Λύρατζης: «Είμαστε οικογένεια, δεν μου αρέσει το... μέτριος έως καλός!»

Metrosport Team27 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη στους Γιώργο Καστάνη-Κώστα Πετρωτό- Γιώργο Ζαϊρη

Στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Λευτέρη Λύρατζη στην εφημερίδα Metrosport και στο metrosport.gr η κουβέντα πήγε και στην ομάδα. 

Βασικό στέλεχος της και φυσικά μέσα και στις τρεις διοργανώσεις. Ο ίδιος είναι απόλυτος όταν τον ρωτήσαμε πώς θα χαρακτήριζε την ομάδα.

- Πως θα περιέγραφες τον ΠΑΟΚ μέσα στα αποδυτήρια; Με όποιες λέξεις εσύ επιθυμείς….

«Εντάξει, πιο πολύ ταιριάζει η λέξη οικογένεια μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας. Μπορώ να το πω αυτό. Και είμαστε μία ήρεμη δύναμη που θέλουμε συνέχεια να κερδίζουμε. Δεν μας αρέσει ποτέ να χάνουμε από κανένα αντίπαλο. Ακόμη και σε φιλικό παιχνίδι, παίζουμε μόνο για την νίκη. Μόνο με αυτό τον τρόπο χτίζουμε νοοτροπία νικητή».

  • Μια ήττα από τον Δεκέμβριο και αυτή από την Μίντιλαντ. Πώς τη διαχειριστήκατε;

«Μας θύμωσε αλλά ξέραμε ότι δεν κάναμε το καλύτερο παιχνίδι που θα μπορούσαμε να κάνουμε, οπότε είπαμε μεταξύ μας πως η απογοήτευση θα μείνει στα αποδυτήρια και από εκεί και πέρα, επειδή ξέρουμε τους εαυτούς μας, στον δεύτερο αγώνα, δεν θα έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτό το παιχνίδι που παίξαμε στην Δανία. Θα είμαστε πολύ καλύτεροι και αυτό φάνηκε γιατί προκριθήκαμε». 


«Είναι 11 εναντίον 11»

O ΠΑΟΚ έχει δυο αγώνες πρόκληση απέναντι στην Μαρσέιγ. Εχει γράψει ήδη ιστορία. Αλλά άπαντες είναι πεινασμένοι: «Κοιτάξτε, προσωπικά η άποψή μου σε αυτά τα παιχνίδια είναι ότι δεν κοιτάς τον αντίπαλο. Είναι σεβαστός ο αντίπαλος, όμως έχουμε μπροστά μας 90 λεπτά σε κάθε αγώνα. Είναι 11 εναντίον 11 και πρέπει να τα δώσουμε όλα, να είμαστε 1000% συγκεντρωμένοι για να ανταποκριθούμε. Και είναι δύο αγώνες. Δεν είναι σαν το Πρωτάθλημα, είναι δύο ματς, αυτά και τελείωσαν. Οπότε εφόσον πιστεύει η ομάδα, τότε γιατί όχι; γιατί όχι;»

- Και προσωπικά δεν είναι έξτρα κίνητρο τέτοιοι αγώνες;

«Εγώ είμαι έτοιμος. Παρόλα αυτά, εάν ο προπονητής πεί ότι στα συγκεκριμένα παιχνίδια, χρειαστεί άλλος παίκτης για να αγωνιστεί ως δεξί μπάκ, τότε θα σεβαστώ την απόφαση. Ο προπονητής γνωρίζει καλύτερα την ομάδα, γνωρίζει τον αντίπαλο, εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι. Οτιδήποτε αποφασίσει, θα είναι σεβαστό. Πάντως εγώ είμαι έτοιμος για αυτά τα παιχνίδια με την Μαρσέιγ».

- Διαβάζουμε από το βιογραφικό σου ότι είχες πετύχει γκολ εναντίον της Παρί Σεν Ζερμαίν σε ηλικία 13 ετών, στο φημισμένο τουρνουά Λέναν Γιόχανσον. Αυτό το γκολ που το έχεις στο μυαλό σου, με ποιο γκολ θα ήθελες να το ανταλλάξεις για να πεις ότι θα είσαι διπλά ικανοποιημένος;

«.Ας πούμε ότι ένα γκολ που θα δώσει μία πρόκριση ιστορική. Αλλά κάθε στιγμή είναι μοναδική. Και έχουμε μάθει, να κοιτάμε μόνο μπροστά. Οπότε θα ήθελα να πετύχω ένα γκολ και να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να πάρει μία μεγάλη πρόκριση. Με το καλό να έρθει, ξέρω εγώ, πρώτα ο Θεός, γιατί όχι;».

