Λουτσέσκου: «Πιστεύω στους παίκτες μου, πιστεύω στον τίτλο» - Τι είπε για Τζόλη, Καγκάβα, Μπίσε μεταγραφές

Metrosport Team24 Ιουλίου 2021

Συνέντευξη: Γιώργος Καστάνης, Γιώργος Ζαϊρης

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία ολοκληρώνεται αύριο. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε την απολογιστική συνέντευξη. Κάθε μέρα στις προπονήσεις τονίζει στους παίκτες του ότι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στις εγχώριες διοργανώσεις δεν αποτελεί προσδοκία αλλά ξεκάθαρο στόχο. Το πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί η ομάδα του να κατακτήσει το νταμπλ όπως έκανε και πριν από δυο χρόνια. 

Ο ίδιος εξήγησε τον λόγο που αυτό είναι μια ξεκάθαρη σκέψη-οδηγός στο μυαλό του: «Το τονίζω αυτό στους παίκτες μου σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, καθώς πρέπει να μάθουν ότι είναι εδώ για να παλέψουν για το Πρωτάθλημα, το Κύπελλο. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Από την άλλη πιστεύω πολύ στη δουλειά μας σε αυτό το γκρουπ των παικτών που έχω. Αναφέρομαι και στα παιδιά που ήταν εδώ όταν κατακτήσαμε το νταμπλ. 

Μαζί περάσαμε φανταστικές στιγμές και ξέρουν πως όλα είναι πιθανά όταν δουλεύουμε σωστά. Ίσως αν ήμουν εδώ χωρίς την εμπειρία της προηγούμενης θητείας, ίσως να μην το έλεγα, ίσως να μην είχα τόση αυτοπεποίθηση. Ίσως να ήμουν πιο ισορροπημένος γιατί θα πίστευα πως αν τους το έλεγα συνεχώς θα δημιουργούσα περισσότερη πίεση. Πιστεύω πολύ στο γκρουπ που έζησε την εμπειρία του νταμπλ και ξέρουν ότι όλα είναι πιθανά όταν είμαστε όλοι μαζί».

- Αυτή η εντυπωσιακή αυτοπεποίθηση που βγάζεις, που στηρίζεται; Ισως και στις εμπειρίες που αποκόμισες τα τελευταία δυο χρόνια;

«Αλήθεια είναι αυτό. Είναι λογικό να έχω αλλάξει. Κέρδισα πολλά τα τελευταία χρόνια και κατέκτησα σημαντικούς τίτλους. Με τον ΠΑΟΚ πήραμε το αήττητο Πρωτάθλημα, νταμπλ, δυο Κύπελλα. Πήγα στην Σαουδική Αραβία και κατέκτησα το Champions League Ασίας, τους τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις που τους συνδυάσαμε με ρεκόρ και στη βαθμολογική συγκομιδή και στα γκολ. 

Όλα αυτά με έκαναν να καταλάβω ότι όλα είναι πιθανά όταν θες κάτι πολύ και δουλεύεις με αποφασιστικότητα και όταν ως προπονητής μπορείς να μεταφέρεις αυτή την αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Έχω την αυτοπεποίθηση και τη θέληση και ξέρω πως όλοι θα με ακολουθήσουν γιατί υπάρχουν παίκτες που έχουν ζήσει αυτή τη χαρά και θα θέλουν να τη ζήσουν και οι άλλοι».

- Είναι ένα προσωπικό όμως στοίχημα αυτή τη φορά η ομάδα να προχωρήσει και στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Γιατί δεν το είχε καταφέρει τη χρονιά του νταμπλ;

«Νομίζω ότι τότε μας είχε στοιχίσει η απογοήτευση για τη μη πρόκριση στους ομίλους του Champions League και αυτό γιατί φτάσαμε πολύ κοντά. Αν θυμάστε περάσαμε τα εμπόδια της Βασιλείας και της Σπαρτάκ ενώ πήραμε καλό αποτέλεσμα στο πρώτο ματς με την Μπενφίκα. Όταν όμως χάσαμε το παιχνίδι εντός έδρας χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχολογίας μας αναφορικά με την Ευρώπη.

 Ακόμη είχαμε μια στρατηγική που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση στο Πρωτάθλημα και είχαμε το Europa League σε δεύτερη μοίρα, αφού γνωρίζαμε πως αν περνούσαμε τον όμιλο, είτε στους 16, είτε στους 8 θα αποκλειόμασταν. Το πιο σημαντικό εκείνη την περίοδο ήταν κατάκτηση του Πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια. Οπότε η βασική ομάδα έπαιζε την Κυριακή και η... δεύτερη έπαιζε την Πέμπτη. Το μυαλό των παικτών είχε κλειδώσει στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και για αυτό τελειώσαμε και αήττητοι, κάτι που είναι δύσκολο να το ξανακάνουμε εμείς ή κάποια άλλη ομάδα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας».

