Μάμαλης: «Πρότυπο παίκτη ο Λύρατζης, θα γυρίσει πιο δυνατός»

Metrosport Team01 Νοεμβρίου 2022

Ο Στέφανος Μάμαλης, ειδικός σε ατομική εκγύμναση και αποκαταστάσεις παικτών, μίλησε στο Metropolis 95.5 για τους τραυματισμούς στον ΠΑΟΚ.

«Ο Λευτέρης (σ.σ Λύρατζης) είναι πρότυπο παίκτη, καλά γυμνασμένος, που εκτελεί επακριβώς ότι του λέει το ιατρικό τιμ και σύντομα θα είναι πίσω πιο δυνατός. Πάντα υπάρχουν ατομικές διαφοροποιήσεις, αλλά το γενικό πλάνο σε τέτοιους τραυματισμούς λέει 4-6 εβδομάδες. Δεν υπάρχει ούτε... μισός αθλητής που να μην έχει πάθει θλάση. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, δεν είμαστε μάγοι, μόνο κάποιες φορές να τον προφυλάξουμε. Από μία λάθος κίνηση, από ένα πέσιμο ή γιατί ο αθλητής μπορεί να ρίξει το βάρος σε λάθος σημείο, μπορεί να πάθει θλάση. Αν συμβεί κάτι, είναι θέμα ελέγχου εκ των υστέρων» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Σε ομάδες με πολλές θλάσεις προφανώς ή έχει συμβεί κάτι με τον προγραμματισμό ή μπορεί να είναι τυχαίο. Μπορεί να συμβούν 2-3 τραυματισμοί μαζί χωρίς να έχουν σχέση μεταξύ τους. Οι παίκτες γυμνάζονται σωστά και οι προπονητές τους προστατεύουν. Νιώθω ότι τώρα τα προβλήματα θα ξεπεραστούν πιο εύκολα. Το μόνο που μπορεί να γίνει από πριν είναι να παρατηρήσει ο εργοφυσιολόγος κάποιες αδυναμίες στην ισορροπία των μυών, για παράδειγμα αν υπολείπεται ένας μυς κατά 15%, τότε βαράει καμπανάκι. Αν παραβλέψουμε αυτές τις μετρήσεις, έχουμε θέμα. Με αυτή την λογική μπορούμε να τις διαβάσουμε».

Κατέληξε λέγοντας: «Υπάρχει η δυνατότητα να μετρήσεις το μυϊκό σύστημα, αλλά όχι να το υπολογίσεις ακριβώς και να το προβλέψεις. Μπορεί κάποιοι αγώνες να είναι μεγαλύτερης έντασης. Πιο δύσκολη περίπτωση είναι στη γάμπα γιατί όλο το πόδι στηρίζεται εκεί, όπως και στον κοιλιακό γιατί λειτουργεί με την αναπνοή. Εχω δει αθλητές να ξυπνάνε το πρωί και να παθαίνουν θλάση και κάποιους να... πέφτουν από το Καυτατζόγλειο και να μην παθαίνουν τίποτα. Είναι έτσι φτιαγμένοι από τον Θεό».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.