«Νίκες στο Πρωτάθλημα και Κύπελλο»

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο -10 από την κορυφή και κάποια στιγμή θα έρθουν και οι δυο αγώνες Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. «Ο στόχος μας είναι να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι που έρχεται. Να βγούμε από κάθε παιχνίδι νικητές. Αυτό θέλουμε, αυτό επιδιώκουμε για το Πρωτάθλημα. Αυτό. Στο Κύπελλο, παρόλο που δεν έχουν βγει ακόμη οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ημιτελικών, είναι στο μυαλό μας. Το Κύπελλο είναι ένας από τους αρχικούς στόχους της χρονιάς. Και στο μυαλό μας έχουμε ότι πρέπει να κερδίσουμε και να αποκλείσουμε τον Ολυμπιακό, για να περάσουμε στον τελικό και εκεί να κερδίσουμε τον τελικό και να πάρουμε το Κύπελλο. Έτσι έχουν τα πράγματα».



    «Δεν μου αρέσει να είμαι μέτριος ως... καλός»

    Ρωτήσαμε τον Λευτέρη Λύρατζη σε ποιο ματς θεωρεί πως έκανε το καλύτερο του παιχνίδι. «Πιστεύω πως το καλύτερό μου παιχνίδι ήταν το πρώτο ματς που έπαιξα με την ΑΕΚ στην Τούμπα, γιατί από την αρχή του αγώνα, αλλά και μία ημέρα νωρίτερα, ένιωθα πολύ μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό μου. Και το χειρότερο παιχνίδι μου, έτσι όπως το ένιωσα, ήταν πριν ολοκληρωθεί το 2021, με αντίπαλο την Λάρισα στην Τούμπα για το Κύπελλο. Όχι ότι ήμουν κακός, αλλά δεν έκανα το κάτι παραπάνω. Είτε γιατί δεν βγήκε το παιχνίδι, είτε γιατί δεν μπόρεσα. Στα παιχνίδια που είμαι απλώς μέτριος έως καλός, δεν μου αρέσει. Πρέπει να γίνομαι επιδραστικός».

    • Αισθάνεσαι ότι ανταποκρίθηκες στις απαιτήσεις του προπονητή του ΠΑΟΚ;

    «Πιστεύω πως έκανα καλά παιχνίδια και εφόσον περάσαμε τους δύο γύρους στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει πως, όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι οι παίκτες, είχαμε καλή απόδοση. Δεν θα σταθώ μόνο σε εμένα, για την ομάδα μιλάμε. Οπότε συνεχίζουμε, ταπεινά και θέλουμε και άλλες επιτυχίες για να μεγαλώσει ο ΠΑΟΚ όσο το δυνατόν περισσότερο».

    «Και στις καλές και στις κακές στιγμές με τον Χάρη»

    Μαζί με τον Χάρη Τσιγγάρα βοήθησαν τα μέγιστα από τη στιγμή που τους έδωσε φανέλα βασικού ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Λύρατζης μιλάει μέσα από την καρδιά του για τον συμπαίκτη του: «Τον Χάρη, τον γνωρίζω από τότε που ήρθα στον ΠΑΟΚ από το 2012. Ολα αυτά τα χρόνια μεγαλώσαμε μαζί. Δηλαδή και στις καλές και στις κακές στιγμές ήμασταν μαζί με τον Χάρη. Και τα δέκα χρόνια στον ΠΑΟΚ. Και τον ξέρω πολύ καλά, έχουμε κατακτήσει αρκετά πρωταθλήματα στις ακαδημίες και θέλω να σηκώσουμε αρκετά πρωταθλήματα και με την πρώτη ομάδα. Ναί, ο Χάρης είναι ήρεμη δύναμη στο κέντρο. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει, ο τρόπος που αγωνίζεται. Τα δίνει όλα, το παιχνίδι του είναι ορθό. Με όλα τα παιδιά ήμαστε πολύ καλά».

    • Η ανανέωση του συμβολαίου σου ήρθε πιο εύκολα από τη στιγμή που κέρδισες τη θέση σου στην ενδεκάδα;

    «Ήταν και αυτός ένας παράγοντας, όχι πολύ σημαντικός, γιατί για εμένα πρώτα είναι το ποδόσφαιρο. Ας πούμε, η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Νιώθω σαν το σπίτι μου, εδώ και δέκα χρόνια. Οπότε ναι».

    • Ποια η συμβουλή που έχεις να δώσεις στα παιδιά των ακαδημιών και τι θα πρέπει να κάνουν για να πετύχουν τους στόχους τους;

    «Θέλω να πω κάτι ακόμη για τα νέα παιδιά. Όποιος πραγματικά το θέλει και θέλει να παίξει στον ΠΑΟΚ και γενικά σε επαγγελματικό επίπεδο, η επιβράβευση θα έρθει. Χρειάζεται να έχει επιμονή και υπομονή γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι ένας εύκολος χώρος. Κι εάν το θέλει πραγματικά και δεν το παρατήσει, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Αργά ή γρήγορα εάν είσαι καλός δεν χάνεσαι και κερδίζεις αυτό που πραγματικά αξίζεις».


