Λόπες: «Δεν ήρθαμε για τουρισμό στη Θεσσαλονίκη, δεν περίμενα σε τέτοια κατάσταση τον ΠΑΟΚ»

Πέτρος Χαριζακλής08 Δεκεμβρίου 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΧΑΡΙΖΑΚΛΗ

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά τη Λίνκολν από το Γιβραλτάρ για την τελευταία αγωνιστική του Κόνφερενς Λιγκ. Η ομάδα από τη μικρή χώρα της Ιβηρικής έφτασε στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη (7/12) το απόγευμα και θέλει να κλείσει με μια ωραία ανάμνηση τη συμμετοχή της στους ομίλους. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε κρίση και η Λίνκολν φαίνεται να μην ήρθε για τουρισμό.

Το Metrosport.gr συνάντησε τον Πορτογάλο αμυντικό της Λίνκολν, Μπεράρντο Λόπες, στο ξενοδοχείο που κατέλυσε η αποστολή της ομάδας του Γιβραλτάρ και μίλησε μαζί του. Ο Λόπες ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπενφίκα και από το 2015 βρίσκεται στη Λίνκολν. Ο 28χρονος στόπερ είναι ένα από τα βασικά στελέχη της αντιπάλου του ΠΑΟΚ και μας μίλησε για το παιχνίδι της Τούμπας, ξεκαθάρισε πως η ομάδα του δεν ήρθε για τουρισμό αλλά για να γυρίσει με βαθμό ή βαθμούς στο Γιβραλτάρ. Επίσης, τόνισε πως δεν περίμενε τον ΠΑΟΚ να βρεθεί σε τέτοια αγωνιστική φάση ενώ θυμήθηκε το πέρασμά του από τις ακαδημίες της Μπενφίκα.

Τέλος, ο Λόπες μίλησε για τη Λίνκολν στην οποία παίζει εδώ και έξι χρόνια, τους τίτλους που τον έκαναν να αφήσει την Πορτογαλία αλλά και τη ζωή στο Γιβραλτάρ.


-Γεια σου Μπερνάρντο. Πως αισθάνεσαι που ολοκληρώνεται η φάση των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ;

«Πρέπει να ξέρουμε πως ό,τι έχουμε πετύχει είναι πολύ καλό, είναι η πρώτη φορά που παίζουμε ομίλους. Τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, αλλά προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε πετύχει. Τώρα είναι το τελευταίο παιχνίδι, σε μια ωραία ατμόσφαιρα, όλοι θα κοιτάζουν το παιχνίδι μας και θα σχηματίσουν μια άποψη για εμάς. Πρέπει να δείξουμε πως έχουμε ποιότητα και πως μια ομάδα από το Γιβραλτάρ μπορεί να κάνει πολλά».

-Πως ήταν οι αγώνες που δώσατε κόντρα σε τρεις μεγάλες ομάδες;

«Είναι τρεις μεγάλες ομάδες, ήταν δύσκολα παιχνίδια. Μιλάμε για ομάδες που έχουν ευρωπαϊκή ιστορία. Δεν ήταν εύκολο, το παλέψαμε. Προφανώς οι παίκτες τους βρίσκονται σε άλλο επίπεδο, αλλά το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα 11 εναντίον 11. Οι τρεις ομάδες είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Με τον ΠΑΟΚ παίξαμε στην αρχή της διοργάνωσης, δεν είχαμε ρυθμό γιατί δεν είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημά μας είναι μια διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Με τη Σλόβαν παίξαμε 4 φορές φέτος και είναι μια καλή ομάδα. Με την Κοπεγχάγη παίξαμε άσχημα στο τελευταίο ματς. Ολες είναι καλύτερες από εμάς και φαίνεται στην βαθμολογία. Πρέπει να δείξουμε πως η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη με εμάς».

-Eίσαι από τους παίκτες που έχουν παίξει σε 4 παιχνίδια των ομίλων. Πως αισθάνεσαι γι’αυτό το επίτευγμα;

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να παίζω, ξέρω πως όλοι θέλουν να παίζουν. Είμαι χαρούμενος για όσα έχω πετύχει. Όταν είσαι σε μια ομάδα που πηγαίνει καλά και παίζεις βασικός, σημαίνει πως κάνεις κάτι καλά».

