Με ένα εντυπωσιακό άλμα στο κατώφλι των ομίλων

Δημήτρης Μπούζας18 Σεπτεμβρίου 2020

Στον «προθάλαμο» του χρυσοφόρου Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟΚ, μετά από τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες του, υποχρεωμένος να διαχειριστεί έξυπνα ακόμη και με αλλαγή πλεύσης στα μεταγραφικά (παραμονή Γιαννούλη και ενίσχυση) τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία που του δίνεται.

Ο «χαμός» συνεχίζεται! Η εικόνα των αλαζόνων Πορτογάλων να υποχρεώνονται να γονατίσουν και να προσκυνήσουν μέσα στον... «ναό» δύσκολα θα διαγραφεί και θα ξεχαστεί. Και πολύ πιο δύσκολα θα επουλωθεί η τεράστια πληγή που άφησε μία αγωνιστική ταπείνωση η οποία σέρνει πίσω της πολλά δεινά κι ένα σωρό αδιέξοδα (επικοινωνιακά, οπαδικά, οικονομικά). Το μαρτύριο των Λουζιτανών επί του προκειμένου πλην της ταπεινωτικής γονυκλισίας στη θρυλική Τούμπα, συνοδεύτηκε και από μία κακόγουστη φάρσα της μοίρας τους, τη χαριστική βολή να τη δώσει ένα «δικό τους» παιδί, που πρόσφατα αλλά και τόσο απερίσκεπτα επιχείρησαν - χωρίς βέβαια να το καταφέρουν – να το απαξιώσουν, χαρακτηρίζοντας περιττή την παρουσία του, στο ρόστερ των τρομακτικών διαστάσεων που διαθέτουν, με τον πακτωλό των εκατομμυρίων που ξόδεψαν. 

Ένα ρόστερ το οποίο ήρθε στην Τούμπα για να υποβάλλει τα σέβη του... στον Τζόλη και στον Μιχαηλίδη. Ο «χαμός» λοιπόν και οι συγκλονιστικές εντυπώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί κάποια στιγμή – σήμερα, αύριο – να κλείσει τον κύκλο του. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να γίνεται τόσο γρήγορα εδώ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα μέσα στη μεγάλη ασπρόμαυρη οικογένεια. Εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ (όπου γης) συνεχίζουν να ζουν το όνειρο τους, το οποίο δεν είναι άλλο από το όχι απλά να δουν, αλλά και να σκεπαστούν με το σεντόνι. Αυτή τη στιγμή η ομάδα τους δείχνει ότι «το έχει». Βέβαια αν συνεχίσει τον σταθερό αγωνιστικό της βηματισμό και δεν έχουμε κάποια από τις απρόβλεπτες οβιδιακές μεταμορφώσεις του παρελθόντος. Ήδη βρίσκεται στο «κατώφλι» των χρυσοφόρων ομίλων, έτοιμη να περάσει μέσα εξουδετερώνοντας και το τελευταίο εμπόδιο.

Οι πρόσφατες εξετάσεις που έδωσαν κόουτς και παίκτες ήταν πετυχημένες. Η μεταμόρφωση επίσης εμφανής. Η ειλικρινής ομολογία του κόουτς για τα λάθη που έγιναν – και για τα δικά του – την περσινή τραγική χρονιά έχει τη σημασία της. Το ίδιο και η ομαδική αφύπνιση του συνόλου των παικτών από τους οποίους οι πειρσσότεροι πρωτοστάτησαν σε αυτήν την προσπάθεια της αναμόρφωσης και της αλλαγής κλίματος. Το ζητούμενο επί του προκειμένου να το επαναλάβουμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την θετική διαφοροποίηση. Το πως κάτι τέτοιο θα γίνει είναι αποκλειστικά θέμα των εμπλεκομένων. Με το μεγαλομέτοχο και την διοίκηση στη συγκεκριμένη περίπτωση να εκτιμήσουν σωστά τα νέα εντυπωσιακά δεδομένα. Να συνειδητοποιήσουν δηλαδή όλοι το πόσο μεγάλη είναι η ευκαιρία που υπάρχει σήμερα και όπως επίσης ότι δεν θα πρέπει να χαθεί. 

Ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν έφτασε τόσο κοντά σε αυτό τον μεγάλο ευρωπαϊκό στόχο. Αυτονόητο κι επιβεβλημένο κρίνεται να έχουμε αλλαγή πλεύσης στα μεταγραφικά. Με πρώτη απόφαση την παραμονή του Γιαννούλη και την ενίσχυση με προσθήκες δύο παικτών εμπειρίας κι επιπέδου Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Απλά πράγματα. Το FFP εδώ και καιρό δεν υπάρχει. Άνεση κινήσεων μεγάλη. Ποιος ο λόγος να μείνουμε στις γνωστές συντηρητικές, αμφίρροπες και τζογαδορίστικες επινοήσεις; Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα εκατομμύρια του ταμείου του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα ταμείο το οποίο επί έτη πολλά μονοπωλιακά εκμεταλλεύεται με τον οποιοδήποτε τρόπο ο Ολυμπιακός. Αναμορφωμένος σταθερά – το ευχόμαστε – ο ΠΑΟΚ με μία στοχευμένη και σοβαρή ενίσχυση, εύκολα μπορεί «να διαβεί τον Ρουβίκωνα». 

Όσο για τις αντιπαραθέσεις που λογικά προέκυψαν ανάμεσα σε εκείνους που ζητούσαν ευθύνες και απολύσεις για τη μαύρη περσινή χρονιά και σε όσους συνιστούσαν υπομονή και πίστωση χρόνου, αυτοί θα τα βρουν εύκολα γιατί και οι δύο ένα έχουν κατά νου αλλά και μέσα στην ψυχή τους. Αγαπούν τον ΠΑΟΚ και θέλουν την προκοπή του. Εκείνους όμως που θα πρέπει να απομονώσουν είναι οι περιστασιακοί συνομοσιολόγοι αντιΠΑΟΚτσήδες οι οποίοι θεωρούν ευκαιρία να δηλητηριάσουν τον κόσμο, να προκαλέσουν διχασμούς και να «δολοφονήσουν» χαρακτήρες παικτών που έχουν ματώσει κι έχουν δώσει και την ψυχή τους για τον ΠΑΟΚ. Αυτοί είναι οι επικίνδυνοι.

ΥΓ1: Για την πώληση του Άκπομ έχω ένα ερώτημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνώ αν θα έπρεπε να δοθεί ή όχι για τους λόγους που έχουν ανακοινωθεί. Κι αυτό το ερώτημα επικεντρώνεται στο γιατί να θέλει να φύγει ένας παίκτης που τώρα αρχίζει να φτιάχνει την καριέρα του, άμεμπτου ήθους, μεγάλων προοπτικών και ιδανικής ηλικίας από μια ομάδα που του προσφέρει την ευκαιρία να στήσει μια αξιόλογη καριέρα όπως είναι ο ΠΑΟΚ και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει, για να καταλήξει σε μια υποβαθμισμένη αγγλική ομάδα β΄κατηγορίας. Επιπρόσθετα, το γιατί ενισχύεται και από την σιγουριά την οικονομική που είχε με έναν μεγαλομέτοχο άνετο και συνεπέστατο στις υποχρεώσεις του. Ο κόσμους του ΠΑΟΚ ανεξάρτητα με όλα αυτά έχει τις καλύτερες εντυπώσεις και για το ήθος αλλά και για την προσφορά του νεαρού και του εύχεται καλή σταδιοδρομία εκεί που πάει.  

ΥΓ2: Διαβάστε το με προσοχή: Στο παιχνίδι Ολυμπιακού - Αστέρα Τρίπολης ορίστηκε στο VAR ο περιβόητος κ. Κουμπαράκης ο οποίος τελείως συμπτωματικά είχε οριστεί και στο προηγούμενο παιχνίδι των δύο ομάδων, στο ίδιο γήπεδο, με το πέναλτι του Μπαράλες και τις κραυγές του Καραπαπά να ηχούν ακόμη στα αυτιά των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, που παρακολουθούσαν έντρομοι τη σφαγή των φιλοξενούμενων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.