Μάριος Τσαούσης: Το ποδοσφαιρικό «παιδί» του Γκαρσία που καθιέρωσε στον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου

Metrosport Team21 Οκτωβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη, συνδεδεμένος από πολύ μικρός με τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ο Μάριος Τσαούσης είναι ένα ποδοσφαιρικό «παιδί» του Πάμπλο Γκαρσία ο οποίος καθιερώνεται στην πρώτη ομάδα από τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Δείχνοντας μάλιστα ότι ήρθε για μείνει και δεν βρέθηκε εκεί μόνο από... τύχη.

Το ξεκίνημα του στις Κ19 και Κ20 του «δικεφάλου» ήρθε από τα 16 του και με τον Ουρουγουανό στο... τιμόνι των ακαδημιών και ως τα 19 του κατέγραψε 61 συμμετοχές 5 γκολ και 2 ασίστ. Μάλιστα ο αριστερός μπακ των «ασπρόμαυρων» γίνεται και βασικός στην ενδεκάδα στα δύο πρωταθλήματα που κατέκτησαν οι Θεσσαλονικείς το 2018 και το 2019 με το δεύτερο να είναι και αήττητο.

Κάπου εκεί ξεκινάει και η συζήτηση αν μπορεί ο νεαρός αμυντικός να σταθεί και στην ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ έστω σαν αλλαγή, πράγμα δύσκολο όμως καθώς πρόκειται για την χρονιά μετά το νταμπλ των «ασπρόμαυρων» με την πρώτη ομάδα να έχει ως δυάδα στα αριστερά τους Αντελίνο Βιεϊρίνια (σ.σ σε αρκετά καλή κατάσταση ακόμη τότε) και Δημήτρη Γιαννούλη στο καλύτερο σημείο της καριέρας του στον «δικέφαλο». 

Οι περιπέτειες σε Βόλο και Σλοβακία και οι... δυσκολίες

Εκεί ήρθε και η απόφαση για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του σε επαγγελματικό πια επίπεδο να αναζητηθεί ένας δανεισμός που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να εξελιχθεί. Το επιτελείο του ΠΑΟΚ τότε θεώρησε καλή ιδέα να σταλεί ο Τσαούσης στον ΝΠΣ Βόλου για να... σκληραγωγηθεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Σεζόν στην οποία ο «δικέφαλος» στέλνει αρκετούς ποδοσφαιριστές στους Βολιώτες αλλά τουλάχιστον στην θέση του αριστερού αμυντικού βρίσκει και εκεί μεγάλο ανταγωνισμό καθώς βασικός είναι ο Φράνκο Φεράρι ο οποίος προτιμάται ως ενδεκαδάτος καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής του ως πρώτος προπονητής, από τον Χουάν Φεράντο.

Ο 20χρονος Θεσσαλονικιός μπακ παίρνει μονάχα κάποια λεπτά από την 11η αγωνιστική ως αλλαγή και για τις δύο επόμενες αναμετρήσεις διαδοχικά κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης, Παναθηναϊκό και Πανιώνιο. Στο Κύπελλο ξεκινάει ως βασικός και στα δύο παιχνίδια στην πρώτη νοκ-αουτ φάση κόντρα στον Πανσερραϊκό μάλιστα στο ντεμπούτο του με τους Βολιώτες σκοράρει κιόλας.

Το πρώτο του επίσημο 90λεπτό στην Super League θα έρθει κόντρα στον Άρη αλλά όχι στην φυσική του θέση αλλά ως αριστερός εξτρεμ σε μια βαριά εκτός έδρας ήττα του ΝΠΣ Βόλου με 4-0. Έπειτα και ως το τέλος της κανονικής διάρκειας αγωνίζεται σε άλλα δύο ενενηντάλεπτα. Ωστόσο χωρίς συνεχή αγωνιστική παρουσία και για τον ίδιο είναι δύσκολο να βρει ρυθμό.

Εν τέλει ο νεαρός Έλληνας μπακ αγωνιζόμενος και σε 4 παιχνίδια των play-out κλείνει μια μέτρια σεζόν από άποψη χρόνου και αγωνιστικής βελτίωσης με 16 συμμετοχές (7 ως βασικός) και 2 γκολ.

