Λουτσέσκου: «Μία ομάδα δεν μπορεί να φτιαχτεί σε μία βραδιά, άλλο παιχνίδι ο τελικός»

Γιώργος Ζαΐρης14 Μαΐου 2023

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, έκανε εκτενή αναφορά στον Κωνσταντέλια και στη διαδικασία δημιουργίας νέας ανταγωνιστικής ομάδας, ενώ τόνισε ότι ο τελικός κυπέλλου θα είναι ένας τελείως διαφορετικό ματς.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν η πίεση λύγισε την ομάδα ή αν στην ρουλέτα του πρώτου μέρος ο ΠΑΟΚ δεν είχε καλή σωστή ενέργεια: «Πιστεύω ότι το σημερινο αντιπροσωπεύει όλη την φετινή σεζόν του ΠΑΟΚ. Όπως έχω αρκετές φορές φέτος είναι μια σεζόν μετάβασης με αρκετές αλλαγές εντός της ομάδας, αρκετούς νέους παίκτες μέσα στην ομάδα, με καλές στιγμές και με στιγμές που δεν ξέραμε πως να κερδίσουμε το ματς. Αυτό μας κόστισε πολλούς πόντους ακόμα και σε ματς που παίξαμε καλά. Έχοντας κομμάτια αγώνων και ημίχρονα ολόκληρα που παίζαμε καλά και δεν είχαμε την ευκαιρία να τελειώσουμε τους αγώνες. Σε αυτή την σεζόν όπως και σήμερα είχαμε περίεργες καταστάσεις με παίκτες που προέρχονται απο τραυματισμούς που δεν ήταν καλά για να επιστρέψουν και να ειναι έτοιμοι 100%.

Οι παίκτες μας τα έδωσαν όλα στον αγωνιστικό χώρο, προσπάθησαν πολύ σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Πατήσαμε περιοχή, δημιουργήσαμε ευκαιρίες, ενώ ο αντίπαλος σε τρεις φορές που πέρασε το κέντρο πέτυχε ένα γκολ. Ο Ολυμπιακός είχε μια διαφορετική στρατηγική σήμερα, δεν μπορέσαμε να κάνουμε γκολ και σε αυτό το επίπεδο τα αποτελέσματα κρίνονται από τις λεπτομέρειες και ποιος θα τις εκμεταλλευτεί. Μετά το παιχνίδι πήγα στα αποδυτήρια και είπα στους παίκτες ότι αυτή την σεζόν τους είδα με το κεφάλι κάτω όπως στο εκτός έδρας με τον Λεβαδειακό ή στα δυο εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ, αλλά σήμερα δεν πρέπει να έχουν το κεφάλι κάτω γιατί τα έδωσαν όλα στο γήπεδο και προσπάθησαν πραγματικά. Είμαι περήφανος για την πορεία και την δουλειά που κάναμε μέχρι σήμερα, παρά τις δύσκολες καταστάσεις της σεζόν. Ο Ολυμπιακός είχε την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα να εκμεταλλευτεί τις λεπτομέρειες».

Για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ τερματίζει 4ος στην βαθμολογία και την έλλειψη ποιότητας μεσοεπιθετικά: «Γενικότερα η μπάλα δεν μπαίνει γκολ κατά τύχη. Αν αυτή την σεζον τερματίσαμε 4οι, ήταν επειδή δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε τις φάσεις που φτιάξαμε. Έγιναν λάθη και από διαιτητές εναντίον μας και έχω μιλήσει για το αντίκτυπο που έχει αυτό στην ομάδα, γνωρίζω πόσο διαφορετική θα ηταν η αυτοπεποίθηση αν είχαμε πάρει κάποια αποτελέσματα που χάσαμε από διαιτητικές αποφάσεις.

Ειναι καλό να σας θυμίσω ότι μια ομάδα δεν μπορεί να φτιαχτεί σε μια βραδιά ή σε ένα μικρό χρονικό διάστημα με παίκτες που έχουν έλλειψη παραστάσεων. Ειναι μια μεταβατική περίοδος αυτή για εμάς. Αυτοι οι παίκτες που ειναι νεαροί φέτος, έπαιξαν καλά ή λιγότερο καλά, αν αναλύσουμε τις τέσσερις πρώτες ομάδες έχουμε κάνει τα περισσότερα λάθη και τα περισσότερα λάθη ειναι παιδικά. Υπάρχουν παίκτες που δεν είχαν στην καριέρα τους την ευκαιρία να παλέψαν για τίτλους. Κάναμε λάθη σε ντέρμπι και σε ματς κρίσιμα. Η πλειοψηφία των παικτών μας ειναι νέοι και για αυτό έγιναν τα λάθη που μας κόστισαν.

