Μάριο Γκόμες: Γερμανός σκόρερ με ισπανικές ρίζες και βραζιλιάνικα είδωλα

Δημήτρης Μπασμπαρέλας02 Ιουλίου 2020

Μετά την επιστροφή της Στουτγκάρδης στα μεγάλα σαλόνια της Bundesliga, ο Μάριο Γκόμες ανακοίνωσε ότι κρεμά τα παπούτσια του, μετά από μία λαμπρή καριέρα.

«Ηταν η τελευταία μου αποστολή με τη Στουτγκάρδη. Πάντα είχα όνειρο να τελειώσω εδώ την καριέρα μου», ανέφερε με νόημα.

Σε διεθνή επίπεδο, είχε 78 συμμετοχές και 31 γκολ με τη «νασιοναλμανσάφτ». Ηταν φιναλίστ στο Euro του 2008 και ήταν επίσης στην ομάδα της Γερμανίας, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2010.

Ο 35χρονος επιθετικός κατέκτησε τρεις φορές το Πρωτάθλημα της Bundesliga (Στουτγκάρδη και δύο φορές με την Μπάγερν), έχει δύο γερμανικά Κύπελλα (με την Μπάγερν), αλλά κι ένα Πρωτάθλημα Τουρκίας (Μπεσίκτας). Ηταν μάλιστα μέλος της Μπάγερν, όταν κατέκτησε το Champions League το 2012-13.

Τελευταίος του σταθμός ήταν η Στουτγκάρδη, ενώ στο παρελθόν έχει αγωνιστεί σε Μπάγερν, Φιορεντίνα, Μπεσίκτας και Βόλφσμπουργκ. Συνολικά, κατάφερε να πετύχει 329 τέρματα και 72 ασίστ. Ο "Super Mario" ή καλύτερα ο "El Torrero", όπως ήταν τα παρατσούκλια του.

«Οταν πρόκειται για ποδόσφαιρο»

Οπως μπορείτε να μαντέψετε από το όνομά του, ο Γκόμες έχει ισπανικές ρίζες. Ο πατέρας του, Χοσέ Γκόμες Γκαρσία, προέρχεται από το μικρό χωριό του Αλμπουνάν, κοντά στη Γρανάδα, ενώ η μητέρα του Κρίστελ Ροθ είναι Γερμανίδα.

Ο νεαρός Μάριο κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα του για το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία και έχει υπέροχες αναμνήσεις από τα ξαδέρφια και τους θείους του, οι οποίοι συσσωρεύονταν στο σπίτι για να παρακολουθήσουν το El Clasico στην τηλεόραση.

"Η οικογένειά μου ήταν όλοι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο, κανείς δεν μπορούσε να μου πει τι να κάνω. Ετσι, υποστήριζα την Μπαρτσελόνα", έγραψε στο "The Players Tribune" .

"Μου άρεσε πολύ να βλέπω τους Βραζιλιάνους παίκτες της Μπαρτσελόνα: τον Ροναλντίνιο, τον Ριβάλντο και τον αγαπημένο μου όλων των εποχών, τον Ρομάριο. Θαύμαζα την ελαφρότητα, με την οποία κινούνταν μέσα στο κουτί και τον χώρο, που κατάφερε να δημιουργούσε για τον εαυτό του".

Εμπνευσμένος από Τραπατόνι

Γεννημένος στο κοντινό Ρίντλινγκεν, ο Γκόμες απέρριψε την προσφορά της Στουτγκάρδης σε ηλικία 13 ετών, θεωρώντας ότι ήταν πολύ νωρίς για να φύγει από το σπίτι.

Ωστόσο, στα 18 του είχε ήδη αρχίσει να βάζει το νερό στο αυλάκι. Εμπνευσμένος από τον θρυλικό Ιταλό προπονητή, Τζιοβάνι Τραπατόνι - ο οποίος πέρασε μόνο οκτώ μήνες ως προπονητής στη Στουτγκάρδη - ο Γκόμες άρχισε να φτιάχνει όνομα, βοηθώντας τον σύλλογο του να κερδίσει τον πέμπτο γερμανικό τίτλο, την κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 2006/07. Για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα; Ψηφίστηκε ως ο Γερμανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς για το 2007.

«Σοκαρίστηκα», είχε παραδεχθεί, αφού ενημερώθηκε για το βραβείο από έναν δημοσιογράφο του Kicker. "Για να είμαι ειλικρινής, το πιο σημαντικό πράγμα για μένα ήταν ότι η Στουτγκάρδη ήταν πάλι πρωταθλήτρια, μετά από χρόνια τερματισμού στην πέμπτη ή την έκτη θέση και εγώ ήμουν μέρος αυτής της επιτυχίας. Το βραβείο με έβαλε στο ραντάρ όλων. Ενιωσα ότι είχα επιτέλους φτάσει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο".

Η ανάδειξη στην Μπάγερν

Το καλοκαίρι του 2009 δημιούργησε νέο ρεκόρ μεταγραφής στη Bundesliga, αφού η Μπάγερν ξόδεψε τότε 35 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Στουτγκάρδη. Του πήρε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του παιχνιδιού για τους βαυαρικούς "γίγαντες" (σημείωσε μόνο 10 γκολ στην πρώτη του χρονιά), αλλά μετά από τραυματισμούς των Κλόζε και Ολιτς, ο Γκόμες εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία.

