Με το ίδιο, λίγο-πολύ, ρόστερ, γιατί θα πετύχει του χρόνου ο Φερέιρα;

Στέλιος Γρηγοριάδης01 Ιουλίου 2020

Αγαπητή Metrosport,

Για να πετύχει ένας προπονητής σε μια ομάδα, δύο προυποθέσεις πρέπει να συντρέξουν. Να είναι ικανός και το ρόστερ να ταιριάζει με την αγωνιστική φιλοσοφία του. Αυτό είναι το ιδανικό. Αν, όμως, δεν είναι ικανός, δεν πρόκειται να ταιριάξει ποτέ το ρόστερ μαζί του, ενώ αν είναι ικανός, φροντίζει ο ίδιος να ταιριάξει με το ρόστερ, οπότε μπορεί κάλλιστα να πετύχει.

Ο περσινός νταμπλούχος ΠΑΟΚ έχει πλέον χάσει και τους τρεις στόχους του. Ευρώπη. Πρωτάθλημα, Κύπελλο. Παλεύει, δεδομένης και της αφαίρεσης της επτά βαθμών, να παρηγορηθεί με τη δεύτερη θέση, που τουλάχιστον οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Και, ανεξάρτητα, με το αν τα καταφέρει έστω σ’ αυτόν τον στόχο, είναι βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα προπονητή. Αυτή τη στιγμή, εν μέσω πλέι οφ, ο Ιβάν Σαββίδης δεν τολμά να κάνει κίνηση, συνεχίζει όμως να “μετράει” τον Αμπέλ Φερέιρα, όπως και πολλούς από τους παίκτες και με τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου θα πάρει, αυτονόητα, τις αποφάσεις του.

Ο Πορτογάλος έχει το ελαφρυντικό ότι βρήκε μια ομάδα έτοιμη, με την οποία δεν ταίριαζε η δική του αγωνιστική φιλοσοφία. Ετσι τουλάχιστον λένε οι υποστηρικτές του. Ως ένα βαθμό, δίκιο έχουν. Βλέπαμε όλοι από την αρχή ότι για τον τρόπο που ήθελε να παίξει δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι παίκτες. Το πρόβλημα, όμως, αρχικά ήταν ότι ο Φερέιρα αυτό το είδε τελευταίος. Και το άλλο πρόβλημα, που, στη συνέχεια προέκυψε, ήταν ότι απέτυχε να βελτιώσει την ομάδα όταν επιτέλους προσπάθησε να προσαρμοστεί στα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρόστερ που είχε στη διάθεσή του. Και όσο ο χρόνος κυλούσε, ο ΠΑΟΚ γινόταν χειρότερος. Εξ ου και η αποτυχία σε όλους τους στόχους.

Συνεπώς, το ερώτημα τίθεται απλά: Είναι ικανός; Για μένα, η απάντηση είναι προφανής: Όχι. Πρώτον διότι άργησε πολύ να “στρίψει” και δεύτερον διότι όταν “έστριψε” τα έκανε χειρότερα.

Παρ’ όλα αυτά, να μείνει, ίσως πουν οι υποστηρικτές της άποψης ότι σε έναν προπονητή πρέπει πάντοτε να δίδεται πίστωση τουλάχιστον δύο ή τριών ετών, λες και αυτό από μόνο του αρκεί για να φέρει την επιτυχία. Να συμφωνήσουμε μαζί τους, αλλά να ρωτήσουμε: Δηλαδή, φέτος το καλοκαίρι ο Ιβάν θα του πάρει ένα σωρό διαφορετικούς παίκτες για να αλλάξει τόσο πολύ το ρόστερ ώστε να ταιριάζει με τη δική του αγωνιστική φιλοσοφία; Αποκλείεται. Ούτε αυτή η διάθεση υπάρχει, ούτε κάποια απόφαση για να αυξηθεί το μπάτζετ είναι εφικτή, ούτε και κανείς άλλος πιστεύει ότι προκειμένου να μην αλλάξει ο σκηνοθέτης, πρέπει να αλλάξει σχεδόν όλος ο θίασος. Συνεπώς, λίγο-πολύ το ίδιο ρόστερ θα έχει ο Φερέιρα και του χρόνου, με λίγες προσθαφαιρέσεις, οπότε κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει τι είναι εκείνο που εγγυάται ότι θα τα πάει καλύτερα από φέτος...

ΥΓ. Όχι μία και δύο, αλλά πολλές ποιοτικές μεταγραφές χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως, λόγω των ειδικών συνθηκών, ΔΕΝ θα τις κάνει. Μία πρόσληψη ποιοτικού προπονητή είναι πιο εύκολη και πιο βατή οικονομικά υπόθεση...

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.