Μανού Γκαρθία: Η Χιχόν, η εμπιστοσύνη Βιεϊρά και η ταύτιση... με Μόντριτς

Παναγιώτα Χαλκιά02 Αυγούστου 2022

Την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του έκλεισε ο Άρης καθώς συμφώνησε με τη Σπόρτινγκ Χιχόν για την παραχώρηση του Μανού Γκαρθία, ο οποίος αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το προσεχές διάστημα.

Είναι ένα επιθετικό χαφ με στυλ παιχνιδιού παρόμοιο με εκείνο του Τσάβι αλλά, σύμφωνα με τους προπονητές του, έχει καλύτερες επιλογές για να φτάσει στην περιοχή του αντιπάλου. Του αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια του και να μοιράζει το παιχνίδι. Μπαίνει στην περιοχή και διακρίνεται για την καλή του τεχνική και την τελική πάσα.

Η Σίτι και η ευκαιρία του Πελεγκρίνι

Γεννήθηκε στο Οβιέδο, την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου των Αστουριών, στη βόρεια Ισπανία. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη στρογγυλή θεά και έτσι, οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν στην ακαδημία Αστούρ, μια ομάδα της περιοχής. Μόλις συμπλήρωσε το 12ο έτος της ηλικίας του εντάχθηκε στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Χιχόν.

Έμεινε εκεί για τρία χρόνια και έπειτα, άνοιξε τα φτερά του για το Νησί. Είχε τραβήξει με τις εμφανίσεις του τα βλέμματα των ανθρώπων της Μάντσεστερ Σίτι και ο αγγλικός σύλλογος πλήρωσε 250.000 για να τον εντάξει στα δυναμικό του.

Όντας μόλις 15 ετών δεν είχε το δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημο αγώνα της πρώτης ομάδας και έμεινε στην Κ18. Τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά εκεί μέχρι την ημέρα που τον είδε ο Πατρίκ Βιεϊρά. Ο Γάλλος προπονητής αναγνώρισε το ταλέντο του και πόνταρε στην ποιότητα που έβγαζε στο χορτάρι. Τον ανέβασε στην Κ21 και φρόντισε να δυναμώσει.

«Δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη σε μένα, μας βοηθάει πολύ από άποψη τακτικής, ξέρει πού να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή και κάνει τα πάντα εύκολα», είχε αποκαλύψει ο Μανού.

Tο Μάιο του 2015 ο Μανουέλ Πελεγκρίνι τον επέλεξε να συμμετέχει στην περιοδεία των μεγάλων στη Βόρεια Αμερική. Στις 27 εκείνου του μήνα έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των «πολιτών» αντικαθιστώντας τον Νταβίντ Σίλβα στη φιλική αναμέτρηση με το Τορόντο. Ακολούθησαν οι συμμετοχές στα παιχνίδια με τη Μελβούρνη, τη Ρόμα, το Βιετνάμ και τη Στουτγκάρδη.

Ο Χιλιανός προπονητής ήταν ικανοποιημένος από την παρουσία του μικρού Μανού στην προετοιμασία και τον κράτησε δίνοντας του και άλλες ευκαιρίες. Αγωνίσθηκε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι τον Σεπτέμβριο του 2015 μπαίνοντας ως αλλαγή του Σέρχιο Αγουέρο στο 74ο λεπτό στην εκτός έδρας νίκη με 4-1 για Football League Cup κόντρα στη Σάντερλαντ. Σημείωσε το πέμπτο γκολ στο παιχνίδι με τη Κρίσταλ Πάλας για την ίδια διοργάνωση ενώ έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα αντικαθιστώντας τον Γιάγια Τουρέ τον Μάρτιο του 2016.

Οι δυσκολίες στο Νησί

Ο Μανού ήταν ένα από τα ταλέντα των ακαδημιών της Σπόρτινγκ Χιχόν και είχαν ενδιαφερθεί για εκείνον εκτός από τη Σίτι και άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι γονείς του επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις και των τριών συλλόγων, μίλησαν με τους υπεύθυνους και έκριναν ότι ο γιος του θα έπρεπε να συνεχίσει την καριέρα του στην Αγγλία.

