Με «αιχμή του δόρατος» τον χαρισματικό Αντρίγια

Δημήτρης Μπούζας30 Σεπτεμβρίου 2020

Επιβεβλημένη και ιστορικά αναγκαία η επανασύνδεση της ομάδας με την απόδοση και την εικόνα των τελευταίων ευρωπαϊκών της εμφανίσεων.  

Βάλτε στην άκρη τον ΠΑΟΚ του εθνικού πρωταθλήματος. Ξεχάστε τον για λίγο και διαγράψτε τον για μερικές ώρες. Άλλωστε δεν το σηκώνει η αντοχή και η υπομονή του κόσμου του. Ξαναφέρτε μπροστά σας τον ΠΑΟΚ των πρόσφατων ευρωπαϊκών εμφανίσεων και επιτυχιών. Αφήστε πίσω την ποδοσφαιρική καρικατούρα που τρόμαξε και προβλημάτισε. Ειλικρινά πιστεύω κι ελπίζω ότι ο ΠΑΟΚτσής δεν θα ξαναζήσει τέτοιους εφιάλτες. Να διαγραφούν τα τραγικά λάθη και οι απίστευτες καταστάσεις που χαρακτηρίστηκαν ποδοσφαιρικοί παραλογισμοί. 

Με έναν όμως όρο και με μια προοπτική. Με τον όρο οι υπεύθυνοι να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους (σ.σ κάτι που βέβαια δεν το είδαμε μέχρι σήμερα) και με την προοπτική του όρκου και της διαβεβαίωσης, ότι δεν πρόκειται να επαναλάβουν αυτού του είδους τις ασυγχώρητες απερισκεψίες που οδηγούν μοιραία σε «αυτοχειρίες». 

Ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά για όσα παράλογα ποδοσφαιρικά συνέβησαν στο Βόλο. Πέραν από τις αναμενόμενες απόψεις των γνωστών πλυντηρίων της ενημέρωσης που πάσχισαν για μία ακόμη φορά να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, υπήρξαν και κάποιες άλλες θέσεις σκληρές βέβαια, αλλά σοβαρές και καλοπροαίρετες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανάμεσα σε αυτές ήταν και η δική μας. 

Δεν χρειάζεται βέβαια να την επαναλάβουμε. Σήμερα επιλέγουμε απλά για την ιστορία και για να κλείσουμε αυτό το θέμα, μια ουδέτερη τοποθέτηση. Διαβάστε τη: «Το παιχνίδι στο Βόλο είχε μπει στο τελευταίο 20λεπτο όταν ο Αμπέλ Φερέιρα έδωσε ένα χαρτάκι με οδηγίες στον Άνχελ Κρέσπο. Ο Ισπανός το διάβασε, το ξανακοίταξε, το είδε και από την πίσω μεριά μήπως γράφει κι εκεί κάτι και τελικά το πέταξε τσαντισμένος, ίσως και λίγο μπερδεμένος. 

Ακριβώς έτσι μπερδεμένη ήταν όλη η ομάδα του ΠΑΟΚ. Τα πειράματα του Πορτογάλου που μπερδεύει εύκολα πρόσωπα, ρόλους και σχήματα, βραχυκυκλώνουν την ομάδα του. Ήδη ο ΠΑΟΚ σε ένα από τα πιο βατά προγράμματα πρώτων αγωνιστικών των τελευταίων χρόνων (με Λάρισα και Ατρόμητο εντός και με Βόλο εκτός) έχει αφήσει ήδη τέσσερις βαθμούς». 

Η παραπάνω αναδημοσίευση δεν ακυρώνει τα όσα εισαγωγικά υποστηρίξαμε περί «διαγραφής» (υπό όρους και προοπτικές) των όσων συνέβησαν στους αγώνες του πρωταθλήματος. Και στο σχόλιο μας άλλωστε μετά τον αγώνα αφού υπενθυμίσαμε σε όλους (ακόμη και στα πλυντήρια), ότι ο Πορτογάλος «δεν το έχει» το θέμα με τα rotation, επισημάναμε ότι αυτό δεν καταδείχθηκε ξαφνικά στο Βόλο, αλλά ήταν επιβεβαιωμένο και καρατσεκαρισμένο σε ολόκληρο το περσινό πρωτάθλημα. 

Μην ξεχνάτε ότι με μια παρόμοια «αυτοχειρία» έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για να πάει στον τελικό του κυπέλλου. Περνώντας όμως στο σημερινό μεγάλο παιχνίδι και όντας σίγουροι πως θα δουμε τον ΠΑΟΚ που είδαμε με την Μπεσίκτας, την Μπενφίκα και την Κράσνονταρ, θα θέλαμε να καταθέσουμε μια άποψη ασφαλώς υποκειμενική και όχι δεσμευτική για κανέναν: Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα του κόουτς να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, προσαρμόζοντας την τακτική του πάνω στο χαρισματικό ταλέντο του. Μέγας μπαλαδόρος ο Σέρβος, μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό συντονιστή, παράλληλα όμως και εμπνευστή διαφοροποίησης των επιθετικών ενεργειών της ομάδας του απέναντι στις κλειστές άμυνες. Ο Αντρίγια σε στρατηγικό ρόλο χωρίς να απομακρυνθεί και από εκείνους τους λίγους μέχρι τώρα αλλά εκπληκτικούς διεμβολισμούς του και τα τρυπήματα της αντίπαλης άμυνας. 

Προσωπικά πιστεύω πως η «αιχμή του δόρατος» απέναντι στους Ρώσους θα είναι ο ταλαντούχος Αντρίγια.  

ΥΓ1: Μου γράφει ο Πέτρος Ευθυμίου (φίλος κατά δήλωσή του τού ΠΑΟΚ) ότι ο Ολυμπιακός κρατάει τον ποιοτικό Βαλμπουενά - 37 ετών – και τον επιστρατεύει στα δύσκολα. Εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον Βιεϊρίνια, δεν ξέρω για ποιους λόγους, αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να τους μάθουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ΠΑΟΚτσής που να έχει ξεχάσει το τι έχει προσφέρει αυτός ο παίκτης στην ομάδα μας και πόσες φορές μας έβγαλε από τα δύσκολα.  

ΥΓ2: Κάποιες πρόσφατες συνεντεύξεις – με την πλέον ενδιαφέρουσα του Ραζβάν Λουτσέσκου – θα μας απασχολήσουν μετά τον σημερινό αγώνα και την πρόκριση του ΠΑΟΚ.  

ΥΓ3: Σιγή ιχθύος και άκρα του τάφου σιωπή (δηλαδή καμία αντίδραση) για τη σκανδαλώδη απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας, με την οποία παραδίδονται αθώες περιστερές, άσπιλοι και αμόλυντοι όλοι οι διωκόμενοι.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.