Η ομάδα πρέπει να αποκτήσει νοοτροπία νικητή και να κερδίζει παιχνίδια ακόμα και όταν δεν παίζει καλά. Του χρόνου θα πρέπει να προσθέσουμε παίκτες με τέτοια νοοτροπία στο ρόστερ, που θα μας δώσουν το κάτι παραπάνω που όταν δεν παίζουμε καλά να κερδίζουμε τα παιχνίδια».

Για το ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται 30 τελικές για να σκοράρει και αν θα επηρεάσει την ομάδα στον τελικό: «Ο τελικός ειναι ένα αλλο παιχνίδι και τελείως διαφορετικό από αυτό με τον Ολυμπιακό. Εγώ θέλω πολύ η ομάδα να παίξει με αυτον τον τρόπο, γιατί το γκολ θα έρθει. Είναι η αλήθεια ότι αυτό είναι ένα απο τα προβλήματα μας ότι δημιουργούμε πολλές φάσεις και σκοράρουμε λίγα γκολ, ειδικά σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες που τερμάτισαν απο πάνω μας. Είναι κάτι που εκείνη την χρονική στιγμή δημιουργεί ανακούφιση και μπορούν να παίξουν με μεγαλύτερη άμεση, το να σκοράρουμε ένα γκολ στην 2η-3η ευκαιρία μας.

Ας δώσω ενα παράδειγμα. Το μυαλό του Κωνσταντέλια βρίσκεται σε μια μεγάλη... καταιγίδα, γιατί βλέπει ότι γράφονται πολλά για αυτόν κάθε μέρα. Είναι ένας παίκτης μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο αλλά δεν ειναι το ατού του να σκοράρει. Μπορεί να έρθει στο γκολ κοντά, μπορεί να μην έρθει και να κάνει πολλά πράγματα αλλά δεν τον βοηθάει αυτή η κατάσταση με όσα λέγονται και γράφονται. Πηραμε λίγα πράγματα από στατικές φάσεις και σήμερα αλλά και γενικά φέτος, και ειδικά σήμερα σχεδόν σε κενή εστία χάσαμε ένα γκολ.

Αυτό εχει να κάνει με την αδυναμία διαχείρισης της πίεσης και αυτό αλλάζει με το να παίζεις και το να αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις πίεσης. Μπορώ να σας πω ότι επειδή βλέπω τους παίκτες κάθε μέρα είμαι εντυπωσιασμένος από την δουλειά και από την βελτίωση τους κατά την διάρκεια της σεζόν, από την άλλη είμαι πολύ απογοητευμένος επειδή πετάξαμε τόσους βαθμούς σε παιχνίδια που αξίζαμε να κερδίσουμε. Ήμασταν αφελείς σε ορισμένες καταστάσεις και θα μπορούσαμε να κερδίσουμε περισσότερα παιχνίδια».

