Μαρσέλο Μπιέλσα: Η ιστορία της ζωής μου

Χάρης Εμμανουηλίδης14 Μαρτίου 2022

Μία ιδιοφυΐα του ποδοσφαίρου, ένας άνθρωπος που το ποδόσφαιρο του έδινε ζωή αλλά και αυτός ζωντάνευε το ποδόσφαιρο εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Ένας προπονητής που αναντίρρητα αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εδώ και 30 χρόνια που κάθεται στην τελευταία θέση των πάγκων. Κυρίες και κύριοι ο Μαρσέλο Μπιέλσα.

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν το ποδόσφαιρο ως μία… έξοδο κινδύνου από τη φτώχια και την οικονομική δυσπραγία, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πει κανείς για τον αργεντίνο τεχνικό ο οποίος με αρκετή δόση τρέλας, δεν ακολούθησε την πορεία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας του, καθώς τόσο ο παππούς του, όσο και τα αδέρφια του ήταν έγκριτοι νομικοί οι οποίοι μάλιστα είχαν ασχοληθεί και με την πολιτική, ωστόσο τον Μπιέλσα δεν τον έλκυε κάτι τέτοιο καθώς προτιμούσε να κερδίζει τίτλους. Στην πορεία του στην Αργεντινή είχε κερδίσει 3 πρωταθλήματα, 2 εκ των οποίων με τη Νιούελς Ολντ Μπόις και 1 από αυτά με τη Βελέζ Σάρσφιλντ.

Ο άνθρωπος που αναγκάστηκε να σταματήσει την καριέρα του στα 25 του έτη εξαιτίας ενός προβλήματος τραυματισμού, ήξερε ήδη τι ήθελε να κάνει στη συνέχεια της ζωής του και το έκανε καλά μέχρι πριν από λίγες ημέρες από τον πάγκο της Λιντς, καθώς πλέον αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της ομάδας την οποία ανέβασε στη μεγάλη κατηγορία μετά από 16 ολόκληρα χρόνια αλλά η πέμπτη ήττα της Λιντς (4-0 από την Τότεναμ) στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις αποτέλεσε την τελευταία του ημέρα στον πάγκο της ομάδας από το Νησί.

Οι απίθανες ιστορίες του

Μία τόσο έντονη προσωπικότητα δεν θα μπορούσε να μην έχει και έντονες ιστορίες που θα κάνουν ακόμα πιο έντονη την παρουσία του τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο έμπειρος τεχνικός στα πρώτα του βήματα στη Νιούελς είχε επωμιστεί τον ρόλο του σκάουτερ για τις ακαδημίες της ομάδας, αλλά το έκανε με τον δικό του τρόπο. Ο Μπιέλσα τότε έκανε κάτι που δεν είχε προηγούμενο καθώς «έκοψε» το χάρτη της Αργεντινής σε 70 κομμάτια για να δει σε κάθε άκρη της χώρας ταλέντα και παίκτες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν στη Νιούελς, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι δεν το έκανε με αεροπλάνο καθώς τα φοβόταν, αλλά με ένα FIAT 107 που οδηγούσε.

Ο Ποκετίνο και ο… Μπατιστούτα

Αν κανείς αναρωτηθεί τα αποτελέσματα αυτού του ιδιαίτερου σκάουτινγκ, ένα όνομα αρκεί για να καλύψει τις όποιες απορίες είχε, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο οποίος πριν κάνει την σπουδαία καριέρα του έκανε τα πρώτα του βήματα στη Νιούελς με τον Μπιέλσα να τον έχει ανακαλύψει και να τον προσθέτει στο δυναμικό της ομάδας του. Αυτός δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση ποδοσφαιριστή που συγκέντρωσε το βλέμμα του Μπιέλσα. Ο ίδιος είχε πάει ξημερώματα στο σπίτι της οικογένειας Ποτσετίνο, για να γνωρίσει από κοντά τον 13χρονο τότε Μαουρίσιο και να δει αν έχει τα σωματικά προσόντα να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Μπιέλσα εξελίχθηκε σε ποδοσφαιρικό πατέρα του Ποτσετίνο, καθώς μαζί του καθιερώθηκε και εξελίχθηκε ως έναν πολύ καλό κεντρικό αμυντικό.

