Μάρκος Αντόνιο: «Ο ΠΑΟΚ, το τηλεφώνημα του Σάντος και ο καρκίνος στον φάρυγγα που μου άλλαξε τη ζωή»

Πέτρος Χαριζακλής29 Μαΐου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Το καλοκαίρι του 2008 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη ως δανεικός από την Οσέρ στον ΠΑΟΚ. Η προοπτική ήταν να κάνει ένα αχτύπητο αμυντικό δίδυμο με τον Πάμπλο Κοντρέρας. Αφησε την προετοιμασία της γαλλικής ομάδας στη Γερμανία και ανηφόρισε στο Αρνεμ της Ολλανδίας για να πάρει μέρος στην προετοιμασία των «ασπρόμαυρων». Ο λόγος για τον πρώην αμυντικό του ΠΑΟΚ, Μάρκος Αντόνιο, ο οποίος είχε κερδίσει τις εντυπώσεις από την αρχή λόγω των σωματικών προσόντων του αλλά δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στη Θεσσαλονίκη λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας.

Ο Βραζιλιάνος πρώην-πλέον-ποδοσφαιριστής μίλησε στο Metrosport.gr από την πατρίδα του όπου ζει και εργάζεται ως εκπρόσωπος ποδοσφαιριστών. Ο 39χρονος Μάρκος Αντόνιο μίλησε σε μια εκ βαθέων συνέντευξη για το παρελθόν του στον ΠΑΟΚ, την καριέρα που έκανε, τον Φερνάντο Σάντος, το πρόβλημα υγείας που έληξε άδοξα την καριέρα του στους «ασπρόμαυρους» και το οποίο αν δεν είχε εντοπίσει έγκαιρα, μπορεί να του στερούσε τη ζωή.

-Γεια σου Μάρκος, τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;

«Δουλεύω σε ένα γραφείο ποδοσφαιριστών εδώ και δύο χρόνια, στην αρχή πέρασα πολύ χρόνο με την οικογένειά μου, ήταν καλές οι εποχές».

-Εχεις κρεμάσει τα παπούτσια σου εδώ και περίπου 4 χρόνια, με τελευταίο σου σταθμό την Μαλαισία. Είσαι ευχαριστημένος από την καριέρα που έκανες;

«Ναι είμαι ευχαριστημένος, είχα μια καλή καριέρα, έπαιξα σε καλές ομάδες στην Ευρώπη και στην Ασία».


-16 χρόνια επαγγελματικής καριέρας και 11 ομάδες. Δεν έμεινες σε καμία πάνω από δύο χρόνια, εκτός της Ζιλ Βιθέντε και της Γιοχόρ. Από που είναι οι καλύτερες αναμνήσεις σου;

«Oι καλύτερες αναμνήσεις μου είναι από την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, όχι επειδή μιλάω μαζί σου, ενώ έχω καλές αναμνήσεις και από την Μαλαισία. Δεν ήταν μεγάλο το διάστημα που έμεινα στον ΠΑΟΚ, είχα καλές αναμνήσεις από την πόλη, την ομάδα, τους οπαδούς».

-Στη Μαλαισία πόσο διαφορετικό ήταν το ποδόσφαιρο σε σχέση με την Ευρώπη;

«Οι ομάδες στη Μαλαισία παίζουν πιο ανοιχτά, δεν έχει προφανώς την ποιότητα και την τακτική της Ευρώπης, αλλά έχει μεγάλα σκορ, ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο. Πήρα πολλά τρόπαια εκεί, ήταν πολύ καλές εποχές, πέρασα πολύ ωραία».

-Δεν σκέφτηκες να ασχοληθείς με ένα πόστο πιο κοντά στο χορτάρι; Προπονητής ή τεχνικός διευθυντής;

«Είχα την ευκαιρία να γίνω ατζέντης, δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Θα κάνω τα διπλώματα την επόμενη χρονιά, θα ήθελα να γίνω προπονητής στη Πορτογαλία, αυτή είναι η πρώτη μου σκέψη. Αλλά δεν θα έχω πρόβλημα να γίνει στη Βραζιλία , στην Ελλάδα ή στη Ρουμανία, απλά θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία».

«Ο Σάντος με έπεισε να έρθω στον ΠΑΟΚ, θα πέθαινα αν δεν μάθαινα έγκαιρα για τον καρκίνο»



-To καλοκαίρι του 2008 μετακόμισες στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ με μορφή δανεισμού. Ηξερες κάτι για την ομάδα πριν έρθεις;

«Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα. Με πήρε ο Σάντος και μου είπε για την ομάδα και την πόλη, και έτσι υπέγραψα. Ηταν ο βασικός λόγος που ήρθα στον ΠΑΟΚ».


-Δεν έκανες γεμάτη χρονιά με τα «ασπρόμαυρα» αλλά έχεις μείνει στο μυαλό του κόσμου. Γιατί επέστρεψες στην Οσέρ;

«Ναι γιατί είχα πρόβλημα υγείας και γύρισα, πήγα στην Πορτογαλία για να κάνω την επέμβαση, είχα συμβόλαιο με τρία χρόνια με την Οσέρ, η θέλησή μου ήταν να μείνω στη Θεσσαλονίκη. Στον ΠΑΟΚ με βοήθησαν πολύ, μου έδωσαν πολλή δύναμη».

-Τι κρατάς από την παρουσία σου στην Τούμπα; Ποια ήταν η πιο έντονη στιγμή;

«Ολες οι στιγμές ήταν έντονες, η Τούμπα είναι διαφορετική. Ένα παιχνίδι με τον Αρη που κερδίσαμε εκτός έδρας στο Κύπελλο θυμάμαι, μας περίμενε μετά ο κόσμος να μας αποθεώσει στην Τούμπα».

