Λίβερπουλ - Μίλαν: Η μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας - Η εκδίκηση της Μίλαν

Metrosport Team15 Σεπτεμβρίου 2021

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κεσανλής

Με αφορμή το σημερινό Λίβερπουλ - Μίλαν για την φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, το metrosport.gr κάνει μια αναδρομή σε δύο συναρπαστικές μονομαχίες τελικών ανάμεσα στους δύο μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Μπορεί η δυναμική των δύο ομάδων να διαφέρει αρκετά πλέον, με την Λίβερπουλ να έχει καθιερώσει το όνομα της στην πεντάδα των φαβορί κάθε χρόνο, αλλά πάντα τα παιχνίδια μεταξύ τους θα κρύβουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Η φανέλες «βαριές», με τους Ιταλούς να έχουν πανηγυρίσει 7 Τσαμπίονς Λίγκ και να έχουν μόνο μπροστά τους την Ρεάλ Μαδρίτης με 13, ενώ οι Άγγλοι έχουν κατακτήσει 6 τρόπαια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

«Το μοναδικό γκολ της ιστορίας που μέτρησε για τρία»

To ημερολόγιο έγραφε 25 Μαϊού 2005, με Μίλαν και Λίβερπουλ να είναι οι δύο ομάδες που έφτασαν στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Το γήπεδο που φιλοξενούσε το τελικό, το «Κεμάλ Ατατούρκ», ήταν έτοιμο για την μεγαλύτερη παράσταση της χρονιάς. Οι φίλοι των «κόκκινων» είχαν γεμίσει σχεδόν όλο το γήπεδο εκτός από το πέταλο των Ιταλών. Η αναμέτρηση ξεκινά και οι «ροσονέρι» άνοιξαν το σκορ μόλις στο πρώτο λεπτό, χάρης το γκολ του Μαλντίνι, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο σπουδαίος Ερνάν Κρέσπο, ο οποίος σκόραρε δις και έριχνε σε...κατάθλιψη τους χιλιάδες φίλων της Λίβερπουλ που είχαν κάνει το μεγάλο ταξίδι από Αγγλία. Στη ανάπαυλα ο τελικός ήταν στο 3-0. Οι οπαδοί των «κόκκινων» δεν μπορούσαν να πιστέψουν το σκορ εκείνης της στιγμής και αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να δράσουν άμεσα.Έτσι λοιπόν, σήκωσαν τα κασκόλ τους και τραγούδησαν με απειλητικό ύφος το «You will never walk alone» θέλοντας να ταρακουνήσουν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους που βρισκόταν στα αποδυτήρια. 

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινά και ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ δίνει το σήμα της ανατροπής, πετυχαίνοντας το 1-3 στο 54΄λεπτό. Το γήπεδο εξερράγη σαν...ηφαίστειο, με αρκετούς φίλους των «Reds» να υποστηρίζουν ότι αυτό το γκολ μέτρησε για τρία και όχι για ένα. Ακολούθησε το γκολ του Σμίτσερ στο 56΄λεπτό και στη συνέχεια ήταν θέμα χρόνου να έρθει ισοφάριση, με την ορμή της Λίβερπουλ να μην δίνει περιθώρια στην ομάδα του Αντσελότι. Στο 60΄λεπτό, ο Τσάβι Αλόνσο ισοφαρίζει μετά το ριμπάουντ από την επέμβαση του πέναλτι από τον Ντίντα. Από την άλλη πλευρά, οι φίλοι των «ροσονέρι» έμοιαζαν παγωμένοι, καθώς έβλεπαν έναν «σίγουρο» δικό τους τελικό να έρχεται «τούμπα» και μέσα σε έξι λεπτά το 3-0 ημίχρονο να μετατρέπεται σε 3-3. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα αλλά ούτε και στον έξτρα χρόνο, με αποτέλεσμα ο τελικός να οδηγηθεί στα πέναλτι. Φτάνοντας στο τελευταίο πέναλτι, η μοίρα της Μίλαν ήταν στα χέρια του Τσεφτσένκο, με τον Ουκρανό πλέον προπονητή να σημαδεύει το κέντρο της εστίας ακριβώς πάνω στον Ντούντεκ. Τέλος, η Λίβερπουλ ξανά γεννιέται από τις στάχτες της και σηκώνει το τρόπαιο μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Ένας από τους σπουδαιότερους τελικούς της ιστορίας.



