Με περιοριστικά μέτρα θα βγάλουμε το χειμώνα, ας το πάρουμε απόφαση...

Δημήτρης Κανελλάκης20 Δεκεμβρίου 2020

Οποιος δεν το έχει πάρει ακόμη απόφαση ότι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με περιοριστικά μέτρα θα βγάλουμε το χειμώνα, μάλλον, δεν θέλει να δει την πραγματικότητα.

Η πολύ αργή αποκλιμάκωση, η διατήρηση του αριθμού των νεκρών σε υψηλά επίπεδα, το ίδιο και ο αριθμός των διασωληνωμένων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές, πλέον, θερμοκρασίες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, δυστυχώς, για χαλάρωση.

Αλλωστε, υπάρχει και το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, πιεζόμενες από επιχειρήσεις και πολίτες που αδυνατούν να διαχειριστούν τις οικονομικές επιπτώσεις και τις συνέπειες του εγκλεισμού, αποφάσισαν να λειτουργήσουν σε κλίμα... Χριστουγέννων και είδαν τέτοιες αντιδράσεις, τέτοιον συνωστισμό, που τρόμαξαν. Χώρια που είδαν και μέσα σε λίγες μέρες να αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι για ένα δίμηνο, τουλάχιστον, ακόμη θα πρέπει να... παίζουμε άμυνα. Και να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει προθυμία, και μεγάλος αριθμός δόσεων, για τον εμβολιασμό.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας. Οποιος πίστεψε πως μπορεί με άλλες στρατηγικές να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό πλήρωσε -και εξακολουθεί να πληρώνει- βαρύτατο τίμημα.

Αρα, το ζητούμενο είναι, αφενός, να συνεχίσουμε να προφυλαγόμαστε, αφετέρου, να εμβολιαστούμε.

Κι ένα τρίτο ζητούμενο είναι να περάσουμε τη δύσκολη, λόγω πανδημίας, περίοδο του χειμώνα. Να φτάσουμε στην άνοιξη και σε διαφορετικές θερμοκρασίες, με την ελπίδα ότι έως τότε θα έχει εμβολιαστεί και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Αν και σε ό,τι με αφορά, βλέποντας και το κλίμα που υπάρχει, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μέχρι το Μάιο-Ιούνιο, θα εμβολιαστούν οι μισοί Ελληνες.

Αν συμβεί, νομίζω ότι θα είναι μια τεράστια επιτυχία, αλλά, δεν το πολυπιστεύω...

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ενισχύεται συνεχώς και ειδικά σε σχέση με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό υπάρχουν τόσο μεγάλες επιφυλάξεις που δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία.

Αλλωστε, όχι μόνο μεταξύ των απλών πολιτών αλλά και μεταξύ των επιστημόνων υπάρχουν πάρα πολλοί που δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, ότι έχουν μια ανησυχία, ότι φοβούνται για τις παρενέργειες.

Δεν ξέρω αν αυτό θα αλλάξει τους επόμενους μήνες, όμως, αυτή την στιγμή, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, είναι σίγουρα ένα... αγκάθι

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.