Οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι περιμένουν ως... μάννα εξ ουρανού τη νέα δόση από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης

Δημήτρης Κανελλάκης15 Δεκεμβρίου 2022

Τεράστιο είναι το ποσό που, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, δόθηκε την τελευταία τριετία στον αθλητισμό.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ και είναι, χωρίς αμφιβολία, τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτά τα 300 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκαν και διατέθηκαν μέσω της θέσπισης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης όλου του αθλητισμού από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του Στοιχήματος.

Η νομοθέτηση του συγκεκριμένου μηχανισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό. Ποτέ στο παρελθόν επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί σύλλογοι δεν είδαν τόσα πολλά χρήματα να μπαίνουν στα ταμεία τους.

Και δεν στέκομαι τόσο στους επαγγελματικούς συλλόγους, παρότι ήταν και γι' αυτούς... μάννα εξ ουρανού, ένα πολύ μεγάλο έσοδο που χρόνια το διεκδικούσαν αλλά ποτέ δεν βρισκόταν ο τρόπος για να το κερδίσουν.

Στέκομαι, κυρίως, στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, για τους οποίους γνωρίζω τη μάχη που δίνουν καθημερινά για να επιβιώσουν, γνωρίζω τις αγωνίες τους για την ανεύρεση λίγων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να μην απειληθεί η ύπαρξή τους, μια μικρή επιχορήγηση-ανάσα για τη λειτουργία τους και την αντιμετώπιση των αμεσότερων από τις ανάγκες τους.

Οι σύλλογοι αυτοί, όσοι είχαν φροντίσει να ενταχθούν στο Μητρώο, είδαν αυτά τα βασικά προβλήματά τους να αντιμετωπίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το μερίδιο από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, για πάρα πολλούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα ήταν βάλσαμο.

Για μερικούς συλλόγους, μάλιστα, όχι απαραίτητα με ποδοσφαιρικά τμήματα, που έτυχε να έχουν μια ομάδα τους, ακόμη και σε κάποιο ελάχιστα προβεβλημένο σπορ, που παίζει στην πρώτη κατηγορία, το μέρισμα ήταν τόσο μεγάλο που δεν θα μπορούσαν ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους να το φανταστούν.

Όλοι αυτοί οι σύλλογοι, περιμένουν πώς και πώς τα τέλη Ιανουαρίου του 2023, μετά από 45 ημέρες, δηλαδή, να δούνε την επόμενη μεγάλη δόση, όπως υποσχέθηκε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού, να φτάνει στα ταμεία τους.

Κακά τα ψέματα. Με αυτά τα χρήματα αλλιώς μπορούν να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν, να κάνουν κάποια πράγματα που πριν από την εξασφάλισή τους ήταν αδύνατο να τα κάνουν...


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.