«Ήρθα πίσω γιατι εδώ έζησα τα δυο καλύτερα χρόνια της ζωής μου»

Για μια ακόμη φορά ο Λουτσέσκου ρωτήθηκε για τον λόγο που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ: «Ηρθα πίσω εδώ που έζησα τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Θα σας πω ότι μου λείπει το Ριαντ, αν και είναι εντελώς διαφορετικό από τη Θεσσαλονίκη. Και εκεί έζησα φανταστικές στιγμές γιατί κέρδισα κάτι που ονειρευόμουν. Κατέκτησα τρεις διοργανώσεις, κάτι που λίγοι στην ιστορία το έχουν καταφέρει. Συμμετείχα στο Παγκόσμιο συλλόγων. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τρομερά ποιοτικούς παίκτες. Το μόνο μέρος που με έκανε πραγματικά χαρούμενο είναι η Θεσσαλονίκη».

«Ο Τζόλης πρέπει να αποβάλλει την πίεση που έχει»


Ένα από τα θέματα της προετοιμασίας είναι και η διαχείριση του Χρήστου Τζόλη. Ο Λουτσέσκου είχε πει από την πρώτη στιγμή πως είναι ένας φανταστικός παίκτης. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν πλησιάζει και εδώ στο Απελντοορν τα στάνταρ της απόδοσης που είχε πέρσι στην αρχή της σεζόν: 

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας και θα πω ότι προβληματίζομαι. Ο Χρήστος είναι ταλαντούχος, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θέμα μαζί του. Θεωρώ πως αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αποβάλλει την πίεση που έχει. Η μοναδική πίεση που πρέπει να νιώθει είναι το να παίζει στο γήπεδο και να βελτιώνεται. Είναι πολύ νέος, στο ξεκίνημα της καριέρας του και έχει τεράστια ποιότητα».

- Ποιος παίκτης σας έχει εντυπωσιάσει;

«Μπορεί να μην είναι κομμάτι της φιλοσοφίας μου, αλλά θα πω τον Αντερσον Εσίτι. Είναι εντυπωσιακή η διάθεση του να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του. Έχω δει τεράστια βελτίωση από αυτόν. Έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα χρειαστούμε ως ομάδα και τώρα προσπαθεί να παίζει όπως θέλουμε να παίζει και μας δίνει επιπλέον επιλογές. Ένας άλλος είναι ο Μιχαηλίδης, που δουλεύει πολύ. Είναι πάντα 100% συγκεντρωμένος αναφορικά με το να μάθει νέα πράγματα που θα τον κάνουν καλύτερο¨.

- Θα θέλαμε και ένα σχόλιο για τον Καγκάβα

«Γνωρίζετε όλοι πως πρόκειται για έναν έμπειρο παίκτη που έχει παίξει στο κορυφαίο επίπεδο άρα έχω δικαιολογημένα υψηλές προσδοκίες από αυτόν. Ηρθε στον ΠΑΟΚ σε μια δύσκολη περίοδο, σε μια κακή ατμόσφαιρα και πως δεν έπαιζε λόγω ενός τραυματισμού. Όταν ένας παίκτης πρέπει να προσαρμοστεί και δεν έχει την αυτοπεποίθηση είναι δύσκολο για αυτόν. Ξέρω ότι με τον διαφορετικό τρόπο δουλειάς θα μας βοηθήσει με την εμπειρία του».

«Μπορώ να μιλώ για ώρες για Μπίσεσβαρ!»

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ θα είναι στην πρώτη προπόνηση του ΠΑΟΚ με την επιστροφή της ομάδας από την Ολλανδία και ο Λουτσέσκου αναφέρθηκε στον Σουριναμέζο: «Για τον Μπίσεσβαρ μπορούμε να μιλάμε για ώρες. Είναι ένας φανταστικός παίκτης που τον εμπιστεύομαι. Ξέρω ότι χρειάζεται ειδική διαχείριση. Είναι ένας παίκτης και μια προσωπικότητα που του αρέσει να νιώθεις σημαντικός και να του συμπεριφέρεσαι ως σημαντικό μέλος του γκρουπ και να τον πιέζεις ταυτόχρονα, Όταν έχει υποστήριξη δίνει τα πάντα. Είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα. Είναι ένας παίκτης που όταν η ομάδα δεν πάει καλά, μπορεί να ξεμπλοκάρει τα παιχνίδια. Για τα εξτρέμ θα δούμε».