    «Δίπλα μας ενώ δεν ήταν κοντά μας»

    Με το τέλος του αγώνα στην Γάνδη φορά τη φανέλα με το όνομα του Παντελή Κυριακίδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ο Τσιγγάρας φορά τη φανέλα του άτυχου Γιάννη Μιχαηλίδη που έχει υποστεί ρήξη χιαστών. Ο Λύρατζης περιγράφει εκείνες τις στιγμές: «Ο κύριος Καρυπίδηςμας έδωσε τις φανέλες, σε εμένα του Παντελή Κυριακίδη και στον Χάρη έδωσε την φανέλα του Μιχαηλίδη. Τις φορέσαμε όταν μας τις έδωσε ο κ. Καρυπίδης εκείνη την στιγμή, μετά το σφύριγμα της λήξης και την πρόκριση. Πήγαμε στον κόσμο. Επειδή ο Γιάννης τραυματίστηκε και ο Παντελής Κυριακίδης δεν είναι πλέον ανάμεσά μας, ήταν μία κίνηση που μεταφορικά θέλαμε να τους έχουμε μαζί μας, εκείνη την στιγμή για να τους μεταδώσουμε την χαρά. Ενώ δεν θα μπορούσαν να είναι εδώ».

    Η Μόλι τον... κέρδισε

    Οχι δεν είναι τρίτο πρόσωπο στη σχέση του με την σύντροφο του. Η Μόλι είναι ο τετράποδος φίλος του Λευτέρη. Που για τα... μάτια της παράτησε το τένις. Σας μπερδέψαμε; Ο Λευτέρης Λύρατζης εξηγεί: «Πριν πάρω σκύλο, μου άρεσε να παίζω τένις. Πάρα πολύ. Τώρα που πήρα σκύλο, δεν έχω χρόνο για το τένις. Μου κρατάει συντροφιά, έχει γίνει μέρος της οικογένειας πλέον καθώς την έχει αγαπήσει και η οικογένειά μου. Την φωνάζω Μόλι».

    «Τους υπόσχομαι να φεύγουν πάντα χαμογελαστοί!»

    Η αλήθεια είναι πως η πανδημία όλα αυτά τα χρόνια δεν επέτρεψε τον κόσμο του ΠΑΟΚ να γεμίσει την Τούμπα. Πλέον η χωρητικότητα των γηπέδων είναι στο 100% και ο Λευτέρης Λύρατζης χαμογελά για αυτό και δίνει υπόσχεση μέσα από την «Μ»: «Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για την στήριξη και τα μηνύματα που στέλνουν. Και εγώ από την πλευρά μου, αλλά και η ομάδα, θα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε κάθε φορά που έρχονται στο γήπεδο, να φεύγουν με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους. Να είναι ευτυχισμένοι που πέρασαν μιάμιση ώρα στο γήπεδο, χωρίς να την σπαταλήσουν».

    «Ξέρουμε πως ο Ιβάν Σαββίδης είναι δίπλα μας ότι και να γίνει»

    Ο ίδιος δεν έχει ζήσει μέχρι στιγμής τον Ιβάν Σαββίδη από τόσο κοντά όσο άλλοι συμπαίκτες του. Να τον περιμένει δηλαδή μπροστά από το λεωφορείο έξω από τα αποδυτήρια για να τον αγκαλιάσει όπως έκανε στο παρελθόν. Παρόλα αυτά τον νιώθει κοντά του: «Προσπαθεί να μας έχει συγκεντρωμένους, να μην ξεφεύγουμε με τα γύρω – γύρω. Μας ζητάει να είμαστε συγκεντρωμένοι μόνο στο ποδόσφαιρο και ξέρουμε, πως ότι κι αν γίνει, θα είναι δίπλα μας για να μας στηρίξει ακόμη και σε μία κακή ημέρα. Και μετά, πρέπει εμείς να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να τον δικαιώσουμε και τον ίδιο που είμαστε μέλη της ομάδας».

    - Όταν λες, ότι θέλετε να δικαιώσετε τον Σαββίδη, τι σημαίνει πρακτικά; Είναι απαραίτητα η κατάκτηση ενός τίτλου; Ή μία μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη;

    «Λέγοντας δικαίωση, εννοώ και την αγωνιστική παρουσία, η οποία θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλή. Και ένας τίτλος είναι πολύ σημαντικός για μία ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Και όπως βλέπουμε και στην Ευρώπη και φέτος, μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα. Οπότε πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη πίστη στους εαυτούς μας για να τα καταφέρουμε. Θα είναι και η δικαίωση και για τον ίδιο τον κύριο Σαββίδη και θα είναι κι αυτός χαρούμενος».

    Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

    Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
    Προτείνουμε
    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.