Μείωση 30%, αλλά νέο καμπανάκι Μαγιορκίνη για τη Θεσσαλονίκη!

Metrosport Team11 Δεκεμβρίου 2020

Όσο ο κορωνοϊός δεν υποχωρεί, τόσο τα μέτρα θα παραμένουν κι αυτό φάνηκε κι από τις νέες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου μόνο με την μέθοδο του click away, καθώς ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα παρά το ότι τα Χριστούγεννα απέχουν ακριβώς δύο εβδομάδες.  

Στη σημερινή (11/12) ενημέρωση με τους Νίκο Χαρδαλιά, Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοινώθηκε άνοιγμα (κανονικό, όχι με click away) για βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια, αλλά και ανοιχτές εκκλησίες μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.  

«Περίπου 300 οι διασωληνωμένοι τα Χριστούγεννα αν δεν υπάρξει έξαρση»  

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 1.395 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 295 εντοπίζονται στην Αττική, 357 στην Θεσσαλονίκη, 80 στις Σέρρες αλλά και 75 στην Μαγνησία. Η ίδια στην συνέχεια τόνισε πως αν δεν παρατηρηθεί «εκτόξευση» κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, τότε με βάση τους υπολογισμούς περιμένουμε να έχει πέσει ο αριθμός των διασωληνωμένων σε περίπου 300 την ημέρα των Χριστουγέννων.  

Η ίδια εξήγησε στην συνέχεια το γιατί οι ειδικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση τα συγκεκριμένα μέτρα, που έφεραν τελικά το «άνοιγμα» του λιανεμπορίου μόνο υπό την μορφή του click away. Όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο «κόκκινο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων:  

Παρατηρήθηκε υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ. Χθες υπήρχε πληρότητα 82% στις ΜΕΘ πανελλαδικά, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.  

Παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων. Ενδεικτικά στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα. Και υπενθύμισε ότι στις 4 Μαΐου, όταν είχε αρθεί το πρώτο lockdown, υπήρχαν 982 ενεργά κρούσματα, ενώ τώρα ανέρχονται σε 12.500 πανελλαδικά.  

Ωστόσο, όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, καταγράφεται πλέον σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των διασωληνώσεων και των θανάτων. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται και η μείωση των κρουσμάτων. Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημέρων ανέρχεται σε 1500 κρούσματα ανά ημέρα. 

Επίσης καταγράφονται 320 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε ημέρα, ενώ πριν δύο εβδομάδες ανερχόταν σε 450. Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι πως καταγράφονται λιγότερα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65.  

«Να καθορίσουμε τη φούσκα μας» είπε καταλήγοντας, ζητώντας από όλους προσοχή τις επόμενες ημέρες.  

Καμπανάκι η δήλωση Μαγιορκίνη για την Θεσσαλονίκη  

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ο ίδιος τόνισε πως παρατηρείται μια επιβράδυνση του ιού στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ακόμη... έχουμε δουλειά.  

Συρρίκνωση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων του νέου κορωνοϊού να φτάνει έως και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που είναι η Αττική σήμερα, όταν δούμε να καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα», είπε συγκεκριμένα. Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σημείωσε για ακόμη μια φορά πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.