Lockdown: Πανελλαδική απαγόρευση κυκλοφορίας εξετάζει η κυβέρνηση!

Metrosport Team02 Μαρτίου 2021

Déjà vu… Σκληρό και ολικό Lockdown τύπου περσινού Μαρτίου εξετάζει η κυβέρνηση. Η μη κάμψη μετάδοσης του κορωνοϊού, το γεγονός πως πολλές περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» με ρεκόρ κρουσμάτων γι’ αυτή την περίοδο, δημιουργεί σοβαρές σκέψεις στην κυβέρνηση να εφαρμόσει σκληρό Lockdown, όπως το περσινό, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα, για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 του μηνός. Αν εφαρμοστεί θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ η τηλεργασία, ενώ συζητείται να υπάρξουν και πιο εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

Αυστηροποίηση στα SMS

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την αυστηροποίηση της χρήσης των κωδικών 4 και 6 των SMS στο 13033. Συγκεκριμένα εξετάζεται να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη και για τον κωδικό 6 εξετάζεται η χρήση του να γίνεται με μετακινήσεις μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο λόγω κατάχρησης του κωδικού που είναι για σωματική άσκηση και έξοδος με κατοικίδιο.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάστηκε τα νοσοκομεία να χωριστούν σε Covid και non Covid. Ορίστηκε ομάδα ειδικών η οποία επεξεργάζεται και θα προτείνει «έξυπνες» λύσεις έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μπορέσει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 16 Μαρτίου αν όλα πάνε καλά και με στόχο να μην παραταθεί το lockdown μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων φαίνεται να συζητήθηκε η διενέργεια περισσότερων τεστ, πιο αυστηρή και σχολαστική επιτήρηση των κρουσμάτων. Για το λιανεμπόριο εκτιμάται ότι μπορούν να επεξεργαστούν τρόπους έτσι ώστε και να ανοίξει και να μην προστεθεί περαιτέρω κινητικότητα στην κοινότητα. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η αποστολή του sms στο 13032 που έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια τριών ωρών και δεν επιτρέπεται να στείλεις και δεύτερο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής

Οπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, για να προβεί στις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Οι επιδημιολόγοι διαμηνύουν ότι πλέον οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, είναι πολιτικές αφού η επιδημιολογική κατάσταση και η πίεση του ΕΣΥ, είναι δεδομένες και η κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία λαμβάνοντας τις τελικές αποφάσεις.

Πηγή: Newsit.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.