Τη σεζόν που ακολουθεί αυτή του 2020-2021 ο Έλληνας μπακ δεν βρίσκει θέση και πάλι στον ΠΑΟΚ, με Αμπέλ Φερέιρα προπονητή πια τον τελευταίο χρόνο, καθώς επιλέγεται ο συνομήλικος του Αντρέας Νίλσεν Περέιρα, μεταγραφή από το Νορβηγικό πρωτάθλημα, ως αλλαγή του Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Εκ νέου αναζητείται δανεισμός αυτή την φορά στο εξωτερικό ώστε να αποκομίσει περισσότερα κέρδη ο αμυντικός του «δικεφάλου» με την Σπάρτακ Τρνάβα στην Σλοβακία να είναι ο τελικός προορισμός. 

Εκεί του δίνεται περισσότερος χώρος να αναπτυχθεί και πράγματι ο Τσαούσης καταγράφει συνεχόμενα παιχνίδια ως βασικός, αλλά και εκεί μια αλλαγή προπονητή στην μέση της χρονιάς του... κόβει την φόρα απότομα και χάνει την θέση του, με αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο ως το τέλος της σεζόν να αγωνιστεί μόλις σε 4 από 17 παιχνίδια που θα μπορούσε, μάλιστα σε όλα προερχόμενος από τον πάγκο. Έτσι επιστρέφει έχοντας παίξει 13 παιχνίδια (8 ως βασικός) και με μια ασίστ.

Η επιστροφή στον ΠΑΟΚ και το... ντεζαβού με Πάμπλο Γκαρσία και Ραζβάν Λουτσέσκου

Έτσι λοιπόν ο 21χρονος επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη την περσινή σεζόν και βρίσκει και πάλι προπονητή στην πρώτη ομάδα τον Ραζβάν Λουτσέσκου και στην δεύτερη τον Πάμπλο Γκαρσία. Όπως ήταν δηλαδή και την τελευταία φορά που είχε βρεθεί στο ρόστερ, έστω και σε αυτό της β’ ομάδας.

Πλέον υπάρχει μια διαφοροποίηση καθώς οι τέσσερις μεγάλοι (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) έχουν σχηματίσει β’ ομάδες που μπορούν και δηλώνουν τελικά συμμετοχή στην Super League 2, γνωστή και ως β’ Εθνική. Εκ νέου λοιπόν ο νεαρός αμυντικός βρίσκεται στις βασικές επιλογές του Πάμπλο Γκαρσία με 23 συμμετοχές και 3 ασίστ. 

 


Παρά το γεγονός ότι η ανδρική ομάδα έχει τρεις επιλογές στην θέση του αριστερού μπακ, τον Αντελίνο Βιειϊρίνια, τον Σίντκλεϊ Φερέιρα και τον Νίλσεν Περέιρα είτε τραυματισμοί, είτε άλλοι λόγοι φέρνουν τον Τσαούση πέντε φορές στην αποστολή, χωρίς ωστόσο να πάρει λεπτό συμμετοχής πριν το επίσημο ντεμπούτο του.

Αυτό έρχεται τελικά σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και σε μια πολύ κακή περίοδο για τον ΠΑΟΚ που μετρούσε 10 παιχνίδια χωρίς νίκη και ο Ραζβάν Λουτσέσκου επιλέγει να κάνει ένα πολύ μεγάλο ροτέισον καθώς τότε πλησίαζε και ο τελικός κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό. Έτσι λοιπόν στις 14 Μαΐου του 2022 ο Έλληνας αμυντικός παίρνει θέση στο βασικό σχήμα του «δικεφάλου» στην εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στον Ολυμπιακό. 

Παιχνίδι το οποίο δυσκολεύεται αρκετά καθώς οι γηπεδούχοι με νίκη κλείδωναν και το πρωτάθλημα, ωστόσο ο ΠΑΟΚ αποσπά ισοπαλία, με τον Τσαούση να βγάζει όλο το ενενηντάλεπτο αν και ταλαιπωρείται αρκετά από τον Γκάρι Ροντρίγκεζ. Ωστόσο η αρχή έχει γίνει...

Οι... σπόντες που τον έφεραν στην βασική ενδεκάδα, τα εξαιρετικά ποσοστά και η εμπιστοσύνη του Λουτσέσκου στο πρόσωπο του

Ως την φετινή σεζόν που στους Θεσσαλονικείς αλλάζουν πολλά με νέο τεχνικό διευθυντή, τον Ζοσέ Μπότο και μεγάλη ηλικιακή αλλά και σε πρόσωπα ανανέωση. Από την β’ ομάδα αλλά και τους νεαρούς που βρίσκονταν στο εξωτερικό μπαίνουν στην προετοιμασία, ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, ο Μάριος Τσαούσης, ο Γιώργος Κούτσιας, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας και ο Λάζαρος Λάμπρου.

