Μάκελγουεϊ: «Πρόκριση επί του ΠΑΟΚ; Όσο πιθανό ήταν να πάρει η Ελλάδα το EURO»

Κώστας Πετρωτός06 Σεπτεμβρίου 2021

Ιδρύθηκε το 1976 και μετρά ήδη 24 πρωταθλήματα, τα περισσότερα στο Γιβραλτάρ. Ήταν η πρώτη ομάδα της χώρας που έπαιξε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, η πρώτη που προκρίθηκε σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εκείνη που κατέχει το αήττητο ρεκόρ των 1959 ημερών (περισσότερα από πέντε χρόνια, από τον Μάιο του 2009 ως τον Σεπτέμβριο του 2014) σε πρωτάθλημα ευρωπαϊκής χώρας. Είναι η Λίνκολν, αντίπαλος του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ και ο προπονητής της Μάικλ Μακέλγουεϊ, κάνει μία μικρή παρουσίασή της μέσω της “Μ”.

«Πραγματικά, οι οκτώ εβδομάδες που είχαμε με αυτά τα παιχνίδια, φτάνοντας στο τέλος στον τελικό με την Ρίγα υπήρξαν ένας μεγάλος όγκος μαθημάτων για εμάς, τόσο ως ομάδα, όσο και ως σύλλογος γενικότερα. Το κλειδί, νομίζω, ήταν το πρώτο ζευγάρι αγώνων με την Φόλα Ες που έπρεπε να προκριθούμε για να παραμείνουμε στο μονοπάτι των πρωταθλητών. 

Το πρώτο ματς ήταν κάτω από δύσκολες συνθήκες, με πολλή βροχή. Στο εντός έδρας ματς κάναμε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια εδώ και πολλά χρόνια και δικαίως νικήσαμε με 5-0. Μετά από αυτό είχαμε μία αίσθηση αυτοπεποίθησης στα ματς με την Κλουζ. Ήταν μία πολύ δυνατή ομάδα, ωστόσο είχαμε και εμείς μία καλή παρουσία. Το τελικό, εις βάρος μας, 4-1 στο σύνολο των δύο αγώνων, δεν είναι η δίκαιη αποτύπωση της παρουσίας των δύο ομάδων, αλλά αποτέλεσμα της ικανότητας που είχε ο αντίπαλος στο να τελειώνει τις φάσεις. Παρόμοια ιστορία ήταν και τα παιχνίδια με την Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ήταν ικανοί να μετατρέψουν τις ευκαιρίες τους σε γκολ, ενώ είχαμε πετύχει μοιρασμένη κατοχή μπάλας που μας έδωσε και πάλι αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε αυτό το επίπεδο. Τέλος, κόντρα στη Ρίγα, ξεκινήσαμε ξανά ως αουτσάιντερ, αλλά με τα προηγούμενα ματς να είναι στη μνήμη, οι προσδοκίες στο Γιβραλτάρ αυξήθηκαν. 

Στο παιχνίδι στη Ρίγα δείξαμε ότι ήμασταν ανταγωνιστικοί, καταφέραμε να πάρουμε μία ισοπαλία 1-1, βασιζόμενοι πάνω στο μαχητικό πνεύμα και μία συμπεριφορά “ποτέ μην πεις ότι πέθανες”. Η νίκη με 3-1 ήταν μία ξεχωριστή στιγμή και επιβεβαίωση της προόδου που είχαμε κάνει μέσα στους τελευταίους δύο μήνες», λέει αρχικά ο 60χρονος Αγγλος τεχνικός αναλύοντας την πορεία της ομάδας του στους προκριματικούς αγώνες του καλοκαιριού.

-Το πρώτο σας παιχνίδι στη φάση των ομίλων θα το δώσετε με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Είναι ιστορικής σημασίας, ποιες είναι οι σκέψεις σας;

«Είναι το πρώτο από μία σειρά αγώνων που ελπίζουμε να απολαύσουμε, δεν θέλουμε απλά να διεξαχθούν. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο να ηρεμήσουμε, έτσι ώστε να να παρουσιάσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας».


-Τι γνωρίζετε για τον ΠΑΟΚ; Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που σας αρέσουν πολύ; Γνωρίζετε τον Ραζβάν Λουτσέσκου; Το προπονητικό του στυλ;

«Ο ΠΑΟΚ είναι σπουδαίος σύλλογος, με μεγάλη ιστορία και τεράστιο αποτύπωμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένας θαυμάσιος και υψηλά αξιοσέβαστος προπονητής. Αυτό που έκανε το 2019 με τον ΠΑΟΚ δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Επίσης, η κατάκτηση του του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ με την Αλ Χιλάλ ήταν ένα ακόμη τεράστιο επίτευγμα».


-Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τον όμιλο με αντιπάλους τον ΠΑΟΚ, την Σλόβαν και την Κοπεγχάγη; Θα συνιστούσε θαύμα η πρόκριση της Λίκολν; Ήδη έχει αντιμετωπίσει μία από τις αντιπάλους σας, την Σλόβαν…

«Φυσιολογικά, είμαστε η πιο χαμηλά αξιολογημένη ομάδα του ομίλου και συνεπώς περιμένουμε κάθε αγώνας να είναι μία σκληρή πρόκληση. Όλες οι άλλες ομάδες πιστεύουν ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να νικήσουν εμάς και στα δύο μεταξύ μας παιχνίδια για να έχουν ελπίδες πρόκρισης. Αυτό κάνει την διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη για εμάς. Θα έλεγα ότι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες να προκριθούμε με εκείνες που είχε η Εθνική Ελλάδας το 2004 να κατακτήσει το EURO (σ.σ. γέλια)».


Η πρωινή δουλειά και η εμπειρία της Τούμπας


Ο Μάικλ Μακέλγουεϊ μιλά και για τους οπαδούς της ομάδας του: «Πήραμε τρομερή υποστήριξη από τους οπαδούς μας τους δύο τελευταίους μήνες. Νομίζω ότι είναι πολύ χαρούμενοι γιατί είδαν ότι η ομάδα τους είναι ανταγωνιστική. Θα έλεγα ότι είμαστε το μεγαλύτερο κλαμπ στο Γιβραλτάρ και αυτό που έχει την μεγαλύτερη υποστήριξη. Οι οπαδοί μας δεν είναι τόσο θορυβώδεις όσο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που, όπως σημειώνετε και εσείς, είναι από τους πιο παθιασμένους παγκοσμίως».

Επί προσωπικού, αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: «Ζω στο Γιβραλτάρ εδώ και 36 χρόνια και έχω σχέση με την Λίνκολν στα περισσότερα από αυτά. Ως ποδοσφαιριστής και προπονητής από το 2003 ως το 2013 και τώρα ξανά ως προπονητής από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μου έγινε ιδιαίτερη τιμή να είμαι βοηθός προπονητή στην Εθνική για ένα ματς, ενάντια στην Σκωτία. Δουλεύω part-time ως προπονητής, καθώς από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα βρίσκομαι στην κύρια δουλειά μου (σ. σ. διευθυντής σε εταιρία εμπορίας αυτοκινήτων). Είμαι ευγνώμων που έχω συνεργάτες στην δουλειά που με υποστηρίζουν όταν λείπω. Σπουδαία ομαδική δουλειά».

Οταν τον ρωτήσαμε για το γεγονός ότι προπονεί μία ομάδα που έχει και με παίκτες που δεν είναι πλήρως επαγγελματίες, σημείωσε: «Οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές είναι κανονικοί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν επτά ή οκτώ που έχουν και άλλες δουλειές. Επίσης, οι περισσότεροι στο τεχνικό τιμ έχουν και άλλες δουλειές, αλλά είναι οι πιο επαγγελματίες που μπορείς να συναντήσεις».

Δεν παραλείπει να προμοτάρει και τα ταλέντα της ομάδας του: «Υπάρχουν νεαροί παίκτες που θα πρέπει να στοχεύουν προς ένα ανώτερο επίπεδο ποδοσφαίρου και νομίζω ότι μπορούν να αγωνιστούν και πιο ψηλά. Είναι όλοι φιλόδοξοι και έχουν πλέον το παράδειγμα του Αντρέ Τίλε Ντε Μπαρ που ήταν μαζί μας μέχρι και τα παιχνίδια με την Φόλα Ες. Πήρε μεταγραφή στην Γουίκομπ στην Αγγλία. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Τα παιχνίδια των ομίλων του Κόνφερενς θα βοηθήσουν στην εξέλιξή τους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις γνώσεις του για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Τούμπα, τονίζει: «Ό,τι έχω μάθει ήταν μετά την κλήρωση. Η παρουσία μας στην Τούμπα θα είναι μία σπουδαία εμπειρία για τους ποδοσφαιριστές μας. Ο θόρυβος, το πάθος μόνο κίνητρο μπορούν να δώσουν στους παίκτες που αγωνίζονται εκεί».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μάικλ Μακέλγουεϊ δηλώνει οπαδός της Σέλτικ και θυμάται καλά τον Γιώργο Σαμαρά που έπαιξε έξι χρόνια στην Σκωτία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.