Μετρό: «Μάχη» για τον σταθμό Βενιζέλου - Η Θεσσαλονίκη διχάζεται, τα αρχαία μεταφέρονται

Χάρης Δημαράς24 Ιουλίου 2021

Εδώ και μερικές μέρες έχουν αρχίσει εν μέσω διαμαρτυριών οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Παλέτες με αρχαία, τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι και τον 9ο αιώνα μ.Χ. μεταφέρονται με ειδικό νάιλον προστασίας στην αποθήκη του μετρό στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκη. Η διαδικασία της απόσπασης των αρχαίων συνεχίζεται, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής που είχε κατατεθεί από συλλόγους κατά της συγκεκριμένης κίνησης. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας έκανε έκκληση να σταματήσει η απόσπαση, την οποία και χαρακτήρισε «βαρβαρότητα», ενώ η άμεσα απάντησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής: «Η λύση που ακολοθούμε είναι η μόνη που εγγυάται και μετρό και αρχαία. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει». 

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος τόνισε ότι «θα υπάρχει μνημειακός χώρος με τα αρχαία απολύτως ακέραια», όμως τόσο η «Κίνηση πολιτών» όσο και ο «Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων» διαμαρτύρονται έντονα, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις. «Όλος ο κόσμος παντού υπερασπίζεται τις αρχαιότητες και το Υπουργείο Πολιτισμού θέλει να τι καταστρέψει», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Δέσποινα Κουτσούμπα.  

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η «Αττικό Μετρό», το έργο θα έχει παραδοθεί στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2023. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.