-Ξεκίνησες ιδανικά με γκολ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στον ΟΦΗ. Τι έφταιξε και δεν συνέχισες το ίδιο καλά;

«Είχα πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς και αυτό με κράτησε πίσω, όπως επίσης και πως είχαμε καλούς ποδοσφαιριστές στην άμυνα, όπως οι Μαλεζάς και Κοντρέρας».


-Το πρόβλημα υγείας που είχες στον φάρυγγα ήταν τόσο σοβαρό που να σκεφτείς να σταματήσεις το ποδόσφαιρο τότε;

«Ναι ήταν πολύ δύσκολο για μένα, έπρεπε να κάνω επέμβαση, μετά θεραπεία. Αν περίμενα άλλους 1-2 μήνες για να κάνω την επέμβαση και δεν είχα ανακαλύψει τι έχω, θα πέθαινα, αυτό μου είπαν οι γιατροί. Στην αρχή οι γιατροί εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να φανταστούν πως ήταν καρκίνος, στον ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικοί επαγγελματίες, εγώ αποφάσισα να πάω στην Πορτογαλία να πάρω δεύτερη γνώμη».

-Πόσο δύσκολο ήταν να ξαναπαίξεις ποδόσφαιρο μετά από 8 μήνες;

«Πολύ δύσκολο, είναι 8 μήνες χωρίς ποδόσφαιρο και μετά από καρκίνο πολλοί δεν μπορούν να επιστρέψουν. Ευχαριστώ τον Θεό και την οικογένειά μου που μπόρεσα να τα καταφέρω».

-Αλλαξε αυτό το θέμα τις σκέψεις γύρω από το ποδόσφαιρο και σχετικά με την ζωή;

«Τα άλλαξε όλα, 100%, τις σκέψεις μου γύρω από το ποδόσφαιρο, δεν ήταν ίδια η ζωή μου, από εκεί και έπειτα απολάμβανα κάθε στιγμή και κάθε λεπτό που έπαιζα. Μου είπαν κάποιοι γιατροί πως δεν θα μπορούσα να παίξω, εγώ δεν θα το σκεφτόμουν».

«Ο ΠΑΟΚ δεν με παράτησε ποτέ, περίμενα να πάρει το Κύπελλο φέτος»



-Τον Οκτώβριο του 2010 ο ΠΑΟΚ σε βράβευσε για την προσφορά σου στην ομάδα. Τι σήμαινε αυτό για σένα;

«Ενιωσα πολύ χαρά, κατά τη διάρκεια του προβλήματός μου δεν με παράτησε ποτέ ο ΠΑΟΚ, ο Βρύζας και ο Κονσεϊσάο με βοήθησαν, μιλούσαν με τος γιατρούς. Με έπαιρναν τηλέφωνο να δουν πως είμαι, με βοήθησαν, είμαι ευγνώμων στον ΠΑΟΚ για όλη μου τη ζωή».


-Με ποιον συμπαίκτη σου είχες την καλύτερη σου σχέση; Κρατάς με κάποιος επαφή; Ο Φερνάντο Σάντος πως ήταν μαζί σου;

«Με τον Βιεϊρίνια, ερχόταν και σπίτι μου. Μάλιστα μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό του έμεινε και σπίτι μου για ένα διάστημα. Πλέον δεν έχω κάποια επαφή με πρώην συμπαίκτες μου, μόνο έχω μιλήσει 2-3 φορές με τον Κωνσταντινίδη. Ο Σάντος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχα στην καριέρα μου, ο καλύτερος για να μάθεις πράγματα, για να μάθεις τακτική, έμαθα πολλά και έπειτα ήμουν άλλος ποδοσφαιριστής».

-Μαθαίνεις τι κάνει ο ΠΑΟΚ; Εμαθες πως έχασε στον τελικό Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό;

«Βλέπω τα αποτελέσματα, δύσκολα βλέπω τους αγώνες. Εμαθα πως πήρε πολλούς τίτλους τα τελευταία χρόνια. Περίμενα να πάρει το Κύπελλο φέτος, ο ΠΑΟΚ άξιζε αυτά που κατάφερε τα τελευταία χρόνια. Το φετινό δεν το πήρε αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο».

-Ο ΠΑΟΚ έχει 4 Βραζιλιάνους (Σίντκλεϊ, Τέιλορ, Αουγκούστο, Ζαμπά) στο ρόστερ του. Γνωρίζεις κάποιον από αυτούς, σου αρέσει κάποιος;

«Ξέρω τον Αουγκούστο, μου άρεσε πολύ».


-Εχεις σκεφτεί να προτείνεις παίκτη στον ΠΑΟΚ:

«Θα ήταν τιμή μου να προτείνω κάποιον παίκτη, αλλά πρέπει να είναι κάποιος που να ταιριάζει στο dna του ΠΑΟΚ. Δεν είναι εύκολο και δεν ξέρω τους υπεύθυνους αυτή τη στιγμή στην ομάδα».

-Θα ήθελες να έρθεις στην Ελλάδα να δεις ένα παιχνίδι; Τι μήνυμα αφήνεις στον κόσμο του ΠΑΟΚ;

«Θα ήθελα την επόμενη χρονιά να δω ένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, μαζί με την οικογένεια μου. Για τους οπαδούς τι να πω; Είναι οπαδοί ξεχωριστοί, διαφορετικοί, δεν θα τους ξεχάσω ποτέ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.