-Πιστεύεις πως αυτά τα παιχνίδια είναι μια ευκαιρία να σε μάθουν ομάδες που δεν σε ήξεραν και να πάρεις μεταγραφή;

«Δεν το ξέρω αυτό, όλοι οι ποδοσφαιριστές το σκεφτόμαστε, να πάμε σε μια άλλη ομάδα, σε ένα άλλο επίπεδο. Πάντα περιμένουμε μια μεταγραφή και τα ευρωπαϊκά είναι μια επιβράβευση. Τα έχουμε πάει πολύ καλά μέχρι εδώ που φτάσαμε».


-Πως περιμένεις το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ; Είναι ευκαιρία για εσάς να πάρετε τον πρώτο σας βαθμό ή την πρώτη σας νίκη λόγω της κακής αγωνιστικής κατάστασης του αντιπάλου σας;

«Ξέρουμε πως ο ΠΑΟΚ περνάει δύσκολες μέρες και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε κάτι από αυτό. Αλλά ξέρουμε πως είναι μια ομάδα με ποιότητα, ξέρουμε πως πρέπει να κερδίσει για να προκριθεί. Περιμένουμε ένα δύσκολο ματς, υπάρχει πολλή πίεση στον ΠΑΟΚ. Εμείς πάμε να παλέψουμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι».

-Τι εικόνα έχεις από την ελληνική ομάδα με βάση τον αγώνα της πρεμιέρας;

«Μου αρέσει ως ομάδα, έχει πολλούς καλούς παίκτες, μου αρέσει ο τρόπος που παίζει. Κάναμε καλή αρχή μαζί τους στο πρώτο παιχνίδι αλλά στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ απέδειξε πόσο ποιοτική ομάδα είναι και κάποιοι παίκτες έκαναν την διαφορά. Δεν περίμενα μια τέτοια στιγμή που ζει τώρα».


-Το γεγονός πως η Τούμπα είναι μια ένθερμη έδρα και πως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται νίκη με πολλά γκολ σας αγχώνει;

«Εμείς θέλουμε να παίξουμε σε τέτοια γήπεδα με ωραία ατμόσφαιρα, με οπαδούς να βοηθούν. Δεν είναι πρόβλημά μας τι θέλει ο ΠΑΟΚ, δεν μας αγχώνει, εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Εμείς θέλουμε να γυρίσουμε στο Γιβραλτάρ με τους πρώτους μας βαθμούς. Δεν ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη ως τουρίστες, μόνο για ό,τι αφορά έξω από το παιχνίδι. Όταν σφυρίξει το παιχνίδι ο διαιτητής το μυαλό μας θα είναι στο καλύτερο δυνατό».

-Την Κυριακή πέτυχες και το πρώτο σου γκολ για φέτος. Νιώθεις έτοιμος για να το κάνεις και στην Ευρώπη;

«Θα το ήθελα. Συνήθως δεν σκοράρω πολλά γκολ, αλλά κάθε χρόνο σκοράρω. Πέρυσι πέτυχα 8-9 γκολ. Το παιχνίδι την Κυριακή ήταν πολύ σημαντικό και το γκολ μου βοήθησε».

«Δεν ήμουν πνευματικά έτοιμος για την Μπενφίκα, έπαιρνα βάρκα για να πάω στην προπόνηση»



-Επαιξες στις ακαδημίες της Μπενφίκα αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθείς. Τι συνέβη;

«Σε αυτή την ηλικία, στα 18 μου, πνευματικά δεν ήμουν έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα. Αργησα να ωριμάσω αργότερα από ότι άλλοι παίκτες. Πήρα κάποιες λάθος αποφάσεις, σκεφτόμουν πως όλα είναι τέλεια επειδή παίζω στη Μπενφίκα , αλλά στο ποδόσφαιρο πρέπει να δουλεύεις σκληρά και καθημερινά. Πρέπει να πιεστείς περισσότερο, να προσέχεις τον εαυτό σου, δεν το έκανα όσο έπρεπε. Έπρεπε να είμαι συγκεντρωμένος στο 100% και ήμουν στο 60%, νόμιζα πως όλα θα έρθουν από μόνα τους».

