Μαργαρίτης για δολοφονία Άλκη: «Ισόβια κάθειρξη 18 ετών είναι η προβλεπόμενη ποινή»

Metrosport Team05 Φεβρουαρίου 2022

Ποια είναι η ποινή που προβλέπεται για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο, η οποία αναμένεται να αποδοθεί στον 23χρονο που συνελήφθη για την δολοφονία του Άλκη.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε ο καθηγητής νομικής και κορυφαίος ποινικολόγος, ο Λάμπρος Μαργαρίτης που μίλησε στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή “Στη Σέντρα”.

Ο κ. Μαργαρίτης στις δηλώσεις του υποστήριξε:

¨Για τον έναν που αποδεδειγμένα κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα το αδίκημα είναι αυτονοήτως τελεσμένο. Η ισόβια κάθειρξη είναι η προβλεπόμενη ποινή. Πρόβλημα υπάρχει για τους υπόλοιπους. Οι υπόλοιποι εάν κατάφεραν τραύματα τότε η ποινή θα είναι η ίδια.

Σε διαφορετική περίπτωση, οπωσδήποτε θα θεωρηθούν ως συμμέτοχοι. Ο νόμος κάνει διαβαθμίσεις για την ποινή. Σε περιπτώσεις η ποινή είναι η ίδια με αυτή του αυτουργού. Εάν οι συμμέτοχοι θεωρηθούν πως η συμβολή τος ήταν αυξημένη, τότε πάνε και αυτοί για ισόβια κάθειρξη. Η πρακτική δείχνει πως σε περιπτώσεις πολυπρόσωπης δράσεως, οι διώξεις ασκούνται εναντίον όλων, ως απειλούμενοι για ισόβια κάθειρξη. Και ως συνεργοί να θεωρηθούν οι υπόλοιποι, ο νόμος προβλέπει και για αυτούς, ισόβια κάθειρξη. Δεν έχουμε πρόβλημα ελλείμματος του νόμου”.


- Τι σημαίνει πρακτικά η ισόβια κάθειρξη με την νέα νομοθεσία;

“Εφόσον δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, ισόβια, σημαίνει πως ο κατάδικος πρέπει να παραμείνει εντός φυλακής για 18 χρόνια. Παλαιότερα προβλεπόταν λιγότερα. Με τις νέες τροποποιήσεις του νόμου, από τον Νοέμβριο του 2021. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το δικαστήριο στον δράση ελαφρυντικό. Τότε η ποινή μπορεί να πέσει. Το δικαστήριο δεν μένει μόνο στο λευκό ποινικό μητρώο. Αναζητά το σύννομο της μέχρι σήμερα διαβίωσης του δράστη του εγκλήματος. Θα έλεγα ότι τα δικαστήρια, με πολύ δυσκολία αναγνωρίζουν το ελαφρυντικό αυτό. Και το πλαίσιο του νόμου είναι επαρκές για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε βαρύτητας εγκλήματος. Δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας, για κανένα πολίτη αυτής της χώρας”.


- Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

“Θέλω να εκφράσω την συμπάθεια μου στην οικογένεια του παιδιού. Επιπλέον οι έκνομες δράσεις των οργανωμένων οπαδών πρέπει να σταματήσουν. Σε όλες τις ομάδες, σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτού του είδους την δραστηριότητα. Με επιμονή, υπομονή, να δώσουμε ένα άλλο πνεύμα παιδείας στα νέα μας παιδιά. Να μην εκδηλώνουν ποτέ πράξεις βίαιες. Μακάρι να φθάσουμε κάποια ημέρα στο σημείο αυτό”.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.