Λινού για Θεία Κοινωνία: «Δεν υπάρχει μελέτη για μετάδοση με σάλιο»

Metrosport Team14 Νοεμβρίου 2020

Μία σειρά μέτρων, όπως η διεύρυνση του αριθμού των τεστ για κορωνοϊό, αύξηση της τηλεργασίας και επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και επαναλαμβανόμενες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού προτείνει προς την κυβέρνηση η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.  

Τόνισε ότι με λήψη έγκαιρα περισσότερων μέτρων περιορισμού της διασποράς, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ αναφερόμενη στον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από την λήψη της Θείας Κοινωνίας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως επιδημιολογική μελέτη που να αποδεικνύει ότι με την κατάποση του σάλιου και του ίδιου του κορωνοϊού, μεταδίδεται η νόσος.  

«Υπάρχουν έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο πιο έγκριτο περιοδικό στον κόσμο το Science, που δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν αντισώματα προς τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, πολύ περισσότερο απ΄ ότι οι ενήλικες» επεσήμανε η Αθηνά Λινού.  

Για τη Θεσσαλονίκη, που είναι ήδη σε lockdown δύο εβδομάδες, η καθηγήτρια εκτίμησε ότι «μπορεί να δούμε σύντομα βελτίωση από πλευράς θανάτων και διασωληνώσεων» και επεσήμανε ότι «το ξέραμε από τις αρχές Οκτωβρίου, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική. Θα έπρεπε τα μέτρα να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπως η καθολική χρήση μάσκας. Το έλεγα από το καλοκαίρι για την καθολική χρήση μάσκας. Αν συνοδευόταν και με αύξηση των τεστ, ίσως να μην είχαμε τόσο δραματική αύξηση κρουσμάτων».  

Ιδιαίτερη σημασία για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δίνει η Αθηνά Λινού στις επιδημιολογικές μελέτες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού, που επισημαίνει ότι «θα μας κατευθύνουν για το προς τα πού πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».  

Για ενδεχόμενη παράταση του lockdown, τόνισε πως «αν δεν έχουμε μεγάλη εκθετική μείωση των κρουσμάτων, που δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, θα αναγκαστούμε να πάμε σε παράταση τον Δεκέμβριο».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.