Lydia Ko: Μια «chocolate dealer» βασίλισσα του γκολφ

Παναγιώτα Χαλκιά09 Μαΐου 2020

Βλέπει τον εαυτό της σε πρωτοσέλιδο από τότε που ήταν παιδί και παρόλο που είναι μόλις 23 έχει γράψει τη δική της ιστορία στο γκολφ. Η Lydia Ko συνδυάζει σωματική και πνευματική ικανότητα και κάνει τους μεγαλύτερους να υποκλίνονται στο ταλέντο και την ωριμότητα της.

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στον χαρακτήρα και τις ικανότητες της, που συνεχώς βελτιώνονται. Διακρίνεται για την ηρεμία και το χαλαρό στυλ παιχνιδιού της. Είναι ένα κορίτσι γεμάτο αυτοπεποίθηση και συνάμα ντροπαλό. Εργάζεται σκληρά για να πετύχει. Η Κο ξοδεύει περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα με το μπαστούνι στο χέρι.

Το ταξίδι που της άλλαξε τη ζωή

Γεννήθηκε στη Σεούλ της Κορέας τον Απρίλιο του 1997 και μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία μόλις στα επτά της χρόνια. Ένα ταξίδι στην Αυστραλία για να επισκεφθεί τον θείο της, της άλλαξε όλη τη ζωή. Ο θείος της έπαιζε γκολφ και αποφάσισε να διδάξει στην ανιψιά του τα μυστικά του αθλήματος. Αγόρασε στη μικρή Lydia τα απαραίτητα για να αρχίσει να «χτυπά» μπάλες.

Εκείνη ενθουσιάστηκε και οι γονείς της πείσθηκαν να βρουν κάποιον να την αναλάβει. Όταν η μητέρα της ζήτησε από έναν επαγγελματία να διδάξει το παιδί της εκείνος αρνήθηκε λέγοντας της ότι είναι πολύ μικρή ακόμη.

Αντίθετος σε αυτή την άποψη ήταν ο πρώην προπονητής της και διευθυντής του Ινστιτούτου Γκολφ του Όκλαντ, Guy Wilson, ο οποίος την είδε να αγωνίζεται σε ένα επαγγελματικό τουρνουά και πείσθηκε να ασχοληθεί μαζί της.

Νούμερο 1 από μικρή

Έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο μόλις στα 12 της χρόνια και έκτοτε συνεχίζει να αγωνίζεται με επιτυχία σε μια σειρά διεθνών τουρνουά.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2015, έγινε η νεότερη επαγγελματίας παίκτρια γκολφ, οποιουδήποτε φύλου, που κατατάχθηκε στο νούμερο 1 του κόσμου σε ηλικία μόλις 17 ετών, εννέα μηνών και οχτώ ημερών. 

 Ήταν η νεότερη παίκτρια στην ιστορία που κέρδισε το New Zealand Women's Open και πήρε τον τίτλο Canadian Open, τίτλος που υπερασπίστηκε με επιτυχία το 2013, ενώ κέρδισε και το NSW Open στην Αυστραλία.

Σε ηλικία 19 ετών είχε σημειώσει 19 επαγγελματικές νίκες, και το 2016 πρόσθεσε στη συλλογή της το ασημένιο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συνθηκών

Για να πετύχεις σε κάτι, δεν αρκεί μόνο ο χαρακτήρας και το ταλέντο, χρειάζεται σκληρή δουλειά. Η Lydia το ξέρει καλά αυτό και για αυτό όπως παραδέχεται ακόμη και όταν βαριέται συνεχίζει να δουλεύει καθώς το αποτέλεσμα της δίνει ευχαρίστηση. «Πρέπει να δουλέψω σκληρά, κάτι που μερικές φορές μπορεί να είναι βαρετό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα με κάνει να χαμογελάω».

Στην περίπτωση της, βοηθούν και οι συνθήκες. Η Νέα Ζηλανδία είναι ιδανική για γκολφ. Η θερμοκρασία δεν πλησιάζει τους 40 βαθμούς και υπάρχει ηρεμία. «Η θερμοκρασία δεν πλησιάζει τους 40 και δεν υπάρχουν gales. Οι παίκτες γκολφ απεχθάνονται τα gales. Το νιώθεις, υπάρχει κάτι καλό στον αέρα που αναπνέουμε εδώ. Είναι πολύ γαλήνια».

H κόντρα με τον Ντέιβιντ Λεντμπέθερ

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον πρώην, πλέον, προπονητή της και τους γονείς της. Η Κο παρουσίαζε μια πτώση στην πορεία της το 2019 και ο Λεντμπέθερ μιλώντας σε ραδιόφωνο της πατρίδας του υποστήριξε ότι θα πρέπει να σταματήσει για λίγο το γκολφ και να προσπαθήσει να ζήσει μακριά από τους γονείς της.

Μάλιστα, τους κατηγόρησε ότι θέλουν να ελέγχουν το καθετί στη ζωή της. «Της λένε πότε να πάει για ύπνο, τι να φάει, τι να φορέσει, πότε να εξασκηθεί και τι να κάνει», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να την αφήσουν να φύγει μακριά και να μην λειτουργούν σαν τη μητέρα που φοβάται να αφήσει το παιδί της να πετάξει μακριά από τη φωλιά.

Φυσικά, η νεαρή αθλήτρια απάντησε τα σχόλια του Λεντμπέθερ με μια ανάρτηση στα social media σημειώνοντας: «Σας ευχαριστώ για τους μίσος. Με βοηθάει να δυναμώσω και να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου ... Ευχαριστώ σε όλους όσους με υποστήριξαν, η αγάπη  κάνει ένα χτύπημα μια ομαλή διαδρομή».

O λογαριασμός της «φουσκώνει»

Η Lydia Ko είναι μια από τις πλουσιότερες 23χρονες στον κόσμο. Η ενασχόληση της με το γκολφ της έχει αποφέρει το ποσό των 10.122.780 δολαρίων στο λογαριασμό της. Μάλιστα, έχει σπάει ρεκόρ και σε αυτόν τον τομέα.

Το 2014 έγινε η νεότερη παίκτρια που κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο σε ηλικία 17 ετών. Ένα χρόνο μετά έσπασε το φράγμα των 4.000.000 και το 2016 ξεπέρασε τα επτά. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, έγινε η νεότερη παίκτρια που τα κέρδη της καριέρας της ξεπέρασαν τα οχτώ εκατομμύρια παίζοντας 93 τουρνουά. Πλέον, έχει ξεπεράσει τα 10.000.000 και συνεχίζει...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.