Λουίς Πάλμα: Ένα «έντομο» από την Ονδούρα

Metrosport Team06 Ιανουαρίου 2022

Επιμέλεια: Κωστής Παναγιώτου

Η αγάπη και αδυναμία των φίλων του Άρη για παίκτες από τη Λατινική Αμερική είναι γνωστές σε όλους μας, αρκετοί έχουν περάσει από το «Κλεάνθης Βικελίδης», αναγκάζοντας την εξέδρα να κάνει το όνομά τους σύνθημα. Ο Λουίς Πάλμα μπορεί να κατάγεται από την Ονδούρα, χώρα της κεντρικής Αμερικής, αλλά το στιλ του παραπέμπει σε ένα ποδοσφαιριστή με στοιχεία από τη Λατινική Αμερική.

Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός διαθέτει ταχύτητα και τεχνική, ο άλλοτε GM της Real Monarchs, Νταν Έγκνερ, στην οποία αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού από το Φεβρουάριο 2019 μέχρι το Νοέμβριο 2019, είχε δηλώσει για εκείνον: «Είναι ένας τεχνικός παίκτης, με μεγάλη εμπειρία από τις μικρές Εθνικές της Ονδούρας».


Το όνειρό που έγινε πραγματικότητα

Ο Πάλμα αγωνίζεται από την ηλικία των 16 ετών στις μικρές Εθνικές της χώρας του, σε επίπεδο U-17 και U-20. Το 2018 έλαμψε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Ονδούρας, οδηγώντας την ομάδα του στη δεύτερη φάση του CONCACAF U-20 Championship.

Ο νυν παίκτης των «κίτρινων» είχε εξαιρετική παρουσία στη διοργάνωση, βοηθώντας στα μέγιστα την Εθνική του, σε 183 λεπτά συμμετοχής ( βασικός σε 3 αγώνες από τους 7 που αγωνίστηκε ) πέτυχε 4 γκολ και δημιούργησε άλλα δύο τέρματα για τους συμπαίκτες του.

Το καλοκαίρι συμμετείχε με την Ολυμπιακή ομάδα της Ονδούρας στους αγώνες του Τόκιο, σκοράροντας, μάλιστα, στη μοναδική νίκη της ομάδας του στο τουρνουά. Λίγους μήνες αργότερα ένα από τα όνειρά του έγιναν πραγματικότητα. Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της ανδρική ομάδας, στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η επαφή με τα δίχτυα υπάρχει...μένει να βρει σταθερότητα

Τη σεζόν 2018/19 συμμετείχε για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία. Συγκεκριμένα στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου με τη Real Monarchs, σε 13 αναμετρήσεις ( 697 λεπτά ) πέτυχε ένα γκολ. Μάλιστα πήρε και το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του, κατακτώντας το πρωτάθλημα ( USL Championship ).

Τη σεζόν 2020/21 επέστρεψε στη Ντεπορτίβο Σοσιάλ Βίδα, μετά το δανεισμό του στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις, δείχνοντας ταυτόχρονα την επαφή που έχει με τα δίχτυα. Σε 15 παιχνίδια ( 1.331 λεπτά ) σκόραρε 9 φορές.

Χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται και ωριμάζει ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος. Τη φετινή αγωνιστική περίοδο με την ομάδα του σε 17 εμφανίσεις ( 1.322 λεπτά) έχει βρει δίχτυα 6 φορές, ενώ έχει μοιράσει και μια ασίστ.


Το ψευδώνυμο «έντομο» και ο πανηγυρισμός αλά Κρ.Ρονάλντο

Ο Λουίς Πάλμα στα λίγα χρόνια που αγωνίστηκε με την ομάδα της χώρας του κατάφερε να αγαπηθεί από τους φίλους της ομάδας και να σηκώσει από πολύ νωρίς το βάρος του «αστέρα» της Βίδα. 

Από πολλούς θεωρήθηκε ο παίκτης που θα φέρει στον σύλλογο το πρωτάθλημα, που έλειπε για 38 ολόκληρα χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο πανηγυρίζει τα γκολ του ήταν ο λόγος που το παρατσούκλι «Bicho Palma» ( στα ισπανικά Bicho σημαίνει έντομο ) τον ακολουθεί.

«Πάντα πανηγύριζα όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, γιατί είναι το είδωλό μου και μια μέρα μου είπαν: "Μη πανηγυρίζεις σαν τον ζωύφιο" και είπα "πάει καλά" και το ξανά έκανα. Αφού άρχισαν να με αποκαλούν Bicho Palma, απλά γέλασα γιατί το Bicho είναι μόνο ένα, αλλά μου αρέσει το ψευδώνυμο», είχε πει σε μια πρόσφατη συνέντευξη του.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του διακρίνεται για την ωριμότητα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου: ««Η ανάπτυξη και το επίπεδό μου οφείλονται στην ωριμότητα που έχω. Μεγάλωνα, βελτιωνόμουν και η αυτοπεποίθηση που μου έδωσαν οι προπονητές μου με βοήθησε να βελτιωθώ και να ωριμάσω. Μερικές φορές είμαι ελεύθερος στην επίθεση, αλλά έχω ευθύνες όταν η ομάδα δεν έχει την μπάλα».

Επίσης, σε μέσο της χώρας του απάντησε γιατί αρνήθηκε την πρόταση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τον λόγο που έμεινε στην Ονδούρα: «Πέρα από τη Σπόρτινγκ, υπήρχε ενδιαφέρον και από Μπράγκα και τη Ζιλ Βιθέντε, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία, εν μέρει και επειδή αποφάσισα να μείνω».

Προσθέτοντας: «Έχω ωριμάσει, ένιωσα ότι δεν ήταν η ώρα να φύγω, ένιωθα ότι μου έλειπε λίγη παραπάνω ωριμότητα για να σταθώ σε αυτό το επίπεδο. Γι' αυτό έμεινα, για να βελτιωθώ ως ποδοσφαιριστής».

Ο μεσοεπιθετικός από την Ονδούρα ακολουθεί το πρόγραμμά του, δείχνοντας επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα: «Σηκώνομαι στις 5 το πρωί και μετά πηγαίνω να προπονηθώ με την ομάδα. Ύστερα φτάνω στο σπίτι μου, γευματίζω και ξεκουράζομαι, μερικές φορές πηγαίνω στο γυμναστήριο και μετά χαλαρώνω, προσπαθώ να πάω στην παραλία, να πάω μια βόλτα...».

Ο 21χρονος παρότι θεωρείται εξτρέμ, η θέση του που του αρέσει να αγωνίζεται περισσότερο είναι άλλη: ««Η αγαπημένη μου θέση είναι στο κέντρο, πίσω από το εννιάρι, όπως η θέση "10", πίσω από τον επιθετικό, αν και μου αρέσει να παίζω και στα άκρα».

Ο Λουίς Πάλμα μπορεί να μην έχει υψηλές παραστάσεις σε προηγμένα πρωταθλήματα, αλλά η ωριμότητά του είναι το «όπλο» του και με αυτό πορεύεται.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.