλή για κάθε αντίπαλη άμυνα. Ο Γάλλος επιθετικός εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του και τη φετινή αγωνιστική περίοδο μετρά 26 γκολ και 17 ασίστ σε 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την προσφορά του Μέσι. Το ρεκόρ του των 0,82 αναμενόμενων συμμετοχών γκολ ανά 90 λεπτά είναι μόνο οριακά χαμηλότερο από αυτό του Εμπαπέ (0,87), ο οποίος δείχνει να διανύει την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του.


Φυσικά, η διαφορά είναι αισθητή καθώς ο Γάλλος στέλνει την μπάλα στο πλεκτό, που είναι και η ουσία του παιχνιδιού, πιο εύκολα αλλά επειδή ο Αργεντινός κατηγορείται από πολλούς για μειωμένη απόδοση και αδυναμία στο σκοράρισμα δεν σημαίνει ότι είναι και δικαιολογημένο. Ας μην ξεχνάμε, ότι μόνο την περασμένη σεζόν σκόραρε 38 φορές σε μια ομάδα που ξεθώριαζε. Αυτή η ικανότητα δεν εξαφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι αριθμοί Μέσι – Εμπαπέ

7 Γκολ 26

11 Ασίστ 17

26 Συμμετοχές 36

82 Χρόνος -Μ.Ο. 83

Αναμφισβήτητα, ο Εμπαπέ και λόγω ηλικίας και αριθμών είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι το κλειδί για την επίθεση της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Μέσι ακολουθεί. Βρίσκεται πίσω του σε μια όχι και τόσο παραγωγική σεζόν. Σίγουρα θα ήταν προτιμότερο να κριθεί την επόμενη αγωνιστική περίοδο, όταν θα έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και θα έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

πηγή φωτογραφιών: theanalyst

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.