Μεγαλείο και... αποθέωση! Eδώ υποκλίνεται η ιστορία

Δημήτρης Μπούζας17 Σεπτεμβρίου 2020

INFO

Ο ΠΑΟΚ των θρυλικών επικών προκρίσεων, συγκλόνισε Ελλάδα και Ευρώπη. Μαγική η βραδιά στην Τούμπα.

Τρισμέγιστη πρόκριση! Μία ονειρική ποδοσφαιρική παράσταση που «απαιτεί» να καταγραφεί σαν η σπουδαιότερη και η πλέον εντυπωσιακή και υπερήφανη εκπροσώπηση ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κόουτς και παίκτες άγγιξαν σχεδόν την τελειότητα, καταθέτοντας εκτός από την αποφασιστικότητα και την ευψυχία τους, ότι ιδανικότερο μπορούσε να φανταστεί κανείς για να στηθεί αυτό το έξοχο ποδοσφαιρικό σκηνικό. Στο οποίο βέβαια επάνω βασίστηκε ένα σενάριο που κατέληξε σε μια αναπάντεχη και μη αναμενόμενη πρόβλεψη. Το μεγαθήριο, το αδιαμφισβήτητο φαβορί επιστρέφει έχοντας στις αποσκευές του μια σκληρή και ταπεινωτική ήττα. Ο πακτωλός των εκατομμυρίων πήγε στράφι. Η αλλαζονεία μετατράπηκε σε σαστιμάρα. 

Ο μέγας και πολύπειρος Ζέσους έμοιαζε να τα έχει στη κυριολεξία χαμένα, βλέποντας τη ζημιά που έπαθε. Περιορίστηκε σε απαξιωτικές προς του παίκτες του χειρονομίες και εκφράσεις, προφανώς βλέποντας απέναντι του και συγκρίνοντας τους με κάποιους πιτσιρικάδες που ήταν στο αντίπαλο σχήμα. Μιας ομάδας που κινήθηκε πάνω σε μια πολύ έξυπνη τακτική σε ολόκληρο το διάστημα της αναμέτρησης. Δεν χρειάζεται νομίζω να μείνουμε και πολύ στο πως ένιωθαν οι καταρρακωμένοι Πορτογάλοι οι οποίοι ήρθαν εδώ νομίζοντας ότι έχουν την πρόκριση στο τσεπάκι τους. Κι αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή εκείνο που αξίζει να καταγραφεί είναι η περηφάνια των νικητών, των οπαδών τους, αλλά και όλων των Ελλήνων, για αυτό που πέτυχε χθες το βράδυ ο ΠΑΟΚ. Καμιά φορά σε παρόμοιες επικές προκρίσες και ανατροπές εμείς οι δημοσιογράφοι καταλήγουμε σε μια έκφραση κλισέ, για να διατυπώσουμε την άποψη μας. Λέμε ή γράφουμε ότι οι πρωταγωνιστές τους έγραψαν ιστορία.

Στο χθεσινό αγώνα και στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα κάνουμε μια μικρή παρέκκλιση - ίσως και παρέμβαση – στη διατύπωση μας, γιατί δεδομένων των συνθηκών, των προοπτικών, των τεράστιων και απλησίαστων μεγεθών εκείνων που ταπείνωσε χθες ο ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΟΚ νιώθουμε μια παρόρμηση να προσθέσουμε ότι εδώ σε αυτό το έπος δεν γράφεται απλά ιστορία, αλλά μάλλον είναι υποχρεωμένη και να υποκλιθεί. Ο Φερέιρα νίκησε κατά κράτος τον Ζέσους. Η ομάδα του πέταξε στο καναβάτσο κι έξω απο το Τσάμπιονς Λιγκ τον πανίσχυρο και πολυδιαφημισμένο αντίπαλο της. 

Στο χθεσινό μας σχόλιο είχαμε τίτλο: «Όταν αποφασίζει να μιλήσει η ψυχή, τα φαβορί και τα μεγαθήρια κάνουν στην άκρη». Μετά τη χθεσινή εμφάνιση των νικητών, ασφαλώς και είδαμε να μιλάει η ψυχή τους μέσα στο γήπεδο, συγχρόνως όμως διαπιστώσαμε και μια αγωνιστική εικόνα εξαιρετική. Ένα σύνολο ομοιογεννές, ορθόδοξα παρατεταγμένο και επί 95 ολόκληρα λεπτά κινούμενο πειθαρχημένα, βάση μιας έξυπνης τακτικής. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε θριαμβευτές τον Φερέιρα και τους παίκτες του, δηλαδή το θεωρούμενο εκ προϊμίου αουτσάιντερ και ηττημένους τον Ζέσους και τα...μεγαθήρια του, δηλαδή το μεγάλο φαβορί. 

Η επική πρόκριση των γηπεδούχων πανηγυρίστηκε από τον κόσμο της και χειροκροτήθηκε από τους πανέλληνες. Λεπτομερής ανάλυση της αγωνιστικής τακτικής θα βρείτε σε άλλες σελίδες. Η δική μας άποψη κατατέθηκε και θεωρεί τον Φερέιρα και τους παίκτες του να αγγίζουν σχεδόν την τελειότητα, αντιμετωπίζοντας όλες τις συνθήκες, τις προοπτικές και τις εξελίξεις της αναμέτρησης με απίστευτη ψυχραιμία και σοφή τακτική. Δυο κουβέντες και για την ατομική απόδοση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν από τον κόουτς τον δικαίωσαν σε απόλυτο βαθμό. Και οι βασικοί και οι αλλαγές. Σε μεγάλη μέρα ο Ζίβκοβιτς, το ίδιο και ο Γιαννούλης. «Κέρβεροι» Βαρέλα, Μιχαήλιδης και Ίνγκασον. Πολύ καλός ο Κρέσπο, παρά το γεγονός ότι είχε πολύ καιρό να αγωνιστεί και ιδιαίτερα σε αυτή τη θέση, ενώ το δίδυμο Ελ Καντουρί και Σβαμπ είναι μέσα στην πρώτη σειρά της διάκρισης. 

Ο μαχητής Άκπομ και πάλι με την ασίστ λουκούμι δικαιούται εγκώμια, το ίδιο και ο θαυματουργός μικρός (Τζόλης) δεν χρειάστηκε πολλές κινήσεις για να αφήσει τα αποτυπώματα του ταλέντου του στο χθεσινό μεγάλο παιχνίδι. Στο διάστημα που χρησιμοποιήθηκε ο Πέλκας πρόσφερε πολλά. Και το κερασάκι στην τούρτα ο Ζίβκοβιτς, δικαίωσε τους πάντες. Και αυτούς που τον πήραν, αλλά και όλους όσους ανάμεσα τους κι εμείς που τον καλωσορίσαμε, πιστεύοντας ότι θα δικαιώσει το εξαιρετικό βιογραφικό του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.