«Με τα μέτρα στην Κύπρο ελπίζουμε να περιοριστεί ο κορωνοϊός»

Δημήτρης Καλαϊτζής24 Μαρτίου 2020

Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού κερδίζεται μόνο αν παραμείνουμε στα σπίτια μας, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (23/3) ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Με αφορμή τα αυστηρά μέτρα που πήρε η Κύπρος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας και άλλων χωρών, το metrosport.gr επικοινώνησε με τον Managing Director, Δημήτρη Δανιήλ, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και από το 2011 ζει και εργάζεται στην Κύπρο και μας κατέθεσε την άποψή του για το πώς θα είναι η κατάσταση από εδώ και πέρα στο νησί.

«Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε χθες την απαγόρευση κυκλοφορίας που θα έχει ισχύ μέχρι τις 13 Απριλίου. Μια απόφαση που χαροποίησε θέλω να πιστεύω το σύνολο του πληθυσμού στην Κύπρο μιας και τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και βλέπουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, όπου τα κρούσματα και οι νεκροί ανεβαίνουν ραγδαία».

Πιστεύεις ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν ορθά για την καταπολέμηση του κορωνοϊού:

«Τα μέτρα στην Κύπρο ανακοινώθηκαν μια μέρα αργότερα από την Ελλάδα, αλλά με την ίδια αυστηρότητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ισχύ τους θα είναι μέχρι την 13η Απριλίου όπου και θα εξεταστούν εκ νέου. Ελπίζουμε όλοι πως με αυτά τα μέτρα θα περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και θα επανέλθει το νησί στους κανονικούς του ρυθμούς το συντομότερο. Τα αντανακλαστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας λειτούργησαν άψογα και πάρθηκαν έγκαιρα, πολύ αυστηρά μέτρα για τη μείωση των αχρείαστων μετακινήσεων».

Τι μετακινήσεις θα επιτρέπονται στην Κύπρο:

«Θα επιτρέπεται η μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας. Επίσης θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους, η επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο. Ακόμα η μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή. Η παροχή βοήθειας σε συμπολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα ή είναι αδύνατο να βγουν έξω. Επιπλέον, θα επιτρέπονται σε συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού να μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, ενώ για να τα κάνεις όλα αυτά θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου την ταυτότητα και ένα πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της μετακίνησής σου. Για τους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ».

Τέλος, μας ανέφερε τι θα είναι κλειστά από σήμερα στην Κύπρο:

«Κλείνουν πάρκα, παιδότοποι, ανοιχτοί χώροι αθλήσεως και δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, (πλατείες, φράγματα, εκδοτικοί χώροι, παραλίες και μαρίνες). Επίσης, κλείνουν λαϊκές αγορές (παζαράκια και η πλανοδιοπώληση), όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας από τον Υπουργό Υγείας. Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 

Επιπλέον, θα απαγορεύεται η προσέλευση σε χώρους θρησκευτικής λατρείας (εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής), όπως και το έθιμο της “λαμπρατζιάς” (πασχαλινό έθιμο κατά το οποίο ανάβονται ελεγχόμενες φωτιές όπου καίγεται ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη το Μεγάλο Σάββατο) με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.