Μνημόνιο με την ΟΥΕΦΑ αλλιώς αποβολή ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού από Ευρώπη

Metrosport Team30 Ιανουαρίου 2020

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Βουλή έκρουσε το καμπανάκι στους ιδιοκτήτες των ομάδων, προαναγγέλοντας μνημόνιο ανάτασης του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συνεργασία με την FIFA και την UEFA.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι το μεγαλύτερο σημερινό πρόβλημα της χώρας. Τα τελευταία γεγονότα, όμως, έβγαλαν στην επιφάνεια μία μίζερη κατάσταση. Το διαπίστωσα με θλίψη επιστρέφοντας από τις συναντήσεις που είχα στο εξωτερικό. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της και βηματίζει στον δρόμο της προόδου, πληγώνεται από μία ποδοσφαιρική βεντέτα, μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα, που αφού πρώτα πήγε στα γήπεδα απειλεί να απλωθεί στην κοινωνία διχάζοντας ακόμη και με όρους γεωγραφίας» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Δεν είναι καινούργια φαινόμενα αυτά. Τουλάχιστον 20 χρόνια το ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα και καμία κυβέρνηση δεν τα αντιμετώπισε με θάρρος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία κόντρα ιδιωτικών συμφερόντων να επισκιάσει την προσωπική μάχη που δίνει καθημερινά κάθε Ελληνας πολίτης για να προκόψει. Γι' αυτό σε μία κίνηση καταλαγής ψηφίστηκε μία νομοθετική ρύθμιση μετά από μία γνωμοδότηση, όχι απόφαση. Η παρανομία μίας ομάδας, λοιπόν, θα οδηγεί στην τιμωρία της και όχι στην εξόντωσή της. Συμφωνείτε η διαφωνείτε με αυτή την διάταξη;

Κατά συνέπεια δεν μιλάμε για μία αθλητική διευθέτηση, αλλά για μία παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Από εδώ και πέρα θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Εκρινα προσωπικά ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε κοινωνική, γι' αυτό και πρώτος εγώ τόλμησα να απομακρύνω έναν Ευρωβουλευτή που φέρθηκε όχι ως αντιπρόσωπος του λαού, αλλά ως οπαδός ενός συλλόγου».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι: «Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά, και όχι οπαδικά και με πυξίδα τη ενότητα αποκρούοντας άθλιες, διχαστικές κραυγές, όπως «θα χυθεί αίμα» και «βόρειους και νότιους». Η μετριοπαθής στάση μας είχε ως αποτέλεσμα να δεχθούμε τα πυρά των φανατικών και των δύο ομάδων. Κάποιοι μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία, με οπαδικούς στρατούς και μετατρέπουν τα ΜΜΕ σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με διάφορα συνθήματα.

Είναι γνωστή η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και κατά δεύτερο λόγο της Πολιτείας για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η Βουλή έχει τρόπο και θα απαντήσει κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι επικοινωνία, διασκέδαση και όχι για να χωρίζει την χώρα. Τα νοσοκομεία και τα σχολεία είναι πολύ πιο σημαντικά απ' ότι το ποδόσφαιρο.

Πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται πάντα και μία μεγάλη ευκαιρία. Θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουμε μέσα σε κλίμα συνεννόησης και κοινών αποφάσεων, με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA. Σε αντίθετη περίπτωση οι ομάδες θα αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση χάνοντας πολλά από τα έσοδά τους. Στην περίπτωση που το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν ως ύστατη λύση καλύτερα να μην έχουμε κανένα Πρωτάθλημα, παρά να έχουμε αυτό που έχουμε σήμερα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα αποταθεί στο ανώτατο επίπεδο παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή την φορά μην σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη μνημόνιο. Γιατί μνημόνιο σημαίνει συνεχής παρακολούθηση και κανόνες. Με διεθνή υποστήριξη και με τεχνική βοήθεια θα επιχειρηθεί η ανασύνταξη του αθλήματος. Οσοι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτό, οι ομάδες τους θα αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα αναγκαστούν να υποστούν απώλεια εσόδων και θα βρεθούν ενώπιον των φιλάθλων τους.

Αυτή η πρωτοβουλία θα έρθει να προστεθεί σε μία σειρά από μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθνση, όπως οι ξένοι διαιτητές και το VAR, παρά τα προβλήματά του. Δεν ήταν, όμως, αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.