Μα τι κάνουμε; Θέλουμε να γίνουμε… Ιταλία;

Δημήτρης Κανελλάκης14 Μαρτίου 2020

Εχει ήδη... μαλλιάσει η γλώσσα των επιστημόνων αλλά και των κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι λένε και ξαναλένε όσα πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης προκειμένου να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αυτοί τα λένε, αυτοί τα ακούνε. Εμείς, σε μια ανησυχητικά μεγάλη πλειοψηφία, εξακολουθούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας.

Αντί να κοιτάξουμε πώς θα μειώσουμε τις μετακινήσεις μας, αντί να σκεφτούμε πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες της έκθεσής μας στον κίνδυνο της μετάδοσης και της νόσησης, κάνουμε ακριβώς όσα καθιστούν πιθανό να προσβληθούμε από κορωνοϊό, παρά να το γλιτώσουμε.

Οι συνταξιούχοι πηγαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα στα καφενεία απ' ό,τι πήγαιναν, παππούδες και γιαγιάδες παίρνουν τα παιδιά τώρα που κλείσανε τα σχολεία και πηγαίνουν βόλτες σε χώρους με πάρα πολύ κόσμο, στα σούπερ μάρκετ γίνεται ο κακός χαμός, λες και η χώρα είναι σε πόλεμο.

Ο ένας δίπλα στον άλλο, σε απόσταση αναπνοής, γεμίζουν καρότσια και κάνουν λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ, συντελώντας σε έναν πανικό και σε έναν κίνδυνο που, ενώ η κυβέρνηση κάνει το παν για να μην γίνουμε... Ιταλία, να οδηγήσουμε οι ίδιοι οι πολίτες τα πράγματα σε εφιαλτικές καταστάσεις τύπου Ιταλίας.

Ας σοβαρευτούμε, ας βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, ας συναισθανθούμε τους κινδύνους κι ας συμμορφωθούμε επιτέλους με τα μέτρα και τις οδηγίες της κυβέρνησης και των επιστημόνων.

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Και για την υγεία μας και για την οικονομία. Αν δεν περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού θα έχουμε περισσότερα θύματα, μεγαλύτερη διάρκεια κρίσης, ανυπολόγιστο κόστος στην οικονομία.

Και με την ευκαιρία θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν μπορεί ο πλανήτης να ζει αυτό τον εφιάλτη, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να καταστρέφονται και οι κυβερνήσεις να μην ενεργοποιούν το σύνολο των δυνατοτήτων για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται αυτή την περίοδο να υπάρχουν μέτρα συγκράτησης ελλειμμάτων πάρα μόνο αποφάσεις για χαλάρωση και ενίσχυση όσων πλήττονται, ώστε να μπορέσουν όταν τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού να ανακάμψουν, όχι να καταστραφούν...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.