Με τόσα χρήματα αμείβεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Χάρης Εμμανουηλίδης16 Ιανουαρίου 2020

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμα της Τετάρτης (15/1) για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρε: «Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν ήταν εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας εκπροσωπεί. Εκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με την αλλαγή. Η Δημοκρατία είναι γένους θυληκού».

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που όπως  φαίνεται θα αναλάβει τη θέση του «Ανώτατου άρχοντα της χώρας». Ποιος θα είναι όμως ο μισθός της σε περίπτωση που αναλάβει τη θέση;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μηνιαίως λαμβάνει το ποσό των 11.561 ευρώ κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε 138.732 ετησίως. Όσο για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας; Αποτελεί τον ρυθμιστή του Πολιτεύματος. Ωστόσο, κατά το παρόν Σύνταγμα, οι ουσιαστικές αρμοδιότητες του Προέδρου είναι περιορισμένες σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού και των Υπουργών.

Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας διακρίνονται σε συμβολικές, ρυθμιστικές, νομοθετικές, διοικητικές και δικαστικές.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.