Το 2010/11 σημείωσε χατ-τρικ εναντίον του Ανόβερο και δεν κοίταξε ποτέ πίσω, συνεχίζοντας, για να τερματίσει ως κορυφαίος σκόρερ της Bundesliga με 28 γκολ.

Σε διάστημα επτά μηνών είχε περάσει από μία περιφερειακή φιγούρα, σε ένα από τα πρώτα ονόματα στο... φύλλο εργασίας του Λουίς Φαν Χάαλ.

"Ηταν από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας μου", παραδέχτηκε. "Είχα αλλάξει εντελώς τη γνώμη του Φαν Χάαλ για μένα ως παίκτης. Το πιο σημαντικό ήταν, όταν τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για μένα, έμαθα πώς να το δουλεύω".

Μαγική σεζόν και treble

Η ιστορία της υπέροχης σεζόν 2012/13 είναι καλά τεκμηριωμένη, αν και ο ίδιος ο Γκόμες μπήκε στη μάχη τον Νοέμβριο, μετά από χειρουργική επέμβαση στον αστράγαλο. Αντιμετωπίζοντας τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τον Μάριο Μάντζουκιτς, συνέβαλε σε 19 γκολ.

Βασικά, ήταν και ο ήρωας στον τελικό του Κυπέλλου DFB εναντίον του παλιού του συλλόγου, της Στουτγκάρδης, σημειώνοντας δύο γκολ, καθώς η Μπάγερν κέρδισε με 3-2. Αυτή ήταν και η τελευταία του παρουσία από τις 174 εμφανίσεις του για την ομάδα του Μονάχου, στην οποία σημείωσε εντυπωσιακά 113 γκολ.

"Είναι πολύ δύσκολο σε ένα club, όπως η Μπάγερν», ομολόγησε. "Πρέπει να είσαι στο 100% κάθε μέρα και οι προσδοκίες είναι πάντα υψηλότερες. Εχοντας κερδίσει τίτλους, αποφάσισα ότι ήθελα να δοκιμάσω κάτι άλλο. Έτσι πήγα στην Ιταλία, για να παίξω για Φιορεντίνα", είπε με έμφαση.

Τους κράτησε όρθιους

Ο Γκόμεζ επέστρεψε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2016 και έπαιξε βασικό ρόλο στη βοήθεια παραμονής της Βόλφσμπουργκ στη μεγάλη κατηγορία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, ο Γκόμες σημείωσε το 1000ο γκολ του συλλόγου στην Bundesliga, ενώ φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στις αρχές του 2017/18.

"Καταλαβαίνω κάθε παίκτη, όταν λέει, ότι είναι όνειρο να είσαι αρχηγός", δήλωσε ο Γκόμες στο kicker. «Είναι πολύ ξεχωριστό και σημαίνει ότι κάνεις καλή δουλειά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φοράω το περιβραχιόνιο ως σύμβολο ή αναγνώριση".

Εχει σωστά υποστηριχθεί ότι ο Γκόμες είναι από τα πιο υποτιμημένα αστέρια στην ιστορία της Bundesliga, αν και έχει έφτασε τα 165 γκολ και τις 48 ασίστ σε 300 εμφανίσεις κορυφαίας πτήσης.

*** Αν και σπάνια εμφανίζεται σε συζητήσεις για τους κορυφαίους όλων των εποχών της Γερμανίας, ο τρεις φορές νικητής της Bundesliga, σίγουρα θα τον θυμούνται όλοι ως έναν από τους καλύτερους της γενιάς του, έναν δεινό σκόρερ, για τον οποίο, το γκολ ήταν πάντα η κορυφή στην ποδοσφαιρική εμπειρία.

"Εχω παίξει για πολλά club, πολλούς προπονητές και έχω περάσει από πολλά υψηλά και χαμηλά επίπεδα, αλλά ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει ποτέ, κι αυτό είναι το συναίσθημα να σκοράρω Είναι η στιγμή, για την οποία ζω για κάθε εβδομάδα. Είναι έκρηξη συναισθημάτων. Πριν κλωτσήσεις την μπάλα, αισθάνεσαι σαν να είσαι 200 κιλά, τότε αφήνεις το πόδι σου, περνάει από τον αέρα και κυματίζει στα δίχτυα. Και για εκείνη τη στιγμή, είσαι χωρίς βάρος", ήταν επί λέξει τα λόγια του...

Η αποθέωση

Στο τελευταίο του ματς; Η Στουτγκάρδη γνώρισε την ήττα με 3-1 από τη Ντάρμστατ του Δημήτρη Γραμμόζη. Ε, και; Μικρή σημασία είχε το τελικό αποτέλεσμα, διότι είχε εξασφαλίσει την άνοδο στην Bundesliga. Ιδιαιίτερο ματς. Αλλωστε, η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ήταν ο τελευταίος αγώνας του Γκόμες με τους γηπεδούχους.

Μάλιστα, ο 35χρονος φορ "αποχαιρέτησε" τη Στουτγκάρδη με γκολ, ισοφαρίζοντας σε 1-1, ενώ τη στιγμή της αλλαγής του γνώρισε την αποθέωση από συμπαίκτες και αντιπάλους, με εκείνους που βρίσκονταν στον πάγκο να φορούν τη φανέλα του. Στο τέλος, οι συμπαίκτες του, τον πέταξαν στον… αέρα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.