Με τα μέτρα που εφαρμόζονται, είμαστε ήδη σε lockdown!

Δημήτρης Κανελλάκης10 Νοεμβρίου 2021


Αυτή τη φορά ίσως και να μην χρειαστεί να γίνει οριζόντιο lockdown για να αντιμετωπιστεί η επιθετική έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κι αυτό διότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο είναι τόσο αυστηρά που, εφόσον εφαρμόζονται, θα περιορίσουν πάρα πολύ την κινητικότητα, θα μειώσουν δραματικά την παρουσία πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα σε χώρους όπου, συνήθως, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Διαπίστωσα, για παράδειγμα, χθες, και μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί δεν το είχα συνειδητοποιήσει διαβάζοντας τα μέτρα, ότι χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test, αλλά και υποχρεωτική επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας για διασταύρωση στοιχείων και αποφυγή παραπλάνησης του ιδιοκτήτη του καταστήματος, δεν μπορείς να καθίσεις για φαγητό ούτε σε... εξωτερικό χώρο.

Φαντάζομαι, δεν το έχω τσεκάρει, ότι κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για τα cafe και για τα καταστήματα διασκέδασης. Οπως καταλαβαίνετε δεν μιλάμε, πλέον, μόνο για τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και για τους ανοιχτούς, αυτούς στους οποίους, δηλαδή, έως πρότινος μπορούσε να καθίσει και ο ανεμβολίαστος χωρίς πρόβλημα.

Αντιστοίχως και στα εμπορικά καταστήματα πρέπει για να μπεις μέσα υποχρεωτικά να δείξεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και αστυνομική ταυτότητα για να αποδεικνύεται ότι είσαι ο ίδιος και δεν χρησιμοποιείς κάποιου άλλου τα στοιχεία.

Και οι διασταυρώσεις από τους καταστηματάρχες δεν είναι τυπικές. Είναι ουσιαστικότατες. Διότι ξέρουν πως αν, για παράδειγμα, δεν ζητήσουν ταυτότητα και έρθει η αστυνομία για έλεγχο, πρόστιμο θα πληρώσουν και αυτοί. Και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα κληθεί να πληρώσει ο πελάτης, επειδή επιχείρησε να χρησιμοποιήσει αποδεικτικό που δεν ήταν δικό του.

Με αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, και με μια απόφαση που μοιάζει να είναι προ των θυρών, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από κάποια ώρα το βράδυ, δηλαδή, ουσιαστικά σε lockdown θα είμαστε.

Άμα κλείσουν και τα σχολεία, δε, που είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, πλέον, θα είμαστε σε κανονικότατη καραντίνα, κι ας μην ανακοινωθεί επισήμως, όπως την άνοιξη του '19 και τον χειμώνα του '20 προς '21.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.