Λυσσαρίδης: «Εξαιρετική η υποψηφιότητα Ζαγοράκη, κάκιστη η διαχείρισή της»

Metrosport Team02 Φεβρουαρίου 2021

Ο Γιώργος Λυσσαρίδης μίλησε στο Metropolis 95.5 με αφορμή την συμπλήρωση 12 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Παντελάκη και αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με φόντο την προεδρία της ΕΠΟ. «Οι συνθήκες άλλαξαν και το ελληνικό ποδόσφαιρο έπρεπε να προσαρμοστεί, όμως, κάποιες αξίες και αρχές πρέπει να μένουν αναλλοίωτες. Τέτοιες αρχές υπηρέτησε ο αείμνηστος, Γιώργος Παντελάκης, ένας σπουδαίος άνθρωπος. 12 χρόνια πριν τον αποχαιρέτησε όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη η φίλαθλη Ελλάδα. Έχει καταγραφεί ως ένα πρότυπο αφοσίωσης του συλλόγου. Με την ισχυρή προσωπικότητά του σφράγισε ίσως το πιο ένδοξο μέρος της ιστορίας του ΠΑΟΚ» είπε αρχικά και συνέχισε: 

«Όσον αφορά το διοικητικό σκέλος είχε ηγετική προσωπικότητα και εξαιρετική διοικητική ικανότητα στα εσωτερικά, ενώ με τους άλλους συλλόγους λειτουργούσε με γνώμονα το συμφέρον του ΠΑΟΚ. Όσον αφορά το αγωνιστικό, γιατί τότε οι παράγοντες, ασχολούνταν και με την οικοδόμηση της ομάδας, όχι όπως τώρα που υπάρχουν οι αθλητικοί διευθυντές, ήταν διορατικός. Η ομάδα του '70 έγινε με πολύ εύστοχες επιλογές ποδοσφαιριστών και με ένα δίκτυο που ανακάλυπτε ταλέντα σε πολύ καλή ηλικία σε όλη την Ελλάδα. Όλοι οι παίκτες είτε είχαν ξεκινήσει από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ, είτε είχαν αποκτηθεί από πιο μικρές κατηγορίες».

Τόνισε ότι: «Στην ιστορία έμεινε η μη μεταγραφή του Κούδα, είναι μία ιστορία με ισχυρότατη σημειολογία. Τέτοια υπήρχαν στην καθημερινότητα, αλλά επειδή ήταν ο Κούδας αυτή συντηρείται μέχρι τώρα. Δεν είχε νόημα να μείνει κανείς στην ρετρό νοοτροπία της δεκαετίας του '60, δεν μπορούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο να μείνει κλεισμένο στα τείχη του. Το ποδόσφαιρο του σήμερα το έφτιαξαν οι παράγοντες, δυστυχώς με την εύνοια και της Πολιτείας, ώστε να είναι ένα κοστούμι στα δικά τους μέτρα. Σε αυτό δεν ταίριαζε ο Παντελάκης, προφανώς και άλλοι παράγοντες εκείνης της εποχής». 

Για την επιλογή του να μην ασχολείται με τα κοινά, αλλά και τις εξελίξεις στην ΕΠΟ, υπογράμμισε: «Εγώ τον κύκλο μου τον έκλεισα. Κάθε άνθρωπος πρέπει να προσδιορίζει πότε προσφέρει στα κοινά και πότε θα αποχωρήσει. Εγώ θλίβομαι με τις εξελίξεις της ΕΠΟ. Υπάρχει παρέμβαση της Πολιτείας στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και με κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει αντίδραση της FIFA και της UEFA, αλλά και του εκλογικού σώματος. Θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με την Ομοσπονδία που είναι μέλος τους, όχι με την Κυβέρνηση. Εγώ αμφιβάλλω αν είναι θεματοφύλακες αξιών και αρχών... Ξέρω ότι ο Ζαγοράκης είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος, αλλά με μία κάκιστη διαχείριση της υποψηφιότητάς του. Μένει να κερδίσει το στοίχημα, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν. Εύχομαι να πετύχει».

Για τις αλλαγές από εποχή σε εποχή δήλωσε: «Τώρα δεν μπορείς να αποκτήσεις παίκτη στα 17 και στα 18 που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όπως τότε. Τώρα οι ομάδες έχουν τις δικές τους ακαδημίες και το πρωτάθλημα έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό. Η έξοδος στην Ευρώπη είναι βασικό ζητούμενο και δεν υπάρχει χρόνος. Από την στιγμή, πάντως, που στον ΠΑΟΚ προωθήθηκαν παιδιά, επενδύθηκαν τόσα χρήματα και με τόση επιτυχία μέχρι την Κ19, πρέπει να σχεδιάσει το επόμενο βήμα του με βασική παράμετρο την προώθηση αυτών των παιδιών. 

Θα αποδώσει σε 1-3 χρόνια και μετά θα υπάρχει συνεχής, σταδιακή τροφοδότηση από τις ακαδημίες. Άλλωστε αν αναλογιστούμε πόσες μεταγραφές έγιναν που δεν βοήθησαν, αλλά και πόση υπομονή έγινε με κάποιους, αν υπήρχε αυτή η υπομονή με τα παιδιά του ΠΑΟΚ και δεν πήγαιναν από εδώ και εκεί, εγώ είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπήρχαν άλλοι 2-3 σαν τον Τζόλη. Τους οπαδούς τους εκπαιδεύει κανείς και με την στρατηγική του. Και για την συμπεριφορά τους μέσα στο γήπεδο και για τις επιθυμίες τους. Αλλιώς μονίμως ο κόσμος, της οποιασδήποτε ομάδας, θα είναι ανώριμος».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.