Μαυρωτάς: «Εφαρμογή για ανώνυμες καταγγελίες χειραγώγησης αγώνων, ο τρόπος λειτουργίας της»

Metrosport Team01 Μαρτίου 2022

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε στο Metropolis 95.5 για τις πρωτοβουλίες που παίρνονται κατά της χειραγώγησης αγώνων.

«Είχαμε χθες μία συνάντηση με εκπροσώπους και από τον ΠΣΑΠ και από την FIFpro. Τα θέματα που συζητήσαμε είναι η εφαρμογή του Red Button για να γίνονται από τους αθλητές ανώνυμες καταγγελίες για οτιδήποτε ύποπτο, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει φόβος. Εμείς έχουμε πάρει αυτή την εφαρμογή και την έχουμε εισάγει και σε άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ. Θέλουμε να εξοπλίσουμε τους αθλητές μας με όσα περισσότερα εργαλεία προστασίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Συζητήσαμε και άλλα θέματα, όπως για αθλητές που παραμένουν απλήρωτοι. Τέτοια ζητήματα μπορούν να ενισχύουν τα φαινόμενα χειραγώγησης. Μία ομάδα που δεν πληρώνει τους ποδοσφαιριστές δημιουργεί πρόβλημα. Θα μας φέρουν και κάποιες διεθνείς πρακτικές, υπάρχει και ένα εγγυοδοτικό ταμείο. Όλα αυτά είναι «όπλα» σε μία προσπάθεια που γίνεται για να είναι η καριέρα των αθλητών λίγο πολύ εξασφαλισμένη.

Στις χαμηλότερες κατηγορίες υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, όπου υπάρχουν 1.500 αθλητές με οφειλές 25 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με πρακτικές ομάδων να αλλάζουν όνομα και ΑΦΜ. Σε αυτό το ξεκαθάρισμα σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συμβολή της Πολιτείας με την φορολόγηση των κερδών τους στοιχήματος. Αυτό θα δώσει οξυγόνο σε ομάδες σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

Για το ότι οι ομάδες ακόμη δεν πήραν τα χρήματα που ανέμεναν: «Το ποσό απλώς θα αργήσει, όχι δεν θα δοθεί. Περιμένουν την εκκαθάριση του Ιουλίου, απ' ότι έχω καταλάβει. Δεν θα τα πάρουν τώρα. Θα δίνονται χρήματα δύο φορές τον χρόνο. Η Πολιτεία πήρε την πρωτοβουλία να κατανείμει επιπλέον χρήματα. Είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν μοιράζαμε λεφτά σε όποιον έπαιρνε ομάδες, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις όπως οι υποδομές».

Για το νομοσχέδιο κατά της Βίας επεσήμανε: «Θα έρθει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και μετά την Καθαρά Δευτέρα θα είναι στην Ολομέλεια. Γι' αυτό ψηφίζονται αυτοί οι νομοί, για να κλείσουν οι ρωγμές στην εφαρμογή. Να μην είναι νόμοι που θα είναι αυστηροί στα χαρτιά και δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.