Η σεζόν ξεκινάει άσχημα με τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν δείχνει εμπιστοσύνη σε νεαρούς αλλά στις μεταγραφές οι οποίες δεν δείχνουν να «δένουν». Έτσι ο Ρουμάνος αλλάζει σκεπτικό και βάζει στην ενδεκάδα δύο από τους προαναφερθέντες τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη και τον Μάριο Τσαούση.

Και έκτοτε ο Θεσσαλονικιός αριστερός μπακ δεν ξαναβγαίνει από την βασική ενδεκάδα ή όταν συμβαίνει αυτό είναι αισθητή η απουσία του. Με 7.09 μέσο όρο βαθμολόγησης απόδοσης μοιράζεται την πρώτη θέση, όσο αφορά τον ΠΑΟΚ, στην σχετική λίστα με τον Κάλεντ Νάρεϊ και γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντική είναι πλέον η παρουσία του στην ενδεκάδα. Ενώ στο πρωτάθλημα είναι δεύτερος στην κατάταξη (σε σύγκριση με τους βασικούς αμυντικούς όλων των ομάδων), πίσω μόνο από τον Δημήτρη Χατζηισαΐα ο οποίος έχει 7.11.

Κάτι που κέρδισε ο ίδιος καθώς έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί αρχικά τους τραυματισμούς των Ράφα Σοάρες και Αντελίνο Βιεϊρίνια ώστε να πάρει χρόνο, αλλά έπειτα να κερδίσει απόλυτα την εμπιστοσύνη του Ραζβάν Λουτσέσκου με όσα κάνει μέσα στις τέσσερις γραμμές. 

*Τα γραφήματα και τα στατιστικά είναι μετρήσεις της σελίδας sofascore

Ο νεαρός αμυντικός έχει εξαιρετικά ποσοστά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αναλυτικά:

  • Δεύτερος στα τάκλιν στο πρωτάθλημα (16) πίσω από τον Λορένς Ντε Μπόκ του Ατρομήτου (22).
  • Πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ σε κερδισμένες μονομαχίες εδάφους και 8ος στην SL με 20.
  • Πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ σε κλεψίματα και 14ος στην SL με 9.
  • Πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ σε εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και 15ος στην SL με 31.
  • Πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ σε εύστοχο ποσοστό σε μακρινές μπαλιές και 16ος στην SL με 43.8%.
  • Δεύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ πίσω από τον Ίνγκασον σε εύστοχες πάσες στο δικό του μισό και 15ος στην SL με 135.
  • Δεύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ πίσω από τον Ίνγκασον σε ακρίβεια μεταβιβάσεων και 14ος στην SL με 81%.

Τέλος φτάνοντας στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Τσαούσης έκανε μια ακόμη μεστή εμφάνιση δείχνοντας την πρόοδο που έχει κάνει από την περσινή σεζόν, εκεί που είχε ριχτεί απότομα στα βαθιά.



Εκεί ο 22χρονος μπακ έχει 53 επαφές με την μπάλα πίσω μόνο από τον Γιασμίν Κούρτιτς που έχει 75, 75% ευστοχία στις μακρινές μπαλιές, 77% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις γενικά, έχει σταματήσει 2 σουτ των «ερυθρολεύκων» και φυσικά έχει και την «ασίστ» στο 0-1 με την εκτέλεση κόρνερ στην μικρή περιοχή του Ολυμπιακού.

Ο Τσάουσης θα είναι βασικός λογικά ως και την διακοπή του Μουντιαλ, εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες (τραυματισμός Βιεϊρίνια, ανέτοιμος Ράφα Σόαρες) ωστόσο την θέση την κέρδισε καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ραζβάν Λουτσέσκου αν δεν είναι σίγουρος για την χρησιμοποίηση κάποιου ποδοσφαιριστή προχωρά σε... αλχημείες.

Η εμπιστοσύνη λοιπόν έχει κερδηθεί από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και πλέον ο δρόμος των επιτυχιών είναι ανοιχτός για τον Μάριο που βλέπει το παιδικό του όνειρο να συμβαίνει με τον ίδιο να παίζει ποδόσφαιρο στην ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.