Λύρατζης: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την αγκαλιά του Λουτσέσκου, αξίζουν ευκαιρίες οι Κουλιεράκης, Παναγιώτου»

Metrosport Team06 Ιουλίου 2022

Eφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Λευτέρης Λύρατζης στον απεσταλμένο του Metrosport.gr στο Άπεελντορν, Γιώργο Ζαΐρη.

Ο δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ, μεταξύ άλλων, μίλησε για την αλλαγή του ρόστερ, για την προσαρμογή του στον «αναβαθμισμένο» του ρόλο, για τα παιχνίδια με την Λέφσκι, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στην ερώτηση για το αν είναι ρεαλιστικός στόχος το πρωτάθλημα. Ακόμα, έκανε λόγο και για το πέρασμά του από τον ΝΠΣ Βόλο,για τους τομείς τους οποίους πρέπει να βελτιώσει, για το «δέσιμό» του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τον Βιεϊρίνια αλλά και για τον Ιβαν Σαββίδη.

Πώς διαχειρίστηκες το πρώτο κομμάτι της περσινής περιόδου όπου περίμενες την ευκαιρία σου;

«Με δουλειά και υπομονή. Αφοσιωνόμουν στις προπονήσεις, προσπαθούσα να γίνομαι καλύτερος, να μαθαίνω από τον Λουτσέσκου και τους συμπαίκτες μου και να βελτιώνομαι. Ενας ποδοσφαιριστής δεν έχει μόνο τα πάνω του. Επομένως αν δεν αφοσιωθείς σε αυτό που αγαπάς και δεν έχεις υπομονή δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάς. Υπάρχουν και στιγμές απογοήτευσης στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Αλλά σημαντικό ήταν για μένα πως ένιωσα και τη στήριξη των δικών μου ανθρώπων όταν χρειάστηκε ενώ τους έχω πάντα κοντά μου».


Πλέον λογίζεσαι βασικό στέλεχος της ομάδας. Σε έχει βοηθήσει αυτό ψυχολογικά στην φετινή προετοιμασία;

«Δεν το βλέπω έτσι. Όπως έκανα προπονήσεις και την προηγούμενη περίοδο έτσι είμαι και τώρα. Δεν έχω άγχος αλλά αφοσιώνομαι στα όσα ζητά ο προπονητής από μένα. Απολαμβάνω τις προπονήσεις με τον κύριο Λουτσέσκου και κάνουμε καλή δουλειά».

Άλλος όμως ΠΑΟΚ πλέον. Αποχώρησαν παίκτες που ήρθαν χρόνια στην ομάδα και ήρθαν πολλά νέα παιδιά


«Ναι, έφυγαν κάποιοι παίκτες όπως ο Κρέσπο, ο Βαρέλα, ο Πασχαλάκης που πρόσφεραν πολλά και ήταν χρόνια στην ομάδα. Όμως είναι αλήθεια πως αυτό το νέο… αίμα στην ομάδα μου αρέσει πολύ. Είμαστε εδώ όλοι για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να μάθουν τον ΠΑΟΚ και από αυτά που βλέπω εδώ στην Ολλανδία, είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ηδη μέσα από τις προπονήσεις αλλά και τα φιλικά που έχουμε δώσει αλλά και θα δώσουμε μέχρι το πρώτο επίσημο ματς θα κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα προόδου για αυτό και δεν ανησυχώ».


Είναι ρεαλιστικός στόχος να πούμε πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει τίτλους και πολύ περισσότερο το Πρωτάθλημα; Ο Λουτσέσκου όρισε ως μίνιμουμ στόχο τη δεύτερη θέση.

«Φυσικά και είναι ρεαλιστικό και δεν είναι κάτι που απλά το εύχεσαι. Πάντα στον ΠΑΟΚ υπήρχε και θα υπάρχει πίεση αλλά αυτό μπορείς να το αντιμετωπίσεις ως ομάδα. Αλλά πρέπει να δίνει ο καθένας μας τον καλύτερο του εαυτό μέσα στο γήπεδο και στις προπονήσεις και ενωμένοι να προσπαθήσουμε. Όπως θέλουμε να προχωρήσουμε και στην Ευρώπη γιατί ήταν κάτι φανταστικό αυτό που ζήσαμε πέρσι».