Εκεί, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα για εκείνον. Ήταν ένα παιδί μόλις 15 ετών και με ύψος 1.70μ. Έγινε δεκτός με πολλές δεύτερες σκέψεις καθώς οι προπονητές του είχαν συνηθίσει σε παίκτες πιο γρήγορους και σωματικά πιο δυνατούς.

«Μου πήρε πολύ χρόνο να συνηθίσω την πόλη και το παιχνίδι, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες. Στο πρώτο παιχνίδι είδα πώς η μπάλα πέρασε πάνω από το κεφάλι μου χωρίς να μπορώ να την αγγίξω» αφηγείται ο Μανού.

Οι δανεισμοί

Οι άνθρωποι της Σίτι έκριναν αναγκαίο και πιο ωφέλιμο για εκείνον να δοθεί δανεικός σε κάποια άλλη ομάδα ώστε να έχει την ευκαιρία να αγωνισθεί περισσότερο. Έτσι, παραχωρήθηκε στην Ντεπορτίβο Αλαβές, όπου και κατέγραψε 26 συμμετοχές και δύο ασίστ.

Επόμενος σταθμός ήταν η Μπρέντα. Εκεί έμεινε για ένα χρόνο και είχε ιδιαίτερη συμβολή στο παραγωγικό κομμάτι καθώς μοίρασε 11 ασίστ και σημείωσε τρία γκολ σε 58 παιχνίδια. Ακολούθησε ο δανεισμός στην Τουλούζ.

Επιστροφή στην πατρίδα

Τον Ιούλιο του 2019 αποφάσισε να επιστρέψει στην πρώτη ομάδα του, τη Σπόρτινγκ Χιχόν, η οποία κατέβαλε το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων για να αποκτήσει τα δικαιώματα του. Κάτι που τον έκανε την ακριβότερη μεταγραφή του συλλόγου.

Υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο αλλά έμεινε μόνο για δύο χρόνια στο δυναμικό της ομάδας καταγράφοντας 76 συμμετοχές, τέσσερα γκολ και 11 ασίστ. Έπειτα, προτιμήθηκε η λύση του δανεισμού ώστε να πάρει περισσότερες ευκαιρίες.

Η Αλαβές εξέφρασε το ενδιαφέρον της και τον ενέταξε στις τάξεις της για ένα χρόνο. Αγωνίσθηκε σε 26 παιχνίδια και μοίρασε δύο ασίστ.

Aκόμη, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Ήταν ο νεότερος Ισπανός παίκτης που έπαιζε ως επιθετικός μέσος στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

2) Είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media και ειδικά στο Instagram, όπου αριθμεί 74.400.000 ακολούθους.

3) Διατηρεί σχέση με την Κάρλα Ισιδόρο.

4) Τον ελεύθερο του χρόνο τον περνά με την κοπέλα, τους φίλους και την οικογένεια του.

5) Τρελαίνεται να κάνει ταξίδια και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς. Το καλύτερο μέρος που έχει επισκεφθεί και τον έχει εντυπωσιάσει είναι η Νέα Υόρκη

6) Ως προπονητές τον έχουν σημαδέψει ο Χοσέ Αλμπέρτο, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι και ο Πάτρικ Βιέρα

7) Του αρέσει η ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Σίτι και της Μπρέντα

8) Προτιμά τη NIKE για να προμηθεύεται ρούχα και παπούτσια

9) Πρότυπα του ο Τσάβι, ο Ντάνι Μαρτίν και ο Νάτσο Μέντεθ

10) Ταυτίζεται με τον Λούκα Μόντριτς, όπως έχει αποκαλύψει σε συνέντευξη του

11) Μετά το τέλος της καριέρας του, ενδέχεται να ακολουθήσει την προπονητική

12) Αγαπημένη του ταινία είναι το «Νομοταγής πολίτης (Law Abiding Citizen)»

13) Του αρέσει να διαβάζει το Open του Andre Agassi .

14) Ακούει φανατικά τη μουσική του Ισπανού τραγουδιστή, Melendi.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.