Με την θύελλα των αυξήσεων και το ξεπάγωμα των χρεών, ο χειμώνας προβλέπεται πολύ βαρύς

Δημήτρης Κανελλάκης09 Οκτωβρίου 2021

Ήταν απαραίτητα και καλώς αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν χθες από τους αρμόδιους υπουργούς τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την θύελλα των αυξήσεων στους λογαριασμούς για την θέρμανση και το ρεύμα.

Αυτό που συμβαίνει με την ενέργεια το τελευταίο διάστημα είναι πρωτοφανές. Οι αυξήσεις που έχουν προκληθεί δεν έχουν προηγούμενο και είναι σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο το ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο.

Είναι όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, είναι ό,τι περιλαμβάνει το καλάθι της νοικοκυράς, ό,τι χρειάζεται κάθε οικογένεια, ό,τι καταναλώνει σε καθημερινή βάση.

Η κατάσταση είναι ήδη δυσβάσταχτη, αφού οι οικονομικοί προϋπολογισμοί έχουν εκτοξευτεί. Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία προσπαθούμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές συνέπειες που επέφερε, με ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους να έχουν χτυπηθεί αλύπητα από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Είναι δεδομένο ότι όλοι αυτοί που χρειάστηκε να κρατήσουν για μήνες κλειστά τα μαγαζιά τους, αυτοί που ζούσαν με τα επιδόματα του κράτους, αυτοί που μετακύλησαν υποχρεώσεις τις οποίες, πλέον, αρχίζουν να βρίσκουν μπροστά τους καθώς η περίοδος χάριτος έληξε, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν, ταυτόχρονα, να ανταποκριθούν και στην... λαίλαπα των αυξήσεων, οριζόντια, σε όλα τα προϊόντα και τους λογαριασμούς.

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν αρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για να ανακουφίσουν κάπως μεγάλα στρώματα εργαζομένων που ανήκουν στη μεσαία και στην χαμηλότερη τάξη.

Νομίζω πως δεν αρκούν. Για να μην πω ότι είμαι βέβαιος πως δεν αρκούν. Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς. Πέραν όλων των άλλων, από αρχές Οκτωβρίου μειώθηκε και η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, από αρχές του 2022 όλοι θα πρέπει να πληρώνουν τη δόση τους κανονικά, όπως πριν από την πανδημία.

Από τις αρχές του 2022 κανονικά θα πρέπει να εξυπηρετούν, επίσης, όλοι τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Θα μπορούν; Ακόμη και με τις πολυετείς ρυθμίσεις, οι οποίες θα μειώνουν πολύ την μηνιαία δόση, θα έχουν όσα χρειάζεται για να πληρώνουν και το δάνειο, και την εφορία, και τις ασφαλιστικές εισφορές, να ανταποκριθούν στην εκτόξευση των τιμών, όταν οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μεγάλα;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.