Ματέο Γκαρσία: Πωλείται ή δεν πωλείται;

Βασίλης Βλαχόπουλος02 Ιουνίου 2020

Για μόλις λίγους μήνες άντεξε η επικαιρότητα δίχως το όνομα του Ματέο Γκαρσία, ασχέτως του ότι όλα όσα γράφονται σε καθημερινή βάση ουσιαστικά ισορροπούν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Κι αυτό θα γίνεται όσο ο Ερυθρός Αστέρας διατηρεί το ζήτημα του Αργεντίνου επιθετικού στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης…

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Βελιγραδίου δεν προχώρησε στη χάραξη συγκεκριμένης επικοινωνιακής πολιτικής, απλώς ο προπονητής της (σ. σ. Ντέγιαν Στάνκοβιτς) «τόλμησε» να τον αποκλείσει από την αποστολή στον πρόσφατο αγώνα απέναντι στη Ραντ. Βάσει του αγωνιστικού βίου των περασμένων (σχεδόν) πέντε μηνών, του περιορισμού του αγωνιστικού ρόλου του παίκτη αλλά και των δεύτερων σκέψεων που εκφράστηκαν ανοιχτά επί της ορθότητας εκείνης της επένδυσης των δύο εκατομμυρίων ευρώ (με την αγορά από τη Λας Πάλμας), δεν ήθελε και πολύ για να αναπτυχθεί η φημολογία περί πώλησης του παίκτη, για να καταλήξουμε στη… σπέκουλα.

Παραμένοντας στη ζώνη των γεγονότων, προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε και η πρόταση αγοράς των δικαιωμάτων του παίκτη που κατέθεσε ο Άρης και η οποία αμφισβητήθηκε αρκετά, στην πραγματικότητα όμως ήταν υπαρκτή. Αμφισβητήθηκε γιατί κατατέθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι «κίτρινοι» βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με ποδοσφαιριστές (όπως οι Χαβιέρ Ματίγια, Μπρούνο Γκάμα, Ντάνιελ Λάρσον) με σκοπό την υπογραφή νέων συμβολαίων. Κυρίως διότι οι προτάσεις είναι μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις καθότι (και) ο Άρης είναι υποχρεωμένος να ζυγίσει τα νέα δεδομένα έπειτα από την πανδημία και φυσικά το ότι την επόμενη χρονιά δεν θα έχει τη δυνατότητα να γεμίσει το «Κλ. Βικελίδης» λόγω των περιορισμών. Πέρυσι οι «κίτρινοι» διέθεσαν περί των 7.000 εισιτηρίων διαρκείας και ο μέσος όρος των εισιτηρίων τους στη Superleague ξεπέρασε τα 10.000. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά είναι μεγάλη.

Αυτό που δεν λήφθηκε υπόψη είναι η «καψούρα» του Θόδωρου Καρυπίδη για τον Αργεντίνο. «Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος», που λέει και το λαϊκό άσμα και περιγράφει με απολύτως ρεαλιστικό τρόπο τα συναισθήματα του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Άρης για τον Ματέο Γκαρσία. Ακόμη δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την απώλεια του (το περασμένο καλοκαίρι), ασχέτως της έντονης προσπάθειας που έγινε για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, ακόμη και με την κατάθεση πρότασης η οποία ήταν υπεράνω των πραγματικών (οικονομικών) δυνάμεων της ομάδας. Αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών στην «καμπούρα» του Άρη και το ενδεχόμενο υποχρέωσης διακανονισμών με τους πιστωτές, συνδυάστηκε με την προσφορά των 1.2 εκατομμυρίων ευρώ στον Ερυθρό Αστέρα για την αγορά του παίκτη.

Η δε λογική της σερβικής ομάδας θυμίζει μια άλλη φράση της… αγοράς. Το «ολίγον έγκυος», διότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Ο Ματέο Γκαρσία έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα σεζόν, στη συνέχεια υποχώρησε για να αγωνιστεί ένα μεγαλύτερο ταλέντο και οι παροικούντες του Βελιγραδίου γνωρίζουν ότι δεν είναι στο πλάνο του προπονητή του για την επόμενη χρονιά. Πρόσφατα εξάλλου απέκτησε τον Σπιριντόνοβιτς του Πανιωνίου δείχνοντας πολύ ξεκάθαρα ότι η θέση του Ματέο Γκαρσία γίνεται ακόμη πιο επισφαλής.

Υπάρχει όμως το συμβόλαιο των (περίπου) 600.000 ευρώ τη σεζόν και συνολικά το ποσό των 2εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Όπως υπάρχουν και τα περίπου 2εκ. ευρώ που επένδυσε ο Ερυθρός Αστέρας για να αποκτήσει τα δικαιώματά του. Γι’ αυτό η απάντηση του στον Άρη ήταν… «πωλείται με 2.2 εκατομμύρια ευρώ».

Τις τελευταίες ώρες γράφεται και το ενδιαφέρον της ΑΕΚ, μα η αλήθεια είναι ότι η «Ένωση» δεν μπήκε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αγορά του παίκτη. Η τελευταία ανήκει στη συνομοταξία των ομάδων που παραδέχονται ότι η οικονομική κρίση απαιτεί οικονομικό εξορθολογισμό, οπότε τέτοιου είδους σπατάλες δεν έχουν θέση. Ενδιαφέρον υπήρξε, αλλά μόνο για δανεισμό κι αυτό με αστερίσκο διότι το συμβόλαιο των 600.000 ευρώ είναι αρκετά μεγάλο. Επί του παρόντος όμως, ο Ερυθρός Αστέρας δεν ενδιαφέρεται να δανείσει αλλά να πουλήσει. Προϊόντος του χρόνου μπορεί να αλλάξει λογική και μπρος στο κίνητρο της αποφυγής πληρωμής ολόκληρου του συμβολαίου είτε ενός μέρους αυτούς, ενδεχομένως να ρίξει νερό στο κρασί του.

Καταλήγοντας, είναι προφανές ότι αυτή η ιστορία έχει παρόν και μέλλον και όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του Ερυθρού Αστέρα. Αυτός είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων καθώς ο ίδιος ο Ματέο Γκαρσία δεν είναι ανισόρροπος για να αφήσει συμβόλαιο 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.