Συνθέσεις:

Μίλαν (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Πίρλο, Γκατούζο (112' Ρούι Κόστα), Σέεντορφ (86' Σερτζίνιο), Κακά, Σεφτσένκο, Κρέσπο (85' Τόμασον)

Λίβερπουλ (Ράφα Μπενίτεθ): Ντούντεκ, Φίναν (46' Χάμαν), Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ, Τσάμπι Αλόνσο, Λουίς Γκαρσία, Τζέραρντ, Ρίισε, Κιούελ (23' Σμίτσερ), Μπάρος (85' Σισέ)

Η εκδίκηση της Μίλαν στην Αθήνα

Μόλις δύο σεζόν μετά από τον τελικό του «Ατατούρκ», η Μίλαν περίμενε με ανοιχτές...αγκάλες την Λίβερπουλ στο τελικό της Αθήνα. Μπορεί οι «ροσονέρι» να μην ήταν τόσο καλοί όσο το 2005, αλλά ήταν αποφασισμένοι από την αρχή ότι θα πρέπει να πάρουν  εκδίκηση. Από την άλλη, οι «Reds» ήθελαν να σηκώσουν το 7ο στην ιστορία τους και να φτάσουν την Μίλαν, αλλά οι Ιταλοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ξαναφυγούν ηττημένοι απ’ το γήπεδο. 

Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, το δυναμικό του Αντσελότι μπήκε με το...«μαχαίρι στα δόντια», παρόλο που η Λίβερπουλ είχε ευκαιρίες και θα μπορούσε να βρει δίχτυα πρώτη, ήταν όμως και άτυχη, καθώς δέχτηκε ένα αμφισβητούμενο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου από τον Φιλίπο Ιντζάκι, ο οποίος φαίνεται να βρίσκει την μπάλα με το χέρι. 

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ένταση του παιχνιδιού έπεσε, με τους «ροσονέρι» να «σφραγίζουν» την νίκη, με το γκολ πάλι του «Πίπο», ο οποίος έκανε το 2-0 και… τρελάθηκε πανηγυρίζοντας με τους τιφόζι στις κερκίδες. Ο Κόιτ μείωσε στο 89’ για την Λίβερπουλ και ξύπνησε μνήμες Κωνσταντινούπολης αλλά η πίεση των Άγγλων περιορίστηκε εκεί.

«Η ήττα πριν δυο χρόνια θα με στοιχειώνει για πάντα. Τώρα όμως είναι ώρα να πανηγυρίσουμε!», δήλωσε ο Τζενάρο Γκατούζο μετά το τέλος του παιχνιδιού και την κατάκτηση του 7ου Τσάμπιονς Λιγκ της Μίλαν.

Οι ενδεκάδες:

Μίλαν (Αντσελότι): Ντίντα, Όντο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (80’), Γκατούζο, Πίρλο, Αμπροζίνι, Ζέεντορφ (92’), Κακά, Ιντζάγκι (88’) - Καλάντζε (80’), Φαβάλι (92’), Τζιλαρντίνο (88’)

Λίβερπουλ (Μπενίτεθ): Ρέινα, Φίναν (88’), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Αλόνσο, Μασεράνο (78’), Πέναντ, Ζέντεν (59’), Τζέραρντ, Κόιτ - (Αρμπελόα 88’), Κιούελ (59’), Κράουτς (78’).




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.