«Δεν υποτιμούμε την Λέφσκι»

Με δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ πλέον είναι μια άλλη, νέα ομάδα, το ερώτημα είναι αν θα φτάσει σε έναν υψηλό βαθμό ετοιμότητας για το πρώτο ματς με την Λέφσκι: 

«Εκεί στοχεύουμε μέσα από τις προπονήσεις και τα φιλικά παιχνίδια. Πρώτος μας στόχος είναι να μπούμε στους ομίλους του Conference League και θέλουμε να το πετύχουμε. Σαφώς και κανείς στην ομάδα δεν έχει τη διάθεση να υποτιμήσει την Λέφσκι. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για αυτούς τους αγώνες και νομίζω πως θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο Λύρατζης και συνέχισε: «Αν μου έλεγες με τι θα είμαι ευχαριστημένος σε ένα χρόνο από τώρα θα έλεγα πως θέλω να έχουμε κατακτήσει έναν τίτλο και να έχουμε προχωρήσει στην Ευρώπη όπως και πέρσι. Ηταν φανταστικό το ότι δώσαμε τόσα πολλά παιχνίδια πέρσι και συμφωνώ με τον Λουτσέσκου για τον χαρακτηρισμό «φανταστική σεζόν» γιατί είχαμε αρκετές χαρές μέσα από πολλές δυσκολίες. Θέλω να δώσουμε φέτος χαρές στον κόσμο μας».

«Αγαπώ το ποδόσφαιρο, δεν είναι προτεραιότητα τα χρήματα»

Ο Ζοσέ Μπότο έχει δηλώσει πως τόσο ο Τσιγγάρας όσο και ο Λύρατζης έχουν κερδίσει μέσα από την παρουσία τους στην ομάδα την επιβράβευση και αναφέρθηκε στην αναπροσαρμογή συμβολαίου. 

Ο νεαρός αμυντικός κλήθηκε να το σχολιάσει: «Είναι πολύ ωραίο να ακούς τέτοια λόγια από τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κουβέντα αλλά δεν αγχώνομαι και πιστεύω ότι θα έρθει και αυτή η στιγμή. Όμως για μένα προτεραιότητα μου είναι να παίζω ποδόσφαιρο γιατί το αγαπώ και δεν είναι προτεραιότητα τα χρήματα και το οικονομικό. Νιώθω πάρα πολύ καλά στον ΠΑΟΚ, είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ όπως και το ότι ζω στη Θεσσαλονίκη. Επίσης δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο πώς προσεγγίζω το ποδόσφαιρο. Θα συνεχίσω να δουλεύω, να προσπαθώ και να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου στην ομάδα. Είμαι εδώ, νιώθω πολύ καλά και θέλω να πετύχω όλους τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα».

Αν σε ρωτούσα τι θα ήθελες να βελτιώσεις στο παιχνίδι σου ποιο θα ήταν αυτό;

«Ισως στο επιθετικό κομμάτι εκεί που δουλεύω πολύ. Γενικώς απολαμβάνω τις προπονήσεις με τον Λουτσέσκου και δεν μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρσι. Δουλεύουμε σκληρά και προσπαθούμε να βελτιωθούμε καθημερινά στις προπονήσεις».


«Δεν θα ξεχάσω την αγκαλιά του Λουτσέσκου»

Η 12η Δεκεμβρίου 2021 θα μείνει αξέχαστη στον Λύρατζη. Ο Τέιλορ είναι τραυματίας, ο Ροδρίγκο είχε Covid και μπαίνει στη βασική ενδεκάδα. Η συνέχεια γνωστή! Ο Λευτέρης θυμάται εκείνη τη μέρα: 

«Η αλήθεια είναι πως το είχα καταλάβει πως θα παίξω βασικός. Ο προπονητής μου είπε να μπω και να δείξω αυτά που μπορώ. Μετά το τέλος του αγώνα με αγκάλιασε στα αποδυτήρια και μου έδωσε συγχαρητήρια. Δεν θα ξεχάσω εκείνη την αγκαλιά».


«Καλοί χαρακτήρες»

Το σχόλιο του Λύρατζη για Κουαλιάτα, Ρικάρντο και Ντάντας: «Καθημερινά μιλώ μαζί τους και προσπαθούμε όλοι να τους βοηθήσουμε. Πρόκειται για καλά παιδιά, καλούς χαρακτήρες αλλά και καλούς ποδοσφαιριστές. Δεν νομίζω πως θα χρειαστούν μεγάλο χρόνο προσαρμογής γιατί καθημερινά στην ομάδα τους βοηθάμε να νιώσουν όμορφα. Είναι καλοί παίκτες και δουλεύουν σκληρά στις προπονήσεις».


«Αξίζουν ευκαιρίες οι Κουλιεράκης, Παναγιώτου»

Οι δυο νεαροί κεντρικοί αμυντικοί είναι στην προετοιμασία: «Και αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει φανταστικές στιγμές στα τμήματα Υποδομής και έχουν κατακτήσει τίτλους. Χαιρόμαστε που είναι εδώ και τόσο εγώ όσο ο Τσαούσης, ο Μιχαηλίδης αλλά και ο Τσιγγάρας τους βοηθάμε να νιώσουν οικεία. Νομίζω ότι αξίζουν και αυτοί να πάρουν τις ευκαιρίες τους και ξέρουν πως αυτό θα γίνει μέσα από την σκληρή δουλειά».

