Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το απωθημένο του Ίβιτς, ο κορμός και οι αλλαγές στο ρόστερ

Κωστής Παναγιώτου29 Ιουλίου 2022

Ο Άρης και η Μακάμπι Τελ Αβίβ ξεπέρασαν με ευκολία τα εμπόδια της Γκόμελ και της Ζίρα, αντίστοιχα, και πλέον θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο 3ο προκριματικό γύρο του Conference League, με στόχο να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στους ομίλους.

Και οι δύο τους είχαν εύκολο έργο στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης, πετώντας εκτός τους Λευκορώσους και τους Αζέρους. Ουσιαστικά οι αναμετρήσεις μεταξύ τους θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ της φετινής σεζόν τόσο για την ομάδα του Χερμάν Μπούργος, όσο και για εκείνη του Βλάνταν Ίβιτς.

Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ επέστρεψε στην ομάδα που πανηγύρισε τους τελευταίους τίτλους του, με σκοπό να επαναφέρει τον σύλλογο στην κορυφή του Ισραήλ.

Η επιστροφή του Ίβιτς… που ψάχνει την ευρωπαϊκή πορεία

Οι Ισραηλινοί πέρυσι τερμάτισαν στην 3η θέση του πρωταθλήματος, μένοντας πίσω από τη Μακάμπι Χάιφα, η οποία απέκλεισε τον Ολυμπιακό, και τη Μπερ Σεβά. Η χρονιά που μας πέρασε δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για την Μακάμπι Τελ Αβίβ, μένοντας μακριά από τους εγχώριους τίτλους. Η μόνη σημαντική διάκριση στη σεζόν που μας πέρασε ήταν η συμμετοχή στους ομίλους του Conference League και η πρόκριση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την PSV Αϊντχόφεν.

Τη σεζόν 2021/22 από το πάγκο της ισραηλινής ομάδας πέρασαν τρεις διαφορετικοί προπονητές, στοιχείο που αποδεικνύει το κακό αγωνιστικό πρόσωπο του συλλόγου. Ο Πάτρικ φαν Λέουβεν ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να βάλει τη Μακάμπι στους ομίλους του CL, όπερ και εγένετο. Η συνέχεια δεν ήταν όμως η ίδια και τα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα έφεραν την απομάκρυνση του Ολλανδού τεχνικού.

Ο Μπάρακ Γιτζάκι έκατσε στο πάγκο της ομάδας ως υπερεσιακός για εννέα παιχνίδια, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπου την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Μλάντεν Κρστάγιτς έως το τέλος της σεζόν, με απολογισμό 18 νίκες, 7 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Το τέλος της περσινής σεζόν βρήκε τη Μακάμπι σε διαδικασία ανασύνταξης, ψάχνοντας τον προπονητή που μπορεί να επαναφέρει ξανά την ομάδα στους τίτλους. Ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου, Μπάρακ Γιτζάκι, δήλωσε πως όταν έμαθαν ότι ο Ίβιτς ήταν διαθέσιμος, κατέληξαν πως εκείνος ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.

«Με τον Βλάνταν είχαμε πολύ καλές σχέσεις κατά την προηγούμενη θητεία του εδώ. Είχαμε αρκετούς υποψήφιους για τον ρόλο, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάναμε την καλύτερη δυνατή επιλογή για τον προπονητή που θα ηγηθεί της Μακάμπι σε αυτή τη φάση. Δεν πρόκειται να μπω σε όλη τη διαδικασία επιλογής και διορισμού, αλλά όταν καταλάβαμε ότι η επιλογή του Βλάνταν θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για άλλη μια φορά, καταλήξαμε στην απόφαση ότι αυτό θέλουμε να κάνουμε και τελικά κάναμε την καλύτερη δυνατή επιλογή», τόνισε ο Γιτζάκι.

Η πρώτη θητεία του Σέρβου ήταν άκρως πετυχημένη, κατακτώντας δύο συνεχόμενες σεζόν το πρωτάθλημα (2018/19, 2019/20) και μια φορά το Σούπερ Καπ (2019/20). Μάλιστα, τις δύο χρονιές που σήκωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή, ανακηρύχτηκε και προπονητής της χρονιάς στο Ισραήλ.

Παρόλα αυτά εκτός συνόρων η πορεία του στιγματίστηκε με δύο αποκλεισμούς στα play-off του Europa League. Τη σεζόν 2018/19 ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο, πετώντας εκτός συνέχειας τη Φερεντσβάρος, στο 2ο και 3ο γύρο απέκλεισε την Ραντνίτσκι Νις και την Πιούνικ, αντίστοιχα. Ένα βήμα πριν τους ομίλους, όμως, αποκλείστηκε από τη νορβηγική Σάρπσμποργκ.

Την επόμενη χρονιά η Μακάμπι άρχισε τις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις από το 2ο γύρο του Champions League, συναντώντας τη ρουμανική Κλουζ, από την οποία και αποκλείστηκε, βάζοντας την, όμως, στους ισχυρούς στην κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League. Εκεί η κληρωτίδα την έφερε αντιμέτωπη με τη λιθουανική Σούντουβα, γνωρίζοντας ακόμα έναν οδυνηρό αποκλεισμό, μένοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκτός ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το καλοκαίρι.