-Γιατί δεν έπαιξες; Δεν πήρες ευκαιρίες;

«Επαιξα δύο χρόνια στην Κ19, είχα αρκετά παιχνίδια, μου είπαν να πάω δανεικός, δεν ήταν εφικτό και αποφάσισα να πάω σε μια ομάδα για να παίξω ανδρικό ποδόσφαιρο».


-Το 2009 πήγες στη Μπενφίκα σε μικρή ηλικία. Εμενες σπίτι σου ή στις ακαδημίες της ομάδας;

«Εμενα στο σπίτι μου, στο Κασκάις, είναι ένα προάστιο της Λισσαβώνας. Για να πάω στην προπόνηση έπρεπε να πάρω τρένο και βάρκα για να περάσω το ποτάμι. Το γήπεδο της ακαδημίας είναι στην άλλη άκρη του ποταμιού, μισή ώρα απόσταση από το σπίτι».

-Σκέφτεσαι να επιστρέψεις κάποια στιγμή στην Πορτογαλία για να παίξεις ποδόσφαιρο;

«Θα το ήθελα πολύ να γυρίσω να παίξω στην Πορτογαλία κάποια στιγμή. Αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει. Προπονούμαι για να βελτιωθώ αλλά στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις τι θα γίνει».


«Τιμή μου να παίζω στη Λίνκολν, είμαι χαρούμενος»


-Δεν κατάφερες να καθιερωθείς στην Πορτογαλία αλλά στη Λίνκολν έχεις βρει το λιμάνι σου. Τι σε κρατάει τόσα χρόνια εκεί;

«Μετά από τόσα χρόνια νομίζω πως είναι ο τρόπος που με αντιμετωπίζουν. Είναι σαν οικογένεια, τα πάω με όλους καλά, είμαι άνετος, είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει οικογενειακό κλίμα στην ομάδα».

-Όταν αποφάσισες να μετακομίσεις στη Λίνκολν το 2015, περίμενες πως θα καταφέρεις να παίξεις στα προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ και στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ;

«Όταν ήρθα να παίξω εδώ, σκεφτόμουν πως θα παίξω στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στη συνέχεια θα πάρω μεταγραφή την επόμενη χρονιά. Έχω μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους αλλά είμαι ακόμη εδώ. Είναι τιμή να παίζω για αυτή την ομάδα, είμαι πολλά χρόνια στην ομάδα. Είμαι χαρούμενος εδώ, αν γίνεται θέλω να πάω στο επόμενο επίπεδο αλλιώς είμαι χαρούμενος στη Λίνκολν».

-Οι τίτλοι με τη Λίνκολν ήταν ένας λόγος που άφησες την Πορτογαλία;

«Δεν πήρα τίτλους στην Πορτογαλία, οπότε ένας από τους λόγους ήταν κι αυτός. Θέλω να κερδίζω αγώνες, τίτλους, αν μπορείς να κερδίσεις τα πάντα από αυτά που παίζεις είναι σημαντικό. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο».

-Πλέον είσαι ο μοναδικός Πορτογάλος ενώ παλιότερα είχε κι άλλους που μάλιστα μένατε στο ίδιο σπίτι. Σε έχει επηρεάσει αυτό;

«Όχι, έτσι είναι η ζωή και το ποδόσφαιρο. Όταν πρωτοήρθα, μέναμε στο ίδιο σπίτι με τους Πορτογάλους, ήταν μια βοήθεια. Καταλαβαινόμασταν απόλυτα. Συνεχίζουμε να μιλάμε, με βοηθάνε ακόμη. Δεν με επηρεάζει προσωπικά».

-Πως είναι να ζεις στο Γιβραλτάρ; Τι διαφορετικό έχει σε σχέση με την Πορτογαλία;

«Είμαι άνθρωπος που κάθομαι σπίτι, οπότε δεν επηρεάζει. Μου αρέσει η ζωή εδώ, κάνω την ίδια ζωή που έκανα και στην Πορτογαλία. Η ρουτίνα μου είναι η ίδια. Τον πρώτο μου χρόνο πήγαινα και έβλεπα συχνά τις μαϊμούδες στον βράχο. Μου λείπει η οικογένεια μου και οι φίλοι μου. Ίσως και το φαγητό».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.