Για τις ήττες απο Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και το αν τον ανησυχεί το σερί ηττών σε ντέρμπι: «Αν χάσαμε αυτά τα παιχνίδια, τα χάσαμε γιατί αυτή ειναι η πραγματικότητα που περιέγραψα πριν. Μας έλειψε κάτι συγκριτικά με τους άλλους τόσο στα πλέι οφ, όσο και στην κανονική διάρκεια. Αν σήμερα είχαμε κερδίσει το παιχνίδι με την ιδια εικόνα, θα έλεγαν όλοι ότι κάναμε ένα φανταστικό ματς, δεν θα γινόταν καν αυτή η κουβέντα για την ΑΕΚ. Στο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης στα πλέι οφ χάσαμε την ευκαιρία για το 0-2 και το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, η εικόνα μας ηταν καλή αλλά η εξέλιξη ηταν διαφορετική. Το παιχνίδι με την ΑΕΚ εδώ είχα πει και τότε ότι ήταν το πιο εύκολο παιχνίδι που θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει. Είχαμε καλή εικόνα στα περισσότερα παιχνίδια των πλέι οφ, αλλά μας στοίχισε η έλλειψη αποτελεσματικοτητας στις φάσεις που κάναμε. Δεν μπορούσα να δεχτώ πως χάσαμε από τον Παναθηναϊκό εντός έδρας, σε ότι αφορά την ήττα με 4-0 από την ΑΕΚ οι παίκτες γνωρίζουν τι δεν πήγε καλά και ειναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν καταστάσεις που το φαβορί δεν κερδίζει, οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Για το αν τον προβληματίζει ότι οι περισσότερες φάσεις σήμερα έγιναν απο αμυντικούς και αν θα μπορούσε να πάρει περισσότερο ρίσκο στο τέλος του ματς : «Είμαι χαρούμενος και αυτό σημαίνει ότι παράγουμε φάσεις με διαφορετικούς παίκτες και μπορούμε να απειλούμε και με αμυντικούς ή μέσους. Βάλαμε ένα παίκτη που ειναι 17 χρονων και μέσα σε 10 λεπτά κατάβαλε ότι βρίσκεται σε μια διαφορετική κατάσταση από την Β' Εθνική που παίζει ή από την Κ19. Είναι μια διαφορετική διαδικασία το να παίζεις σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει όλοι οι νεαροί να περάσουν από αυτή την διαδικασία για να έχουν την εξέλιξη. Ο Κωνσταντέλιας βρίσκεται ενδιάμεσα σε πολλά εγκωμιαστικά σχόλια και ίσως να ειναι λίγο υπερβολικά την δεδομένη στιγμή, οπότε βάλαμε τον Τζίμα στο παιχνίδι. Θα μπορουσαν να παίξουν μαζί, αλλά θεώρησα ότι η παρουσία του μαζί με τον Ντέλια, ειδικά για τον Ντελια, θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι».

Για την διαχείριση παικτών κατά την διάρκεια της σεζόν: «Αναφέρομαι συχνά στον Κωνσταντέλια γιατί γνωρίζω ότι είναι ένα μεγάλο ταλέντο. Εχει μεταμορφωθεί από έναν παίκτη που παίζει για την ομάδα, σε έναν παίκτη που παίζει για τον εαυτό του προσπαθώντας να μπει μέσα στην ομάδα και να πάρει την ομάδα στην πλάτη του. Υπάρχουν πολλές κουβέντες γύρω του, ο κόσμος που βρίσκεται γύρω του μπορεί να μιλάει πολύ. Δεν ξέρω αν μπορεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση του. Είναι ένας παίκτης που εύχομαι να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη. Προσπάθησα να του δώσω ανάσες για να ξεκουραστεί αλλά την μια φορά δεν είχαμε τον Νάρει, την άλλη τον Τάισον και την κατάσταση με τον Καντουρί την γνωρίζετε, τις καταστάσεις.

Για τον Κουλιεράκη ήταν μια υποχρέωση να βρεθεί εκτός γιατί τα λάθη την αμυνα φαίνονται άμεσα και κοστίζουν. Τα λάθη του Κωνσταντέλια γίνονται μακριά από την περιοχή και δεν φαίνονται τόσο. Για τον Λύρατζη προέρχεται από περίεργη περίοδο, έπαιξε στον Βόλο... αυτή την στιγμή είδα ότι ήταν καλύτερο για την ομάδα να παίξει δεξί μπακ ο Κεντζιόρα, που ήταν καλός και ως στόπερ. Είχαμε στον πάγκο τον Σάστρε για να μπορέσουμε να τον βάλουμε στο ματς κατά την διάρκεια του αγώνα. Μπορούσε να παίξει 30-35 λεπτά για να είναι πιο έτοιμος για τον τελικό, ηταν μια επιλογή.

Επειδή βλέπω ότι έχουν τελειώσει οι ερωτήσεις, θέλω να πω ότι προσωπικά τους βλέπω κάθε μέρα τους παίκτες και θέλω να σας πω ότι είμαι περήφανους για αυτούς. Τα δίνουν όλα σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα. Ειμαι σίγουρος ότι θα τα δώσουν όλα στον τελικό με την ΑΕΚ. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος μπορεί να είναι απογοητευμένος και εγώ ειμαι απογοητευμένος για την ήττα και για το φινάλε στο πρωτάθλημα. Είναι σημαντικός ο τελικός για εμάς και ειμαι σίγουρος ότι θα είμαστε αυτοί που πρέπει».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.