Φέτος τόσο ο ίδιος ο Ίβιτς, όσο και όλο οργανισμός της ομάδας θέλουν τη συμμετοχή στους ομίλους του Conference League. Ο 45χρονος Σέρβος έχει καταφέρει στη, μέχρι τώρα, καριέρα του να βρεθεί μια φορά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όντας προπονητής του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 2016/17.

Ο κορμός και οι λίγες προσθήκες στο ρόστερ

Σε αντίθεση με τον Άρη η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει προχωρήσει (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) σε λίγες μεταγραφές, κρατώντας σχεδόν αναλλοίωτο το κορμό της ομάδας, της προηγούμενης σεζόν, με ορισμένες αλλαγές εκ των έσω.

Το μεγαλύτερο όνομα που εντάχθηκε το φετινό καλοκαίρι στο ρόστερ της είναι ο Εράν Ζάχαβι, με τον 35χρονο επιθετικό να επιστρέφει στη Μακάμπι μετά από έξι χρόνια. Το όνομα του πρώην άσου της Αϊντχόφεν είχε βρεθεί στις λίστες και των ελληνικών ομάδων, με τον τραυματισμό του τον περασμένο Νοέμβριο να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι. Ο Ζάχαβι πέρυσι αγωνίστηκε σε 46 παιχνίδια με την PSV σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας 20 γκολ και 12 ασίστ, μένοντας εκτός δράσης για δύο μήνες από τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022. Παρότι επέστρεψε στη δράση, ο τραυματισμός του στο γόνατο έκανε την επανεμφάνιση του στο τέλος της σεζόν, υποχρεώνοντάς τον να περάσει την πόρτα του χειρουργείου. Τα ρεπορτάζ από το Ισραήλ αναφέρουν ότι βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης και η συμμετοχή στους αγώνες με τον Άρη, μοιάζει απίθανη.

Η Μακάμπι προχώρησε σε ακόμα δύο κινήσεις. Ο Γιόρις φαν Όφεριμ αποκτήθηκε από την Ουτρέχτη για να καλύψει το κενό που άφησε ο Νοβάτους Μιρόσι στη μεσαία γραμμή, οποίος αποχώρησε έναντι 500.000 ευρώ για τη Ζούλτε Βάρεγκεμ. Επίσης, ενισχύθηκε με ακόμα έναν ποδοσφαιριστή στον άξονα της, φέρνοντας ξανά στο Ισραήλ τον Νιρ Μπίτον, οποίος από το 2013 αγωνιζόταν στη Σέλτικ και ουσιαστικά ήρθε για να αντικαταστήσει τον Εντέν Σαμίρ, οποίος παραχωρήθηκε δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης.

Αυτές είναι όλες και όλες οι μεταγραφές της ισραηλινής ομάδας. Από εκεί και πέρα υπήρχαν και ελάχιστες αποχωρήσεις. Οι Μιρόσι και Σαμίρ ήταν οι μοναδικοί που είχαν βασικό ρόλο την περσινή σεζόν, ενώ οι υπόλοιποι τρεις που αποχώρησαν έρχονταν κατά κύριο λόγο από τον πάγκο, οι οποίοι είναι ο Ταλ Μπεν Χαΐμ, ο Ματάν Μπαλταξά και ο Μουφάλα Σλάτα.

Οι υπόλοιπες προσθήκες στο ρόστερ της ομάδας του Βλάνταν Ίβιτς έγιναν εκ των έσω. Αρχικά, ο Παρφέ Γκιαγόν επέστρεψε από τον δανεισμό του από τη Μακάμπι Νετάνια και φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα για το αριστερό άκρο της επίθεσης. Πέρυσι, ο Στίπε Πέριτσα ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας με 17 τέρματα σε 46 εμφανίσεις, σε όλες τις διοργανώσεις. Φέτος, όμως, φαίνεται πως χάνει προς στιγμήν τη θέση του βασικού επιθετικού της ομάδας από τον Τζόρτζε Γιοβάνοβιτς, με τον Σέρβο επιθετικό να ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει ο Ίβιτς. Άλλωστε το περασμένο Φεβρουάριο η Μακάμπι ξόδεψε 1,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 23χρονου φορ. Οι υπόλοιποι στην ομάδα είναι ποδοσφαιριστές που ήταν και πέρυσι στο ρόστερ ή είχαν παραχωρηθεί δανεικοί και επέστρεψαν, με τον Εγιάλ Γκολάσα να είναι γνώριμος στο ελληνικό κοινό, από το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ, και μαζί με τον Γκάβριελ Κανικόφσκι συνθέτουν ένα επικίνδυνο δίδυμο στη μεσαία γραμμή των Ισραηλινών.

Επίσης, ένας παίκτης που συγκεντρώνει αρκετά φώτα πάνω του, αν και άσημος στο ευρύ κοινό, είναι ο 18χρονος Όσκαρ Γκλουκ, οποίος μεταπήδησε από την U19 στην πρώτη ομάδα τον Απρίλιο, πετυχαίνοντας και τρία γκολ στα play-off του περσινού πρωταθλήματος, στο Ισραήλ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας.

Εν κατακλείδι, η Μακάμπι Τελ Αβίβ μπορεί να μην προχώρησε σε πολλές και ηχηρές μεταγραφές, όπως έκανε ο Άρης, αλλά κράτησε το κορμό της και με όπλο τη συνοχή της θέλει να φτάσει πάλι στους ομίλους του Conference League.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.