«Μεγάλη η ένταση της πυρκαϊάς, άρχισε προανάκριση»

Metrosport Team27 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βαρσάμης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο περιστατικό με την πυρκαϊά που ξέσπασε νωρίς το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τον κορωνοϊό, και το πώς αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική την κατάσταση.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το περιστατικό: «Στις 8.40 ήρθε η πρώτη ειδοποίηση για την πυρκαϊά. Πρόκειται για ένα μεγάλο οροφοδιαμέρισμα, πάνω από 150 τ.μ. επιφάνεια στον 5ο όροφο οικοδομής στη γωνία Σβώλου και Απαλού, ένα πολύ γνωστό σημείο στο κέντρο. Η πυρκαϊά είχε μεγάλη ένταση και λόγω των στεγανών κουφωμάτων άργησε να βρει άνοιγμα για να γίνει αντιληπτή. Όταν ολοκληρώθηκε η κατάσβεση διαπιστώσαμε πως το ζευγάρι ήταν νεκροί εντός της οικίας. Ξεκίνησε προανάκριση για την υπόθεση. Έχουμε κάποιες πληροφορίες από συγγενικά πρόσωπα για το τι υπήρχε στον χώρο. Μας είπαν για κάποια θερμαντικά σώματα. Έχει οριστεί πραγματογνώμονας. Είναι μεγάλη η καταστροφή στο διαμέρισμα, δεν υπάρχουν απευθείας στοιχεία για να είμαστε σίγουροι, ούτε κάποια μαρτυρική κατάθεση. Η γυναίκα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε άλλον χώρο από τον σύζυγό της, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος. Η κατασκευή των διαμερισμάτων με τα στεγανά κουφώματα συγκρατεί τον καπνό και είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν προβλήματα ασφυξίας αν δεν προλάβει κάποιος να διαφύγει.

Για το πώς αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω του κορωνοϊού: «Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να λάβουμε μέτρα. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν το πώς θα εξασφαλίσουμε τη λειτουργία της πυροσβεστικής. Υπήρχε ο κίνδυνος αν υπήρχε μια γενικευμένη μετάδοση, λόγω της καραντίνας να κλείσουν υπηρεσίες. Εκεί δώσαμε βαρύτητα, έγινε πανελλαδικός σχεδιασμός. Χωρίσαμε το προσωπικό ώστε να έχουμε βάρδιες, τις οποίες εμείς αποκαλούμε “καθαρές”, ώστε αν εμφανιστεί κρούσμα να μπορούν να αντικατασταθούν. Υπάρχει εφεδρική δύναμη, η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει υπηρεσία ανά πάσα στιγμή. Δεν θα μείνει εκτός κάλυψης καμία περιοχή ούτε για ένα λεπτό. Επιχειρούμε και άλλες δράσεις ταυτόχρονα. Στην Αθήνα ένα από τα επιχειρησιακά κέντρα της Γενικής Γραμματείας στελεχώνεται από πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Στις άλλες πόλεις συνδράμουμε την αστυνομία με οχήματα που μεταδίδουν τα ηχητικά μηνύματα, ελέγχουμε χώρους που απαγορεύεται η παρουσία ατόμων. Σε όποια άλλη έκτακτη ανάγκη απαιτηθεί έχουμε την ετοιμότητα ακόμη και με ειδικό εξοπλισμό να επιχειρήσουμε και σε πιο ειδικές καταστάσεις. Τις μέρες που ξεκίνησε η ιστορία του κορωνοϊού, ξεκίνησε και όλο αυτό το σκηνικό στον Έβρο και ειδικά το πρώτο διάστημα που ήταν κρίσιμα τα πράγματα είχαμε κι εκεί δυνάμεις για να συνδράμουν τις προσπάθειες των Ειδικών Δυνάμεων και της Αστυνομίας».

Για τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνει η Πυροσβεστική: «Κάνουμε αυτό που μπορούμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις ελλείψεις που διαπιστώνονται γενικώς. Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια ώστε να προμηθευτούμε γάντια, μάσκες και τον ανάλογο εξοπλισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις το πετύχαμε, σε ορισμένες υπηρεσίες πιθανόν να υπάρχουν κάποια κενά. Όσο η χώρα τροφοδοτείται με τέτοιο εξοπλισμό, υπάρχει η μέριμνα για τροφοδοσία στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής δεν σταματούν. Από έναν απλό εγκλωβισμό ως τα πιο σύνθετα περιστατικά είμαστε συνεχώς σε επαφή με ανθρώπους, άρα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης. Πριν δύο εβδομάδες που συνεδρίασε το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων, η συζήτηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Εγώ από τις Καστανιές που ήμουν, οι άλλοι στις περιοχές τους και το συμβούλιο έγινε πολύ αποτελεσματικά».

Για την κατάσταση στις Καστανιές: «Χθες είχαμε μια ιδιαίτερη εξέλιξη. Το βράδυ με ενημέρωσαν πως μπήκε φωτιά σε πρόχειρα καταλύματα που υπήρχαν στο δάσος των Καστανιών από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτά έχουν καεί στο σύνολό τους και τα περισσότερα άτομα απομακρύνθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις. Περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος μειώθηκε σε σχέση με τον αρχικό αριθμό. Θέλω να ελπίζω ότι θα βελτιωθεί η εικόνα και θα κλείσει αυτό το μέτωπο».

Για τον εμπρησμό αυτοκινήτου στην Καλαμαριά: «Έγινε νωρίς χθες το βράδυ. Επειδή πρόκειται για όχημα του κράτους την ευθύνη της προανάκρισης ανέλαβε η ασφάλεια. Πρόκειται για περίπτωση εμπρησμού και θέλουμε να πιστεύουμε πως όταν βρεθεί ο δράστης θα διαπιστωθούν και τα αίτια».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.