«Κάθε μέρα μαθαίνω από τον Βιεϊρίνια»

Ο Λευτέρης Λύρατζης αναφέρθηκε και στον Αντελίνο Βιεϊρίνια: «Κάθε μέρα μαθαίνω πράγματα από τον Βιεϊρίνια. Τον ξέρω από το 2017 όταν ανέβηκα στην πρώτη ομάδα. Είναι ο αρχηγός σε όλα του και μας εμπνέει με την προσωπικότητα του. Τον σεβόμαστε και είναι έμπνευση για εμάς καθώς θέλουμε να πετύχουμε τα πράγματα που έχει καταφέρει αυτός στην καριέρα του. Είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ και είμαστε πολύ τυχεροί όλοι εμείς που τον έχουμε καθημερινά δίπλα μας».

«Απόλυτη επιβράβευση»

Σε ένα από τα φιλικά στην Ολλανδία ο Τσιγγάρας φόρεσε περιβραχιόνιο του αρχηγού και ο Λύρατζης το σχολίασε: «Είναι μια απόλυτη επιβράβευση για όλους εμάς που προερχόμαστε από τις Ακαδημίες. Αυτό είναι το όνειρο κάθε παιδιού που παίζει τις Ακαδημίες και ένα τεράστιο κίνητρο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί έτσι αναδεικνύεται και η δουλειά που κάνει ο ΠΑΟΚ στα τμήματα υποδομής και αυτό φαίνεται καθημερινά».


«Αν αξίζω θα κληθώ»

Πλέον δεν μπορεί να παίξει άλλο στην Εθνική Ελπίδων και το επόμενο σκαλοπάτι είναι η Ανδρών: «Φυσικά και είναι στόχος να παίξω στην Εθνική. Νομίζω ότι μέσα από την παρουσία μου στον ΠΑΟΚ και αν το αξίζω ο ομοσπονδιακός προπονητής θα με καλέσει. Αν το αξίζω θα παίξω, είναι απλά τα πράγματα…»


«Υγιής συναγωνισμός»

Με τον Σάστρε θα παλέψει για τη θέση βασικού: «Μόνο κέρδος είναι αυτός ο υγιής συναγωνισμός με τον Ζοάν. Μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από το ισπανικό Πρωτάθλημα που είναι ανταγωνιστικό, έχει παραστάσεις υψηλού επιπέδου και είναι πολύ σημαντικό αυτό για την ομάδα μας».

«Στη νέα Τούμπα»

Θέλει να παίξει στην νέα Τούμπα; Εύκολη απάντηση: «Φυσικά και είναι ένα όνειρο για μένα. Το σκέφτομαι συχνά να μπαίνω στο νέο γήπεδο μπροστά στον κόσμο μας. Θα είναι κάτι φανταστικό που το αξίζει ο κόσμος αλλά και η ιστορία αυτού του Συλλόγου. Και εύχομαι να είμαι και εγώ εκεί όταν έρθει αυτή η ώρα».


«Στον ΝΠΣ Βόλου άλλαξα…»

Ο Λύρατζης θα έχει να θυμάται τον δανεισμό του στον ΝΠΣ Βόλου: «Με άλλαξε και ως άνθρωπο προς το καλύτερο και ως ποδοσφαιριστή. Γιατί εκεί για πρώτη φορά έφυγα μακριά από το σπίτι μου και το πρώτο εξάμηνο ήταν δύσκολο για μένα. Αλλά έμαθα πράγματα. Εμαθα επίσης να δουλεύω ακόμη πιο σκληρά περιμένοντας την ευκαιρία αφού σε κάποια ματς έπαιζα βασικός και σε κάποια άλλα όχι. Αλλά ναι, στον ΝΠΣ Βόλου άλλαξα και ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής και έχω άριστες αναμνήσεις»


«Είναι κοντά μας ο Σαββίδης»

Ο Λευτέρης Λύρατζης τη χρονιά του νταμπλ όταν έμπαινε σε αποστολές, ένιωθε την αγκαλιά του Ιβάν Σαββίδη έξω από τα αποδυτήρια: «Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην είναι ως φυσική παρουσία εδώ αλλά είναι κοντά μας αφού μας μιλάει μέσω του Skype και ενδιαφέρεται για εμάς. Πρόλαβα πάντως και εγώ να νιώσω την αγκαλιά του έξω από την Τούμπα τη χρονιά του νταμπλ όπου μας περίμενε πριν μπούμε στα αποδυτήρια».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.