Όταν αποφάσισε να πάει σε μοναστήρι

Η παρουσία του στην Εθνική ομάδα της Αργεντινής ενώ ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την πέρασε στπ Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, δεν κατάφερε να την οδηγήσει στην επόμενη φάση του θεσμού. Αυτή η παρουσία του δεν επηρέασε το μέλλον του στον πάγκο της Εθνικής, με τον τεχνικό να μένει μέχρι το 2004 όταν πήγε στο Κόπα Αμέρικα μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης όπου ηττήθηκε από τη Βραζιλία. Μετά το πέρας των υποχρεώσεων του με την Εθνική παραιτήθηκε και πήγε για 3 μήνες να μείνει σε ένα μοναστήρι με καλόγριες, για να αποφορτίσει το μυαλό του. Φεύγοντας από εκεί, επέστρεψε στη φάρμα του, όπου για τα επόμενα 3 χρόνια έμενε μακριά από τα φώτα της διασημότητας, μελετώντας το παιχνίδι.

Μπιέλσα σε ρόλο κατασκόπου

Ο γεννημένος στις 21 Ιουλίου του 1955 στο Ροζάριο της Αργεντινής ανέλαβε τη Λιντς στα δύσκολα και ήθελε να ανταποκριθεί με τον κάθε δυνατό τρόπο και να ανταπεξέλθει στην αποστολή που είχε. Να επιστρέψει η Λιντς στη μεγάλη κατηγορία. Οι Άγγλοι ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία τους στην Πρέμιερ, αλλά οι καλές εμφανίσεις δεν συνεχίστηκαν κάτι που γέμισε προβληματισμό τον έμπειρο τεχνικό που έψαχνε μία λύση για την ομάδα του. Εκείνες τις ημέρες πέρασε στον τύπο η είδηση ότι ο Μπιέλσα είχε βάλει τους συνεργάτες του να παρακολουθούν τις προπονήσεις των αντιπάλων τους, κάτι που δεν άρεσε στην Αγγλική Ομοσπονδία

Η εκπληκτική εκκίνηση της ομάδας, παρουσίασε σύννεφα μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της σεζόν, όταν κυκλοφόρησε η είδηση πως ο Μπιέλσα είχε αναθέσει σε ανθρώπους να παρακολουθούν την προπόνηση των αντιπάλων, πράγμα που ενώ είναι σύνηθες στη Λατινική Αμερική, δεν άρεσε καθόλου στους τυπολάτρες Άγγλους, αφού ήταν κι αντίθετο στους κανόνες της ομοσπονδίας, η οποία τιμώρησε τον Αργεντινό – ο οποίος συνήθιζε να το κάνει αυτό στην Αργεντινή - με πρόστιμο που αντιστοιχεί σε αυτό των διακοσίων χιλιάδων λιρών, με τον τεχνικό να επιμένει να πληρώσει αυτός το πρόστιμο και όχι ο σύλλογος.

Το ξεχωριστό αντίο

Τις αξίες που τον διέπουν ως άνθρωπο έδειξε μέχρι την τελευταία του στιγμή στις εγκαταστάσεις της Λιντς ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ο οποίος μπορεί να αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα αλλά δεν έφυγε σαν «εχθρός» αλλά ως ο πιο «στενός φίλος».

Ο ίδιος μετά την απόλυση του από τους διοικούντες της ομάδας, συναντήθηκε με μερίδα φιλάθλων για να τους αποχαιρετήσει όπως αξίζει στον ίδιο και στην ομάδα σε μία φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.