- Θέλετε να κάνετε μια ομάδα που ο σταρ θα είναι το σύνολο;

«Οι ομάδες που κερδίζουν είναι τα αστέρια. Ακόμα και στη Μπαρτσελόνα, ο Μέσι ήταν ο πιο ποιοτικός παίκτης, αλλά έπαιζε για την ομάδα και με την ομάδα. Η Μπάγερν κατέκτησε το Champions League ως ομάδας και με την ποιότητα των παικτών βέβαια. Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League και το πρωτάθλημα όντας πάνω από όλα ομάδα και κάνοντας κάθε ποιοτικό παίκτη να παίζει για την ομάδα. Πιστεύω πως ένας οργανισμός όπως είναι μια δεμένη ομάδα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παικτών. Αν όμως ένας παίκτης δεν παίζει για την ομάδα, αλλά για τον εαυτό του δεν θα κερδίσει τίποτα. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθεί η ομάδα ως προς την νοοτροπία της και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Αυτό που έλειπε από τον ΠΑΟΚ τα δυο χρόνια αυτά είναι η αυτοπεποίθηση πως μπορεί να κερδίσει τον τίτλο».

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ανέλυσε και το μεταγραφικό πλάνο: «Συζητάμε με το τεχνικό επιτελείο μου και τη διοίκηση για το τι χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να βελτιώσουμε το γκρουπ και μετά υπάρχει επικοινωνία με το τμήμα σκάουτινγκ. Το τμήμα σκάουτινγκ μας προτείνει παίκτες, τους αναλύουμε και πηγαίνουμε για την πρώτη επιλογή, τη δεύτερη, την τέταρτη, Μετά εξαρτάται από το οικονομικό κομμάτι. Αν σε μια στιγμή υπάρχει κάποια ειδική περίπτωση παίκτη και πραγματικά τον χρειάζομαι, τότε το ζητάω και παλεύω για αυτόν και εξηγώ τους λόγους που θέλω ειδικά αυτόν. Τώρα για τον Τζιοβίνκο έχω πει ότι είναι φανταστικός παίκτης. Δούλεψα μαζί του, κερδίσαμε τα πάντα μαζί. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να φύγει από την Αλ Χιλάλ και να επιστρέψει στην Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Για τον Ρεμπότσο, θα δούμε».

«Οι παίκτες που πήραμε ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας»

Προπονήσεις με Ολιβέιρα, Τέιλορ και Κούρτιτς (αν και δεν συμμετέχει στα φιλικά) και ο Λουτσέσκου ανέλυσε τα χαρακτηριστικά τους: «Είναι παίκτες που κολλάνε στον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε και στη φιλοσοφία μας. Οπότε όλοι τους θα μας βοηθήσουν πολύ. Ο Τέιλορ είναι στα δεξιά με τον Ροντρίγκο και σε κάθε θέση χρειαζόμαστε παίκτες στο ίδιο επίπεδο. Ο Τέιλορ χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί γιατί έρχεται από ένα άλλο περιβάλλον, από μια ομάδα που έπαιζε κυρίως άμυνα και κόντρα επίθεση. Τα χαρακτηριστικά του μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα ιδιαιτέρως αν βελτιωθεί. 

Όσον αφορά τον Νέλσον σας είπα ήδη πως είναι ένας παίκτης που διαβάζει σωστά το παιχνίδι, που κινείται ανάμεσα στις γραμμές, που έχει την ποιότητα να κρατήσει τη μπάλα και να ανοίξει το παιχνίδι. Είναι δυνατός και μπορεί να μας βοηθήσει. Είναι ένας παίκτης που έχει ισχυρή προσωπικότητα και ξέρει πως να τη χρησιμοποιήσει υπέρ της ομάδας. 

Το ίδιο μπορώ να πω και για τον Κούρτιτς. Ο Γιασμίν ήρθε από το κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου και είναι έμπειρος, Αυτό θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί γρηγορότερα. Είναι ένας μέσος που έχει καλή κίνηση στο γήπεδο, είναι δυναμικός και θα προσαρμοστεί εύκολα στον τρόπο παιχνιδιού μας. Είναι... για την «βρώμικη» δουλειά, με την καλή έννοια. Νομίζω ότι δεν είχαμε τέτοιου είδους παίκτες. Ίσως τέτοιος να είναι ο Σβαμπ. Έχουν βελτιώσει αρκετά την ποιότητα του γκρουπ».

«Καλός και δυνατός δεσμός»

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει ακόμη αθλητικό διευθυντή και ο Λουτσέσκου ρωτήθηκε για αυτό: «Όλες οι ομάδες έχουν τεχνικό διευθυντή. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ μας. Ο ιδιοκτήτης, η Μαρία, οι αντιπρόεδροι, το τμήμα σκάουτινγκ, όλοι αρχίζουμε να έχουμε έναν καλό και δυνατό δεσμό. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά αυτό μας βοηθά να χτίζουμε μια καλή ατμόσφαιρα για τους παίκτες. Έτσι κερδίσαμε όσα κερδίσαμε πριν 2 χρόνια. Έχοντας δυνατούς δεσμούς όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και με όσους ήταν γύρω μας».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.