Μαρτίνες: Το φαινόμενο του Μέσι, η περιλάνηση στο Νησί & το χρυσό γάντι

Παναγιώτα Χαλκιά11 Δεκεμβρίου 2022

Στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στο Κατάρ προκρίθηκε η Αργεντινή χάρη στα μαγικά του Λιονέλ Μέσι και στις αποκρούσεις του Εμιλιάνο Μαρτίνες στη «ρώσικη ρουλέτα» που έκρινε το παιχνίδι. 

Ο τερματοφύλακας της Αργεντινής κράτησε την ψυχραιμία του, μάντεψε σωστά στις δύο πρώτες εκτελέσεις των Ολλανδών και έφερε την ομάδα ένα βήμα πιο κοντά στο πολυπόθητο τρόπαιο. 

Ο Μαρτίνες ξεχωρίζει για τον εντυπωσιακό έλεγχο της μπάλας και την ηρεμία στη συμπεριφορά του. Μεγάλωσε με στερήσεις, έφυγε μικρός από τη «φωλιά» της οικογένειας και πάλεψε πολύ για να μπορέσει να επιβιώσει σε μια ξένη χώρα και να βρει τη θέση του στο βασικό σχήμα. Οι κόποι του δικαιώνονται σιγά σιγά.

Αγωνία για ένα πιάτο φαγητό

Γεννήθηκε τη 2η ημέρα του Σεπτέμβρη το 1992 στην πόλη Mar del Plat, μια επαρχία του Μπουένος Άιρες. Προέρχεται από μια αθλητική οικογένεια. Ο αδερφός του είναι επιθετικός σε ομάδα στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, ο θείος του ήταν αργυρός Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ το 1980 ενώ πατέρας του είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Street Luge για έξι συνεχόμενα χρόνια (1986-1991). 

Στερήθηκε αρκετά μεγαλώνοντας αλλά το χαμόγελο του δεν έσβησε ποτέ. Ο πατέρας του, Αλμπέρτο, και η μητέρα του, Σουζάνα, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να παρέχουν στον Εμιλιάνο και τον αδερφό του, Αλεχάντρο, τα απαραίτητα για να ζήσουν. Ωστόσο, δεν έλειπαν οι ημέρες που το φαγητό ερχόταν δύσκολα στο τραπέζι και κάποιες φορές δεν έφτανε για όλους. Οι λογαριασμοί έτρεχαν και η αποπληρωμένη τους ήταν δύσκολη. Κάτι που γέμιζε με δάκρυα τα μάτια των γονιών του συχνά τα βράδια.


Η Ιντεπεντιέτε και η μετάβαση στο Νησί

Ο Εμιλιάνο έδειξε από νεαρή ηλικία την αγάπη του για τη στρογγυλή θεά. Ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για να μπορέσει να βοηθήσει τους γονείς και τον αδερφό του οικονομικά. Έκανε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στην Ιντεπεντιέντε. Εντάχθηκε στις ακαδημίες της και βλέποντας την πρόοδο του, τόλμησε να ονειρευτεί ένα καλύτερο μέλλον στο χώρο. 

Ήδη στα 16 του χρόνια είχε βάλει τις σωστές βάσεις. Ξεχώριζε στο σύλλογο ενώ είχε αρχίσει να παίζει και με την Κ17 της εθνικής ομάδας της Αργεντινής. Οι σκάουτερ της Άρσεναλ τον εντόπισαν και χωρίς καθυστέρηση τον κάλεσαν για δοκιμαστικό. Ο Μαρτίνες ταξίδεψε στην Αγγλία και έδωσε τον καλύτερο του εαυτό. Αποτέλεσμα αυτού; Το πρώτο του μεγάλο συμβόλαιο ήταν γεγονός. Οι Άγγλοι πρόσφεραν το ποσό του 1.1 εκατομμυρίων λιρών και η Ιντεπεντιέτε δεν μπορούσε να αρνηθεί. 

Η διαμονή στο Νησί δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Εμιλιάνο έφευγε πρώτη φορά τόσο μακριά από τη ζεστασιά του σπιτιού του και τη φροντίδα των γονιών του. Έμοιαζε με φοβισμένο έφηβο που προσπαθεί να βρει τα πατήματα του σε ένα νέο τόπο που δεν ξέρει κανέναν. Δεν γνώριζε αγγλικά και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη την προσαρμογή του.


Οι δανεισμοί και η Άστον Βίλα

Η πρώτη του χρονιά είχε σκαμπανεβάσματα ενώ τα εμπόδια δεν σταμάτησαν μέχρι την ενηλικίωση. Δεν είχε ευρωπαϊκό διαβατήριο και μέχρι να κλείσει τα 18 δεν επιτρεπόταν να αγωνισθεί σε επίσημο παιχνίδι με τους «κανονιέρηδες». Έτσι, έπαιζε μόνο στα φιλικά. Το 2012 έκανε ντεμπούτο με την Άρσεναλ στο παιχνίδι με την Κόβεντρι Σίτι για το Λιγκ Καπ. Εκείνη τη χρονιά, αποφασίσθηκε να δοθεί δανεικός στην Όξφορντ Γιουνάιτεντ ώστε να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. 

Ακολούθησαν και άλλοι δανεισμοί σε όλη την Αγγλία. Πέρασε από το δυναμικό των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Ρόδεραμ Γιουνάιτεντ, Γουλβς και Ρέντινγκ ενώ ταξίδεψε και μέχρι την Ισπανία για λογαριασμό της Χετάφε. 

Επέστρεψε και πάλι στην Άρσεναλ αλλά περιορίστηκε σε ελάχιστες συμμετοχές αφού δεν κατάφερε να κερδίσει τη θέση του πρώτου τερματοφύλακα. Τον Ιούνιο του 2020, όμως, ο Μπερντ Λένο τραυματίστηκε σοβαρά και ο Μαρτίνες πήρε την ευκαιρία που τόσο περίμενε. Με τις εμφανίσεις του στο υπόλοιπο της σεζόν δικαίωσε τους ανθρώπους που τον επέλεξαν. Έκανε κρίσιμες αποκρούσεις και βοήθησε τους «κανονιέρηδες» να φτάσουν στον 14ο τίτλο τους στο Κύπελλο Αγγλίας. 

O Εμιλιάνο δεν κατάφερε να βρει θέση στο βασικό σχήμα της Άρσεναλ και αποφάσισε να αφήσει το σύνολο του Μικέλ Αρτέτα και να αναζητήσει μια ομάδα που θα του έδειχνε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Η Άστον Βίλα κινήθηκε για την απόκτηση του και πρόσφερε το ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Οι άνθρωποι της δεν μετάνιωσαν για την κίνηση αυτή αφού ο 30χρονος κατέβασε ρολά και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας. Μέχρι στιγμής μετρά 91 συμμετοχές ενώ σε 30 παιχνίδια έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του.


Έγινε διεθνής

Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Αργεντινής τον Ιούνιο του 2021 στην ισοπαλία με τη Χιλή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ αγωνίστηκε ξανά και πάλι κόντρα στους Χιλιανούς στο Κόπα Αμέρικα στη Βραζιλία. Στο παιχνίδι εκείνο απέκρουσε πέναλτι του Αρτούρο Βιδάλ αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το γκολ καθώς ο Βάργκας στην επαναφορά σκόραρε. Στο ματς κόντρα στην Κολομβία στην ίδια διοργάνωση τράβηξε τα φώτα πάνω του όταν έκανε τρεις αποκρούσεις πέναλτι στον ημιτελικό. Βραβεύτηκε με το «Χρυσό Γάντι» του Κόπα Αμέρικα, ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του τουρνουά.

Ζήτησε βοήθεια ειδικού

Όταν αντιλήφθηκε ότι το μυαλό του έπαιζε περίεργα παιχνίδια χωρίς τη συγκατάθεση του και η ψυχολογία του είχε φτάσει σε επίπεδο υπό του μηδενός ο Εμιλιάνο Μαρτίνες χτύπησε την πόρτα ενός ψυχολόγου. Μετά από κάποιες συνεδρίες τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε τάξη και έκτοτε, έγινε πιο δυνατός και έμαθε να απολαμβάνει τη ζωή σε κάθε στιγμή. 

Μάλιστα, όταν χρειάστηκε μια ώθηση παραπάνω δε δίστασε να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει ξανά τη βοήθεια του ειδικού. Παραδέχθηκε ότι μετά από το παιχνίδι της Αργεντινής με τη Σαουδική Αραβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Κατάρ μίλησε με την ψυχολόγο του: 

«Υπέφερα πολύ αυτές τις ημέρες. Μιλούσα με ψυχολόγο γιατί στο ματς με τη Σαουδική Αραβία έκαναν δύο σουτ προς την εστία και δέχτηκα δύο γκολ. Έχω 45 εκατομμύρια Αργεντινούς πίσω μου και θα έπρεπε να έχω δώσει περισσότερα». Πήρε τη βοήθεια που χρειαζόταν, έδιωξε τις αρνητικές σκέψεις και βελτιώθηκε. Κάτι που έγινε φανερό στα παιχνίδια που ακολούθησαν.


Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Έχει δύο παρατσούκλια, το ένα είναι Μαρτινίνιο και το άλλο Dibu, που παραπέμπει σε έναν ήρωα κινούμενων σχεδίων.

2) Είναι παντρεμένος με τη Μαντίνια και έχουν δύο παιδιά. Η σύζυγος του είναι Διευθύνων Σύμβουλος στο κατάστημα της MiSuennos Kids και ειδικεύεται σε εσωτερικούς χώρους για παιδιά. Η οικογένεια είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή του.

3) Του αρέσουν τα ταξίδια και δεν χάνει την ευκαιρία να γνωρίζει νέους τόπους και συνήθειες.

4) Εκτός από το ποδόσφαιρο, παρακολουθεί αγώνες πινγκ πονγκ και τένις. Ενίοτε, δοκιμάζει και ο ίδιος τις ικανότητες του.

5) Τον ελεύθερο του χρόνο προτιμά να τον περνά με την οικογένεια του ή βλέποντας κάποια ταινία.

6) Στο γκαράζ του διαθέτει μια Corvette και μια Mercedes.

7) Τρελαίνεται για τους σκύλους. Έχει έναν μεγαλόσωμο στον καταπράσινο κήπο του. Παίζει αρκετές ώρες μαζί του και δε διστάζει να του φορά τα γάντια του και να του δίνει το ρόλο του τερματοφύλακα παίζοντας με το γιο του.

8) Αν δεν γινόταν ποδοσφαιριστής, θα είχε γίνει επιστήμονας. Είχε γίνει δεκτός στο Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας στο Μπουένος Άιρες πριν φύγει για την Αγγλία.

9) Ο Μέσι τον έχει χαρακτηρίσει φαινόμενο μετά τις τρεις αποκρούσεις που έκανε στον ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα στο παιχνίδι με την Κολομβία.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.